'Likya Yolu'nda ağaç kesimi tamamen durdurulsun'

Likya Yolu’nda yapılan ağaç kesimi Beycik köyü sakinlerinin tepkileri sonucunda geçici olarak durduruldu. Kesimin tamamen durdurulmasını isteyen yöre halkı ve doğaseverler, kurumları dilekçe yağmuruna tutuyor.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA- Antalya’nın Beycik köyünde geçtiğimiz günlerde ağaç kesimi başladığını fark eden yöre halkı, imza kampanyası başlatmış ve Likya Yolu’nu da kapsayan ormanlık alandaki “düz kesim”in durdurulmasını istemişti. Yetkililerle görüşen Beycikliler, iletişime geçtikleri orman yetkilileri sayesinde kesimi geçici olarak durdurmayı başardı. Çok sayıda hayvanın yuvası olan ormanlık alanda antik harabeler ve eski yollar bulunduğuna dikkat çeken Beycik sakinleri, kesimin tamamen durdurulmasını talep ediyor.

KÜLTÜR MİRASINA ZARAR VERİLECEK

İçişleri Bakanlığı’na, Antalya Valiliği’ne, Kemer Kaymakamlığı’na, Orman Bölge Müdürlüğü’ne ve Antalya İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne verilen dilekçelerde, Kemer’e bağlı Beycik Mahallesi’nin Tahtalı Dağı eteklerinde, Ulupınar Şefliği 23'üncü Bölüm’de 20 hektar civarında bir alanda düz kesim yapılmasına karar verildiğine dikkat çekilerek, “Kepçeler alana girmiş fakat Beycik Muhtarı ve çevre sakinlerinin Kemer Orman Şefliği’ni bölgede yapılan inceleme esnasında bilgilendirmesi ile çalışmalar geçici olarak durdurulmuştur. Bu alandaki kesim kararının aşağıdaki gerekçelere dayanarak derhal durdurulmasını arz ederim” denildi. Yöre halkı gerekçelerini şöyle sıraladı:

ENDEMİK BİTKİLER YOK OLACAK

- Bölgede üç büyük sel yatağı bulunmaktadır ve çalışmalar sel, heyelan, erozyon ve benzeri endişeler barındırmaktadır. 

- Kesim bölgesi, Tahtalı Dağı’nın eteklerinde, Milli Park sınırı bitiminin hemen yanı başındadır. Bu bölgede Buzul Devri’nden kalma ve korunması gereken endemik bir bitki türü olan Devren Kekiği adlı bitki görülmektedir. Yine bölge, Türkiye’de endemik bir semender türü olan İrfan’ın Likya Semenderi’nin genel yayılım alanı olabilir. Bu konularda uzman raporu gerekmektedir. Aksi halde, tabiata geri dönüşü olanaksız hasarlar verilmesi tehlikesi mevcuttur. 

- Kesim yapılacak alanın, Beycik yerleşiminin hemen yanı başında olması bölge nüfusunu sağlık ve benzeri pek çok bakımdan doğrudan etkileyecektir. Bu boyutta bir kesimde bölge hakkının ihtiyaçlarını ifade edebilmesi ve buna yönelik süreçlerin desteklenmesi son derece insanidir ve beklentiler bu yöndedir.

LİKYA YOLU VE HARABELER

- 1. Kesim bölgesi Tahtalı Dağı’nın eteklerinde ve dünyanın en ünlü 10 yürüyüş yolundan biri olan Tarihi Likya Yolu’nun çok yakınında bulunmaktadır. Tahtalı Dağı’nın yamaçlarındaki Beycik’te, üç kilometre kuzey doğu yönünde Helenistik Dönem harabeleri bulunmaktadır. Yine dağ eteklerindeki Fırıncık Mevki’nde yapılan yüzey araştırmaları burada bir yerleşimi net bir şekilde göstermektedir. Antalya Müzesi Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Ahmet Çelik’in 2020 yılında kitaplaşmış çalışması, bir yüzey araştırmasıyla bu bölgenin kapsamlı bir planını çıkarmış ve önemini göstermiştir. Arkeolojik anlamda bu denli önemli bir bölgede uzmanlara danışılmadan yürütülecek bir kesim çalışması, ülkemizin varlıklarına geri dönüşü olanaksız zararlar verebilir ve ülkemizin uluslararası kamuoyundaki itibarını zedeleyebilir.

TURİZME ZARARI OLACAK

- Kesim bölgesi yurt çapında turizm getirileri açısından vazgeçilmez bir değerdir. Her yıl binlerce ziyaretçi kesim yapılacak bölgeye yürüyüş yapmak için akın etmektedir ve Beycik bugün internette Türkiye’nin büyük tur sayfalarında dahi doğa turizmi ile adı geçen bir değerdir. Likya Yolu’nun Tahtalı Dağı’na uzanan etabında daha önceden kesim yapıldığı için ziyaretçiler sıcaktan korunabilmek amacıyla alternatif etabı kullanmaktadır fakat bu alanın da kesilmesiyle sıcakta yürüyüş olanaksızlaşacak ve bu durum, turizm gelirinden insan sağlığına dek pek çok alanda maddi ve diğer türlü zarara yol açacaktır. Yine bu bölge, eskiden Milli Park dahilinde oluşundan da anlaşılacağı üzere, muazzam bir doğal yaşama ev sahipliği yapmaktadır ve bu özelliğiyle botanik turlarından fotoğraf gezilerine pek çok alanda turizm açısından son derece önemli ve itibarlıdır. Beycik yöresi halkının ve turizm sektörünün arzusu Beycik’in bu değerler ile yükselmesi iken, planlanan kesim çalışmaları tüm bunlara balta vuracak niteliktedir.                

İmza kampanyası: http://Change.org/likyayolukorunsun