YAZARLAR

Limonlu tavuk

Esas olarak limonlu tavuk tarifi ise biraz daha zengin, sarımsak ve taze otlar kaçınılmaz malzemeler. Bu tarifte size parça tavukla pişirmeyi anlatacağım.

Benim bir kuzenim var, yani aslında bir sürü kuzenim var da, birinin bir kızı var, adı Nisan. Nisan şu anda kocaman bir kadın oldu, o ayrı ama, erken yaşlarında doğru dürüst hiçbir şey yediremediğimiz bir dönemi vardı. 

O dönemde kendisine bir sefer limon kabuklu ve limonlu bir tavuk yapmıştım belki sever diye, ama durum şöyle, içerisine sarımsak koysak yemiyor, acı biber yemiyor, kara biber yemiyor, bir sürü şeyi yemiyor, o çaresizlikle evde bulabildiğim tek malzeme limon olunca o şekilde bir doğaçlama yapmıştım. O tavuk Nisan’ın yıllarca favori yemeklerinden biri oldu neticede. 

Esas olarak limonlu tavuk tarifi ise biraz daha zengin, sarımsak ve taze otlar kaçınılmaz malzemeler. Bu tarifte size parça tavukla pişirmeyi anlatacağım, ama mesela isterseniz küçük parçalar halinde kestiğiniz tavukları aynı şekilde hazırlayıp bir tavada pişirip makarna ile sos gibi de servis yapabilirsiniz, son derece yakışıyor. 

Neyse, silinen yalan üretim merkezi faciası, silinen aşılıyım videosu rezilliği, ailece oturup bakana çatan mafya babası izleme, helallik isteme falan derken kafayı toptan yemeden önce size tarifi yazsam fena olmayacak sanırım. Buyurunuz… 

Malzemeler (4 kişilik):

-1 kg tavuk but (baget de olabilir, tavuk göğsü de olabilir ancak derili olursa fırında daha çıtır çıtır oluyor)
-1 limonun kabuğunun rendesi
-1/2 çay bardağı limon suyu 
-2 iri diş sarımsak (ezilmiş)
-2 çay kaşığı taze ya da kuru kekik
-2 çay kaşığı taze ya da kuru biberiye
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber 
-2 yemek kaşığı tereyağı

Limon suyu, sarımsak ve baharatları bir kabın içerisinde iyice karıştırın. Tavuk parçalarınızı kaba alın ve her taraflarını marinata iyice bulaştırın. Buzdolabında 2 saat kadar marine edin. 

Fırınınızı 200 dereceye ısıtın, tavukları bir fırın kabına ya da tepsiye tek katman olarak derileri üstte kalacak şekilde dizin, marinatı bir kenara ayırın. Tereyağını eritip tavukların üzerine bir fırçayla bolca sürün. Sonrasında tavukları fırına yerleştirin. 

20 dakika kadar sonra tavukları çıkarıp, marinatın kalanını yine tavukların derileri üzerine sürün. Tekrar fırına verin ve derisi altın sarısı-kahverengi, çıtır çıtır olana kadar 15 ila 25 dakika daha pişirin (kalınlığa bağlı süre değişecektir). Fırından çıkarın, 10 dakika kadar dinlendirin, sıcak servis yapın. Süslemek için limon dilimleri de kullanabilirsiniz. 

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nızı şimdiden kutlarım. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.