Libya'dan 'yabancı savaşçı' açıklaması: Türkiye ve Rusya'nın anlaşmasından haberdar değiliz

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe, Türkiye ile Rusya arasında yabancı savaşçıların çekilmesi konusunda anlaşma sağlandığına dair bilgisi olmadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkesindeki yabancı askerlerin durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ndeki Libya oturumu için bulunduğu New York'ta Reuters'a konuşan Dibeybe, yabancı askerlerin çekilmesi konusunda Türkiye ile Rusya arasında bir uzlaşı sağlandığına dair bilgisi olmadığını söyledi.

Berlin'de geçen ay düzenlenen BM destekli Libya konferansının ardından Alman ve ABD'li yetkililer, Libya'da farklı tarafları destekleyen Türkiye ve Rusya'nın yabancı savaşçıların adım adım çekilmesi konusunda ön mutabakat sağlandığını belirtmişlerdi.

Dibeybe, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Savaşçıların çekilmesiyle ilgili olarak böyle bir anlaşmadan haberim yok. Ama herhangi bir anlaşmayı olumlu karşılarız. Hangi tarafın desteğini aldığına bakmaksızın tüm güçlerin, savaşçıların ve paralı askerlerin çekilmesi olumlu karşılarız" dedi. Dibeybe, "Libya'daki yabancı güçlerin çekilmesiyle ilgili olarak tüm taraflarla konuşuyoruz" ifadelerini kullandı. Dibeybe, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, yabancı savaşçıların varlığının devam etmesinin 'Libya'daki mevcut siyasi süreç açısından ciddi bir risk' oluşturduğunu ve hem orduyu birleştirmeye hem de 'ateşkesi sürdürmeye yönelik çabaları tehdit ettiğini' söyledi.

Libya'da çatışan taraflar arasında geçen Ekim ayında varılan ateşkes, Ocak 2021'e kadar tüm yabancı savaşçıların ülkeden ayrılmasını öngörüyordu. (Kaynak: DW Türkçe)