YAZARLAR

‘LGBT’ci’ ile ‘soğan kafalı’ arasında: ‘Öteki’nin hakkı

Diyarbakır merkezli 21 ilde onlarca gazeteci, sanatçı, hukukçu gözaltına alındığı sıralarda, Anayasa Mahkemesinin 61. kuruluş yıldönümü kutlandı... Yine o saatlerde Alanya Otogarı’ndan çıkan bir Batman otobüsü, ‘muavin alışveriş yaptı ama para ödemedi’ diyen bir grup tarafından takip edilip yolu kesilmişti. Dünyada ise “Seçimden sonra fırlayacak”, “KKM o kadar büyük bir yük getiriyor ki bitirmek de kolay olmayacak”diye ürpertiyle andığımız doların hali perişan görünüyor.

“Öncelikle toplumsal düzeyde bizim gibi olmayanlarla, bizden farklı düşünen ve yaşayanlarla sağlıklı bir ilişki kurmak durumundayız. ‘Öteki’ olarak gördüklerimizin ontolojik varlığını kabul etmedikçe bu sağlıklı ilişkiyi kurma imkânı da yoktur. Kendimize hak gördüğümüzü ‘öteki’ne de hak görerek, adaleti ve özgürlüğü sadece kendimiz için değil başkaları için de isteyerek, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın iklimini hep birlikte oluşturmak zorundayız.”

Bunları dün yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan söyledi.

Diyarbakır merkezli 21 ilde onlarca gazeteci, sanatçı, hukukçu gizlilik kararı verilen bir dosyadan gözaltına alındığı sıralarda yapıyordu bu konuşmayı Arslan…

Ve normal mahkeme salonlarına sığmayacak kadar büyük acıları bir araya getiren davalarımızdan Amasra katliamı, adliye koridorunda kurulan salonda yargı önüne geliyordu yine aynı gün. Tutuklu müessese müdürü sorulara, ""Bilmiyorum, hatırlamıyorum. Uzmanı bilir, görmedim" diye yanıt veriyordu...

***

Anayasa Mahkemesi 61.Kuruluş Yıldönümü

Zühtü Arslan'ın konuştuğu törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan henüz bir gün önce Bursa’da yaptığı konuşmada, “Bu CHP LGBT'ci, İYİ Parti LGBT'ci, HDP LGBT'ci! Evelallah Cumhur İttifakı kutsal ailesiyle bu yolda yürüyor” demişti… 

CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu ise yine dün, “Biz halkçı olma mücadelesi verdik ve kazandık. Saraylılar ise zenginleşti. Çok zenginleşti. Artık fakirle fukarayla alay ediyorlar. Soğan, peynir, yağ onlar için komik şeyler. Allah’ımıza şükürler olsun ki, biz değiştik” diyordu. 

Seçime 19 gün kala Anayasa Mahkemesinin 61. kuruluş yıldönümü işte böyle kutlandı...

Alanya Otogarı, Batman Otobüsü'ne saldırı

Otobüse saldıranlar yakalanacak mı?

Sosyal medyada paylaşılan videolarla öğrendik olayı: Alanya Otogarı’ndan çıkan bir Batman otobüsü, ‘muavin alışveriş yaptı ama para ödemedi’ diyen bir grup tarafından takip edilip yolu kesilmişti. Otobüs personeli ve bir yolcu, ‘100 lira için’ yol kesen saldırganlar tarafından yaralanmıştı. Saldırıya uğrayanlar yaşadıklarını Gazete Duvar’a anlattı. Üstelik buna benzer olaylar aynı bölgede daha önce de yaşanmıştı. Dört gün geçti olayın üzerinden ancak yol ortasında otobüs durdurup cana kast edenlerin kimler oldukları bile hâlâ aydınlatılamadı…

 

Doların perişan hali!

Ekonomi yazarımız Levent Gürses, dünya egemenliğinin aracı olarak doların son durumuna dair gelişmeleri aktardı pazartesi yazısında. İlginç bir de hatırlatma yaptı: “Doların hakimiyetinin sonu aynı zamanda ABD hegemonyasının da sonu anlamına gelecek. Bu bakımdan sancılı, sorunlu bir süreç olacağı kesin... Evet, dünyanın finansal geleceği değişebilir. Zamanında değişti de... Ancak, İngiliz Sterlinini tahttan indirmek için iki dünya savaşı ve büyük bir buhran gerekti.”

Hemen bir gün sonra Süleyman Karan’ın aynı konuyu işleyen yazısı ise şöyle bitiyordu: “Dedolarizasyon bugünden yarına gerçek olmayacak elbette. Ama tüm gelişmeler, artık doların küresel ticaret ve finans sistemindeki egemenliğinin her geçen yıl biraz daha sarsılma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.” 

İşte bizim “Seçimden sonra fırlayacak”, “KKM o kadar büyük bir yük getiriyor ki bitirmek de kolay olmayacak”, “Birden yükselmese bari” diye ürpertiyle andığımız doların dünyadaki hali pür melali böyleymiş!