Liselilerden kantin tepkisi: 'Cebimizdeki üç kuruşa göz dikenlere karşı parasız eğitim istiyoruz'

Bornova Anadolu Lisesi’nde (BAL), okul yönetiminin kantinden nakit alışverişin kaldırılacağı ve kart sistemine geçileceğini duyurması üzerine öğrenciler imza kampanyası başlattı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in köklü liselerinden biri olan Bornova Anadolu Lisesi’nde (BAL) okul yönetimi kantinden nakit alışverişin kaldırılacağı ve kart sistemine geçileceğini duyurdu. Söz konusu uygulama ile birlikte kantinden alışveriş yapmak isteyen öğrenciler okul idaresine yıllık 600 TL vermek zorunda kalacak. Ayrıca geçen dönem öğrencilere "Depozitonuzu vereceğiz" diyen okul yönetiminin öğrencilere depozito ödemesi yapmadığı, bu dönem de kantin fiyatlarını yükselttiği öğrenildi. Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte kantinde satılan ürünlerin de fahiş fiyatlarda olması okuldaki öğrencileri daha da zor bir durumla karşı karşıya bıraktı.

'CEBİMİZDEKİ ÜÇ KURUŞA GÖZ DİKENLERE KARŞI PARASIZ, LAİK, BİLİMSEL EĞİTİM'

Uygulamanın geri çekilmesini isteyen öğrenciler ise imza kampanyası başlattı. “Sosyalist Liseliler” öncülüğünde başlatılan kampanya kapsamında 600’ün üzerinde öğrenci imzaladıkları dilekçeleri okul yönetimine teslim etti. Söz konusu uygulamadan geri adım atılmadığı takdirde mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayan liseliler, yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Devlet okulları, öğrencilerinin yemek kartı gibi basit bir araç-gereci karşılayamayacak duruma gelmiştir. Bornova Anadolu Lisesi'nde yaşanan bu durum, eğitimin ne kadar piyasacı hale geldiğini gözler önüne seriyor. Aileleri emekçi olan binlerce öğrencinin cebine göz diken bu sistem bizlere bir gelecek tanımıyor. BAL öğrencileri ve aileleri, bu akıl almaz kart sistemini de, bu akıl almaz eğitim sistemini de kabul etmiyor. Eğitimi gerici ve piyasacı hale getiren bu düzeni reddediyoruz. Devlet kaynaklarının gerici tarikatlara değil, eğitime harcandığı; eğitimin içeriğini akıl dışı fetvalara değil, bilime ve aydınlanmaya bırakıldığı bir eğitim sistemi kurmak bizim elimizde. Bütün liseli gençliği, cebimizdeki üç kuruşa göz dikenlere karşı; parasız, laik ve bilimsel eğitim mücadelesine çağırıyoruz”

'BİR SU ALMAK İSTEYEN ÖĞRENCİ BİLE 600 TL'Yİ VERİP KARTI ALMAK ZORUNDA'

Gazete Duvar'a konuşan öğrenciler, söz konusu uygulamayı anlatarak, “Geçen sene 100 lira iken bu sene 600 lira oldu. Geçen yıl 'Bu 100 TL'yi depozito olarak verin sene sonunda geri vereceğiz' diyorlardı. Vermediler. Bu yıl zaten böyle depozito gibi bir durum söz konusu değil. Direk 600 lirayı vermek zorunda bırakıyorlar. Üstelik bu parayı da bağış adı altında topluyorlar” ifadelerini kullandı. Uygulama ile birlikte öğrencilerin yaşayacağı sıkıntılara dikkat çeken liseliler, “Bir su almak isteyen öğrenci bile 600 TL'yi verip o kartı almak zorunda. Belki öğrenci bir sene boyunca kantinden alışveriş yapmayacak. Ama 600 lirayı vermek zorunda bırakılıyor. Tüm ülkede yoksulluk gibi bir sorun var. Okulda okuyanların çoğunun ailesi de emekçi insanlar. Dolayısıyla maddi anlamda büyük bir yük oluyor. Çıkarıp 600 lirayı vermek lise öğrencisi için büyük zorluk. Sadece liseli için değil ailesi için de büyük zorluk” dedi.

İDAREDEN CEVAP BEKLENİYOR

Son olarak idarenin bu uygulamadan vazgeçmesi yönündeki taleplerini yineleyen öğrenciler, “Dün dilekçeler teslim edildi. 600'ün üzerinde öğrenci imzaladı. 100 kişi de dilekçeyi vermeye giderek ayrıca tepkisini gösterdi. Şu an idareden cevap bekleniyor. Henüz herhangi bir cevap yok. Yalnızca öğrenciler değil, BAL mezunları yine BAL öğretmenleri de öğrencinin arkasında duruyor. BAL öğrencileri bu süreci örerken örgütlü bir şekilde yaptı. Biz yalnızca bu okulda değil bütün ülkede liseli gençliği parasız, eşit, bilimsel eğitim mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.