Lübnan karanlığa gömüldü: Ülke genelindeki elektrik kesintisi günlerce sürebilir

Ekonomik krizdeki Lübnan'da iki ana santralin yakıt sıkıntısı nedeniyle şalter indirmesi sonrası elektrik kesintisi sürüyor. Bir yetkili, ülke genelindeki kesintinin birkaç gün süreceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik krizle boğuşan ve para birimi 2019'dan bu yana yüzde 90 değer kaybeden Lübnan'da yakıt sıkıntısı nedeniyle başlayan elektrik kesintisinin günler sürmesi bekleniyor. Reuters'a konuşan bir hükümet yetkilisi, bir süredir devam eden ve dün iki elektrik santralinin kapanmasıyla ülke geneline yayılan kesintiye en erken pazartesi son verileceğini, durumun birkaç gün devem edebileceğini söyledi.

Lübnan Elektrik Kurumu'ndan dün yapılan açıklamada, yakıtın tükenmesi sebebiyle ülkenin en büyük iki santralinin durduğu belirtilmişti. Kuzeyde ve güneyde yer alan Deyr Ammar ile Zahrani elektrik santrallerinin durması sonrası Lübnan'ın geneli karanlığa mahkum olmuştu.

ORDUDAN YARDIM İSTENDİ

Elektrik Kurumu, iki ana santralin yeniden faaliyete geçmesi için ordunun stoklarından yakıt tedariki talep ettiklerini, Lübnan ordusunun iki santral arasında eşit şekilde paylaştırılmak üzere 6 bin kilolitre gaz yağı vermeyi kabul ettiği açıklanmıştı. Bu sayede toplamda üç gün yetebilecek kadar elektrik elde edilmesi planlanıyor. Lübnan'da birçok kişi, dizel ile çalışan jeneratör kullanıyor. Ancak ülkedeki dizel arzının da talebi karşılayamadığı belirtiliyor.

İÇ SAVAŞ SONRASI EN BÜYÜK EKONOMİ KRİZ

Lübnan'da, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik kriz yaşanıyor. Döviz likidite sorunu nedeniyle elektrik santrallerine akaryakıt temin etmekte zorluk yaşanırken, ülke genelinde birkaç aydır günlük enerji kesintileri 20 saati buluyor. Lübnan'ın normal şartlarda elektrik ihtiyacı yaklaşık 3 bin 200 megavat iken söz konusu krizler nedeniyle bu üretim bir süredir 500 megavata kadar gerilemişti.

Lübnan Elektrik Kurumunun hizmet veremediği saatlerde vatandaşlara elektrik sağlayan mahalle jeneratörlerinin sahipleri, yakıtı karaborsadan fahiş fiyatla satın aldıkları gerekçesiyle faturaları da yüksek tutuyor.

ÜRDÜN, MISIR VE SURİYE'DEN YARDIM GÜNDEMDE

Ürdün, Mısır, Lübnan ve Suriye'nin enerji bakanları 8 Eylül'de, Ürdün'ün başkenti Amman'da dörtlü toplantı gerçekleştirmiş ve Lübnan'a enerji tedariki konusunda hazırlanan yol haritası üzerinde anlaşma sağlanmıştı. (DIŞ HABERLER, AA)