Lübnan'da 111 hakim hayat pahalılığını protesto etti: İş bıraktılar

Lübnan'da 111 hakim, yaşam ve çalışma koşullarını karşı iş bıraktı. Açıklamada, 'devletin sağlık ve eğitim harcamalarını karşılamadığı' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik krizin gölgesindeki Lübnan'da yaşam ve çalışma koşullarını protesto eden 111 hakim iş bıraktı. Başta sağlık ve çocuklarının eğitimi olmak üzere en temel haklardan mahrum bırakıldıklarını söyleyen hakimler, yeni adli yılın başlamasıyla beraber greve yeni isimlerin de katılabileceğini bildirdi.

Lübnan Adalet Bakanı Henry Huri, hakimlerin taleplerini önceliklerinin en başına koyduğunu ve bunları hızla yerine getirmeye çalışacağını dile getirdi. Ülkedeki 610 hakimden 111'nin imzasının bulunduğu açıklamada 'devletin, ailelerin sağlık ve eğitim harcamalarını karşılamaması nedeniyle görevi zorunlu bir şekilde durdurma kararı aldıkları' ifade edildi.

Ne olmuştu?

Lübnan'da Ekim 2019'da başlayan gösteriler, hükümetin istifası, Beyrut'taki liman patlaması ve Kovid-19 salgını gibi olaylar ülke ekonomisini derinden etkiledi. Yaklaşık 4 yıldır devam eden ekonomik kriz ortamında döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçilmesi için bankalardaki dolar mevduat hesapları donduruldu.

Ülkede, 2019'da 1 ABD doları 1500 Lübnan lirasından işlem görürken, art arda yaşanan gelişmelerle eş zamanlı olarak yerel para birimindeki değer kaybı da arttı. Lübnan lirası son 2 yıl içerisinde neredeyse yüzde 90'ının üzerinde değer kaybetti. Dünya Bankası'nın Kasım 2022'de yayımlanan raporunda, Lübnan'daki mali kaybın 72 milyar doları aştığı belirtilmişti.

Nüfusunun yüzde 80'i yoksulluk sınırında olduğu aktarılan Lübnan'da, 14 Mart'ta karaborsada 100 bin Lübnan lirası seviyesinde işlem gören dolar, 21 Mart'ta 140 bin liraya çıkarak yeni bir rekor kırmıştı. Halihazırda ise karaborsada dolar 88 bin Lübnan lirasından işlem görüyor. Krizden önce Lübnan'da bir memur maaşı yaklaşık 1000 doları bulurken son dönemde 100 doların altına geriledi. (DIŞ HABERLER)