LGBTİ+ örgütleri saldırılara karşı dayanışmaya çağırdı

Son dönemde artan saldırılara ilişkin açıklama yapan LGBTİ+ örgütleri, iktidarın yarattığı siyasal ve toplumsal iklimden güç alan faillere karşı herkesi translarla dayanışmaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de bulunan LGBTİ+ örgütleri, son dönemde translara yönelik artan nefret saldırıları nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

İzmir Barosu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği'nden Efruz Kaya, 20 ve 27 Kasım tarihlerinde İzmir’de 4 seks işçisi trans kadına yönelik üç ayrı nefret saldırısı gerçekleştiğini, bu saldırılardan sonra 4 Aralık günü, Ankara’da bir trans kadının kamusal bir alanda şüpheli bir şekilde ölü bulunduğunu söyledi.

'EN ÜST SINIRDAN CEZA ALMALARINI TALEP EDİYORUZ'

Yalnızca son bir ay içerisinde transfobik nefret nedeniyle iki trans kadının hayatını kaybettiğini, iki seks işçisi trans kadının da ağır yaralandığını belirten Kaya, “27 Kasım Cumartesi günü transfobik motivasyonla işlenen nefret cinayetinde trans kadın Berrak katledilmiştir. Özellikle son 5 yıldır iktidar politikalarıyla artarak devam eden LGBTİ+’lara yönelik hedef gösterme, nefret söylemleri ve özellikle trans kadınlara yönelik kamusal alanlardaki saldırılar ve cezasızlıktan güç alan failin, nefret saikiyle işlediği cinayet için en üst sınırdan ceza almasını talep ediyoruz” dedi.

'VARDIK, VARIZ, VAROLACAĞIZ'

4 Aralık günü öldüğü öğrenilen trans kadın Derya’nın ölümünün “şüpheli” olmadığını belirten Kaya, “İçinde yaşadığı toplumda her türlü temel insan hakkı gasp edilen, kamusal destek mekanizmalarından açıkça yoksun bırakılan, toplumsal hayattan dışlanan ve bizzat her türlü iktidar mekanizması tarafından sistematik ayrımcılık ve transfobik şiddete maruz bırakılan transların intiharları, açıkça ölüme sürükleme ve cinayettir” diye konuştu.

Kaybettikleri arkadaşları için ısrarla ve daha yüksek sesle hayatlarına sahip çıkacaklarını vurgulayan Kaya, son olarak şunları söyledi:

“İkili cinsiyetçi ve heteroseksist erkek iktidarın yarattığı nefret ve şiddete içkin siyasal ve toplumsal iklime ve buradan güç alan faillere karşı herkesi koşulsuz olarak translara yönelik ayrımcılık, nefret suçu ve nefret cinayetlerinin önlenmesi ve cezalandırılması için dayanışmaya çağırıyoruz. Vardık, varız, var olacağız. Nefrete inat yaşasın hayat.”

Açıklamada imzası bulunan kurumlar ise şöyle:

- Özgür Renkler

- Genç LGBTİ+

- Pembe Hayat

- Kaos GL

- 17 Mayıs

- Antalya BİZ

- Hevi LGBTİ+

- Muamma LGBTİ+

- Lambda İstanbul

- ÜniKuir

- SPoD

- Mersin 7 Renk

Etiketler İzmir LGBTİ+