Londra'da Sarah Everard cinayetini protesto eden kadınlara polis saldırısı

İngiltere'nin başkenti Londra'da evine yürürken kaçırılarak öldürülen 33 yaşındaki Sarah Everard için düzenlenen yürüyüşe polis saldırdı. Polisin, bir polis memurunun cinayetle suçlandığı olayı protesto etmek isteyen kadınlara saldırısı tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin başkenti Londra'da, polis memuru Wayne Couzens'in 33 yaşındaki Sarah Everard'ı öldürmekle suçlanmasının ardından cinayeti protesto etmek için sokağa dökülen kadınlar polis saldırısına maruz kaldı. Evine yürürken ortadan kaybolan Everard'ı anmak ve kadına karşı şiddeti protesto etmek için sokağa dökülen kadınlara yönelik muamele kadın örgütlerinin ve siyasetçilerin tepkisini çekti.

'BİZ YÜZDE 97'YİZ'

İngiliz polisi, ülkede ikiden fazla kişinin biraraya gelmesini engelleyen Covid-19 tedbirlerini gerekçe göstererek eylemi engellemek istemişti. Ancak Everard'ın 3 Mart günü başkent Londra'da evine yürürken bir polis tarafından kaçırılıp öldürülmesine duyulan öfke, önceki gün ülkede yaşayan kadınların yüzde 97'sinin cinsel tacize maruz kaldığını ortaya koyan bir anketle taştı. Yüzlerce kadın, "Biz yüzde 97'yiz" yazılı pankartlarla Covid-19 tedbirlerini dikkate almayarak Sarah Everard için sokağa döküldü.

BORIS JOHNSON VE KATE MIDDLETON DA ÇİÇEK BIRAKTI

İngiltere'nin birçok kentinde binlerce kişi Everard'ı anmak için evlerinin kapı ve pencerelerine mum koyarken, Başbakan Boris Johnson da başbakanlık konutunun kapısına mum koydu. Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın da, Everard'ın 'kaybolduğu' Clapham bölgesindeki anma noktasına giderek Everard için çiçek bıraktığı belirtildi.

'SOKAKTA GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE YÜRÜMEK İSTİYORUZ'

Ancak kadınların Clapham'da akşam saatlerinde, 'kadınların geceleri sokakta güvenli bir şekilde yürüyemediğine' dikkat çekmek için yürüyüş yapmak istemesi polisin sert saldırısıyla sonuçlandı. Londra Metropolitan polisi, yürüyüşün Covid-19 kuralları nedeniyle 'yasadışı ve güvensiz olacağını' gerekçe göstererek eylemcilere saldırdı. Reuters ajansı, birçok kadının bu sırada sürüklenerek olay yerinden uzaklaştırıldığını duyurdu.

BELEDİYE BAŞKANI HAN: UYGUNSUZ VE ORANTISIZDI

Dört kişi 'kamu düzenini bozmak ve sağlık kurallarını ihlal etmek' suçlamasıyla gözaltına alınırken, kadınların polis tarafından maruz bırakıldığı şiddete tepki yağdı. Londra polisinden sorumlu olan Belediye Başkanı Sadık Han, emniyet teşkilatından acil bir açıklama beklediğini söyleyerek polisin tavrının hem uygunsuz, hem orantısız olduğunu belirtti.

POLİSE SORUŞTURMA BAŞLATILDI 

İşçi Partisi lideri Keir Starmer ortaya çıkan görüntüleri 'çok rahatsız edici' diye nitelerken, Muhafazakâr Partili İçişleri Bakanı Priti Patel de polisten ayrıntılı bir açıklama beklediklerini açıkladı. Polisin eylemdeki tavrı hakkında soruşturma açıldığı da belirtildi.

'POLİS KADINLARLA BİRLİKTE ÇALIŞMALIYDI'

İşçi Partisi'nin Kadınlar ve Eşitliklerden Sorumlu Gölge Bakanı Charlotte Nichols, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Polis anma eylemini durdurmak için gösterdiği çabayı, eylemin Covid-19 için uygun olmasına harcasaydı şu anda hepimiz daha iyi bir yerde olurduk" ifadelerini kullandı. Women's Equality Party (Kadınların Eşitlik Partisi) ise Twitter'da yaptığı paylaşımda, polisin ve belediyenin eylemi daha güvenilir hale getirmek için kadınlarla birlikte çalışmak yerine daha fazla şiddeti tercih ettiğini vurguladı.

KATİL ZANLISI DURUŞMADA KONUŞMADI

Cinayetle ilgili gözaltına alınan 48 yaşındaki polis memuru Wayne Couzens ise dün mahkemeye çıkarıldı. Polis teşkilatına 2018de katıldığı açıklanan Couzens'in, duruşmada sadece kimliğini teyit etmek için konuştuğu belirtiliyor. İngiliz polisi, geçtiğimiz çarşamba günü, Everard'ın kalıntılarının Londra'nın 80 kilometre güneydoğusunda, Kent bölgesinde ormanlık alanda bulunduğunu açıklamıştı

Everard, 3 Mart günü Clapham'da yaşayan bir arkadaşını evinde ziyaret ettikten sonra kendi evine yürüyerek dönerken ortadan kaybolmuştu. (DIŞ HABERLER, BBC Türkçe)