YAZARLAR

Lohikeitto da neymiş?

İçerisinde somon, patates, havuç, pırasa, dereotu, balık suyu ve krema var. Yani tahmin edebileceğiniz üzere biraz ağır ve zengin bir lezzet, ancak önümüzdeki kış aylarında, hele bir de karantina koşullarına geri dönme ihtimalini de düşünürsek ana yemek gibi bile yenebilecek bir lezzet.

Gazete Duvar’a ilk yazım bir balık çorbası tarifiydi. Balık çorbası benim çok sevdiğim bir yemek. Hele son dönemde oğlumun da balık sevmeye başlamasının da gazıyla bu sıralar çok miktarda yapacağımı düşünüyorum (ki daha dün akşam yaptım). 

Eski zamanlarda, hani böyle hayatımızda korona virüsü falan yoktu, 1 euro da 2 lira falandı, hatta daha bile azdı. İşte o zamanlar, ülkemizin beyaz yakalı insanları olarak zaman zaman yurt dışına turist olarak gidebilme imkanı bulurduk. Hele arkadaşlarınızdan yurt dışında yaşayan varsa atlayıp gitmek çok dert olmazdı, ben 200-250 TL’ye İtalya’ya gidip döndüğümü bilirim mesela. İşte o uzak geçmişte sevgili eşim Özge de o dönem Helsinki’de yaşayan çok sevgili arkadaşı Zeynep’e sık sık gitmiş. Ne alakası var demeyin, orada içtiği bir somon çorbası var, anlata anlata bitiremiyor. Ne zaman balık çorbası yapsam “Finlandiya’da bir somon çorbası vardı, bol patatesli falan peheeeey” tadında tepkiler veriyor bana. Ben de dün yaptığım balık çorbasına da aynı tepkiyi alınca, bu meşhur çorbayı araştırdım ve tarifini buldum. 

Bu meşhur çorbamızın adı Lohikeitto. İsveç’te de Laxsoppa olarak geçiyor. Biz bu karmaşık isimlerle uğraşmadan direkt somon çorbası diyebiliriz sanırım. İçerisinde somon, patates, havuç, pırasa, dereotu, balık suyu ve krema var. Yani tahmin edebileceğiniz üzere biraz ağır ve zengin bir lezzet, ancak önümüzdeki kış aylarında, hele bir de karantina koşullarına geri dönme ihtimalini de düşünürsek ana yemek gibi bile yenebilecek bir lezzet. Balık suyu için ben fileto yaptırdığım balıkların kafa ve kılçıklarını alıp defne yaprağı ve tane karabiber ile bir saat kadar kaynatıyorum, arada çıkan köpükleri de kevgirle alıp atıyorum. İsterseniz daha lezzetli olması için soğan, sarımsak, havuç ve kereviz sapı ile de yapabilirsiniz bu işlemi. Dolapta birkaç gün saklayıp kullanabilirsiniz. Eğer balık suyunuz yoksa, aynı şekilde yapılmış bir tavuk suyu kullanabilirsiniz, elinizde hazırda yoksa da sade su ile bile bu çorbayı yapabilirsiniz. 

 MALZEMELER

-500 gr. somon fileto (derisi çıkarılmış)

-500 gr. patates

-1 büyük havuç

-1 büyük pırasa

-1 paket krema (200 ml.)

-1 litre balık suyu

-2 yemek kaşığı tereyağı

-1/2 demet dereotu

-Tuz, taze çekilmiş karabiber

YAPILIŞI

Bir tencerede tereyağını eritin, ince halkalar şeklinde dilimlediğiniz pırasaları sotelemeye başlayın. Havuç ve patatesleri irice küpler halinde doğrayın (2-3 cm. gibi). Pırasaları 5 dakika soteledikten sonra patates ve havucu ekleyin, tuz ve karabiber ekleyin. 10 dakika kadar karıştırarak sotelemeye devam edin. 

Sıcak balık suyunu tencereye koyun, yine iri küpler halinde doğradığınız somonları da çorbaya ekleyin. Beş dakika kadar pişirin. Sonra kremayı ekleyin ve beş dakika kadar daha hafif bir kaynamada tutun. Son olarak kıyılmış dereotu da ekleyerek çorbanızı servis edebilirsiniz. 

Finlandiya’da bu yemeği geleneksel olarak yanında bol tahıllı esmer ekmek ile servis ederler, siz de o şekilde yapabilirsiniz.

Açık söyleyeyim, ben bugüne kadar bu tarifi denemedim, ama önümüzdeki günlerde mutlaka deneyeceğim ve sonucunu da Instagram sayfamda sizlere gösteririm. 

 Keyifli bir hafta dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.