Leonardo DiCaprio, yeni keşfedilen yılan türüne annesinin adını verdi

Leonardo DiCaprio, yeni keşfedilen bir yılan türüne annesinin onuruna Simon irmelindicaprioae adını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oscar ödüllü oyuncu Leonardo DiCaprio, Panama’da yakın zamanda keşfedilen yeni bir yılan türüne isim verdi. DiCaprio salyangoz yiyen yılana, ödül törenlerine de sık sık getirdiği annesi Irmelin Indenbirken onuruna, Simon irmelindicaprioae adını verdi.

Kayıp Rıhtım'ın aktardığı habere göre, nadir olan yılan türü, Kolombiya’nın Pasifik kıyısı boyunca ve kuzeyde Panama’ya kadar uzanan, büyük ölçüde keşfedilmemiş Chocó-Darién ormanındaki ağaçlarda yaşıyor.

DÖRT YENİ TÜR KEŞFEDİLDİ

Ayrıca Ekvador, Kolombiya ve Panama’daki gözlemler sırasında dört yeni tür daha keşfedildi. Milyarder bir iş insanı olarak tanınan Brian Sheth de, keşfedilen yılanlarda birine kızı için Marley’in salyangoz yiyen yılanı (Sibon marleyae) adını verdi. Araştırmacılara göre yılan bozulmamış yağmur ormanlarında keşfedildi.

Üçüncü bir yılana, koruma grubu Nature and Culture International’ın eski yönetim kurulu üyesi David Welborn’ın onuruna Welborn’un salyangoz yiyen yılanı (Dipsas welborni) adı verildi.

BULUNAN YILANLAR YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Latin Amerika’da altın ve bakır madenciliği yüzünden birçok türün soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Yukarı Amazon yağmur ormanlarının dağlık alanları ve Chocó-Darién ormanları, pandemi sırasında artan yasadışı madencilikle dünyanın en büyük altın ve bakır yataklarından bazılarına sahip.

Biyoçeşitlilik açısından zengin ve iklim kriziyle mücadelede hayati karbon yutaklarına sahip olan yağmur ormanları, açık ocak madenleri oluşturmak için yerle bir ediliyor. Bu da ağaçta yaşayan yılanların ve diğer nadir türlerin hayatta kalmasını tehlikeye atıyor. Salyangoz yiyen kubbeli yılan (Sibon canopy) ve Vieira’nın salyangoz yiyen yılanı (Sibon vieirai) da artan bir yok olma riskiyle karşı karşıya.

'YENİ YILAN TÜRLERİ BUZDAĞININ SADECE GÖRÜNEN KISMI'

Yeni yılan türlerinin keşfedildiği araştırma, Ekvadorlu biyolog Alejandro Arteaga ve Panamalı biyolog Abel Batista tarafından yürütüldü. Yeni türlerle ilgili araştırmaları ZooKeys dergisinde yayınlanan Arteaga, şu ifadeleri kullandı:

“2014 yılında Nangaritza Nehri’nin yağmur ormanlarını ilk keşfettiğimde, buranın daha önce ayak basılmamış ve bozulmamış bir cennet olduğunu düşündüğümü hatırlıyorum. Aslında burası İspanyolca’da Nuevo Paraíso olarak adlandırılıyor ama orası artık bir cennet değil. Yüzlerce yasadışı altın madencisi, şu anda yok edilen ve moloz haline getirilen nehir kenarlarını ele geçirdi.

Bu yeni yılan türleri, bu bölgedeki yeni tür keşifleri açısından buzdağının sadece görünen kısmı. Fakat illegal madencilik bu hızla devam ederse, gelecekte herhangi bir keşif yapma fırsatı olmayabilir.”