LPG'li araç dönemi: Akaryakıt zamları tercihleri değiştiriyor

Akaryakıta gelen zamlar sonrası, daha uygun maliyetli olduğu gerekçesiyle LPG'li araçlara ilgi artıyor.

Google Haberlere Abone ol

Serra Taylan

ELAZIĞ - Ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında otomotiv sektörü geliyor. Artan araç giderlerinin başında akaryakıt ve vergi giderleri gelirken, araç almak isteyenlerin tercihleri de değişiyor. Akaryakıt fiyatlarına gelen zam oranları LPG’li araçlara olan ilginin artmasına neden olurken, vergi, kasko ve sigorta giderlerinin artışı da lüks otomobillere olan talebi azalttı.

Elazığ 2. El Oto Galericiler Sitesi esnafı da durumu teyit ederek araç alım kriterlerinin değiştiğini belirtti.

'LÜKS ARAÇLARIN YEDEK PARÇALARI DA PAHALI'

Oto galerici Muharrem Sarıkaya, LPG’nin benzin ve mazota göre çok daha ekonomik olduğunu belirtti. Sarıkaya, bu nedenle lüks aracı olanların bile LPG taktırmaya başladığını, araç almak isteyenlerin de ilk tercihlerinin LPG’li araçlar olduğunu söyledi.

2. el araç piyasasının büyük bir durgunluk yaşadığını dile getiren Sarıkaya, bunda en büyük etkenin ekonomi olduğunu kaydetti. Sarıkaya,  "Sıfır ya da 2. el olsun. araç almak isteyen vatandaşlarımız alabilecekleri en lüks araçları almaya çalışıyorlardı. Ancak artan akaryakıt fiyatları ve sigorta ve vergi gibi giderler araç almak isteyenlerin tercihlerini de etkilemiş durumda. Yatırım amaçlı araç alanlar için durum çok değişmedi. Ancak ihtiyacı olduğu için araç almak isteyen vatandaş yakıt giderini hesaba katarak tercih yapıyor. Bu anlamda LPG’li araca talepte bu yıl patlama yaşandı diyebiliriz. Bu durum lüks dediğimiz sınıftaki araçların satışını da yavaşlattı. Çünkü sigorta, vergi giderleri çok yüksek. Bu araçların yedek parçaları da pahalı olduğu için insanlar artık eskisi kadar lüks araca yönelmiyor’’ dedi.

'LPG ARACIN ÖMRÜNÜ KISALTIYOR'

Bir diğer esnaf Uğur Altun da Sarıkaya gibi LPG’li araca ilginin arttığını ifade etti: "LPG dediğimiz sistem aslında araçların ömrünü kısaltıyor. LPG ucuz olduğu için tercih ediliyor. Çünkü yakıt masrafı araç sahiplerini oldukça zorluyor. Şu anda mazot fiyatları 40 lirayı aştı. Eskiden dizel araçlar tercih edilirdi. Benzin, motorinden daha pahalı idi. Ancak şimdi motorin ile benzin fiyatı aynı. Ve her ikisinin de bütçesi insanları oldukça zorluyor. O nedenle LPG'ye oldukça yoğun bir talep oluşmaya başladı. Bir aracı LPG'ye çevirmek yaklaşık 20-25 bin lira civarında. İnsanlar bu maliyeti göze alıyorlar. Çünkü LPG'li aracın yakması ile benzinli ya da motorinli aracın yakması arasında yarı yarıya fark var. Zamanla bu masrafı amorti edebiliyorlar." 

'İKİNCİ EL ARAÇTA LPG, SIFIR ARAÇTA ELEKTRİKLİ OLANLAR TERCİH EDİLİYOR'

Elazığ Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Cebrail Karlıdağ da şunları söyledi: "LPG'li araç kullanmak artık neredeyse mecburiyet oldu. Araç yakıtı son zamlarla 40 liranın üzerine çıkınca insanlar artık LPG'ye yöneliyor. İkinci el araçlarda yakıt giderini azaltmak amacı ile LPG tercih ediliyor. Bu nedenle sanayimizdeki bir çok iş yerine benzinli ya da dizel aracını LPG'liye çevirmek için gelen çok vatandaşımız var. Ancak sıfır araçlarda tercih önceliği de farklılık gösteriyor. İkinci elde LPG'li araçlara talep artarken, sıfır araçlarda elektrikli olanlar daha fazla tercih edilmeye başlandı.''