Latin Amerika'nın Nabzı: Meşe Kova Savaşı’nın hikayesi

Modenalı askerler, 1325 yılında Bologna topraklarını işgale girişir ve zafer ganimeti olarak meşeden yapılmış basit bir kovayı alırlar. O kova yüzünden 12 yıl iki ülke savaşır, yüzlerce insan ölür.

Google Haberlere Abone ol

(3-9 Nisan 2023 haftası)

PAZARTESİ

*8 Mart 2023’te kurulan ve üyeleri 30 farklı ülkeden oluşan Feminist Enternasyonal, ilk toplantısını Meksika’nın başkenti Ciudad de México’da gerçekleştirdi.

*Meksika hükümeti, ülkenin en büyük Karteli olan ve kurucusu-lideri Joaquín Archivaldo “El Chapo" Guzmán'ın  emrinde hareket eden Sinaloa Karteli’nin Güvenlik Şefi Jorge Iván Gastelum Ávila’yı ABD yetkililerine teslim etti.

*Meksika’nın Quintana Roo kentinde bulunan Cancun sahil bölgesinde dört kişi kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü.

*Küba Turizm Bakanlığı, ülke turizminin Pandemi dolayısıyla aldığı yaranın bu sezon kapatılacağını ve eski seviyeye gelineceğini açıkladı.

*Venezuela’da hükümet içinde ve devlet kademelerinde başlatılan operasyonlar sonucu, yolsuzluk suçlarına karıştığı belirlenen 51 bürokrat gözaltına alındı.

*Arjantin’de, Buenos Aires Eyaleti Güvenlik Bakanı Sergio Berni, arkadaşlarının öldürülmesini protesto eden otobüs şoförleri tarafından dövüldü.

Sergio Berni'nin saldırıya uğradığı an.

SALI

*Kolombiya’da, Manuel Alejandro Estrada Cardona adlı bir kişi, kendini İspanya Krallığı üyesi Cordona Dükü olarak tanıtıp insanları 300.000 doları aşkın dolandırdıktan sonra, kayıplara karıştı.

*Brezilya Devlet Başkanı Luiz Lula da Silva, yerli halkların korunması için 126 milyon dolarlık bütçe ayırdıklarını açıkladı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Lula da Silva

*Brezilya güvenlik güçleri, ülkenin güneyindeki bir ağaç kesme şirketinde kölelik koşullarında çalıştırılan dört Arjantin vatandaşını kurtardı. Brezilya, Latin Amerika’da resmi köleliği kaldıran (1888 yılında) son ülke olmuştu.

*Venezuela ile Hollanda’nın sömürge ülkesi Curacao arasında 2019’dan bu yana kapalı olan deniz sınırı, bugün itibarı ile tekrar açıldı.

*Ekvador Cumhuriyeti İletişim Genel Sekreteri Juan Carlos Holguín görevinden istifa ettiğini açıkladı.

*Peru Futbol Federasyonu Başkanı Manuel Francisco Antonio Burga Seoane, rüşvet alması nedeniyle FIFA tarafından ömür boyu meslekten men edildi.

*Meksika’da 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

*Panama’da 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

ÇARŞAMBA

*Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández, Şili’nin başkenti Santiago de Chile’de Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric Font’la, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin enflasyona karşı ittifakı üzerine bir görüşme gerçekleştirdi.

*Brezilya’nın Santa Catarina eyaletine bağlı Blumenau kentindeki bir kreşe düzenlenen baltalı saldırıda dört çocuk yaşamını yitirirken dört çocuk da ağır yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren 25 yaşındaki şahıs, polise teslim oldu.

*Meksika Savunma Bakanlığı; bir asker, eşi ve çocuğunun kaçırıldığını, arama çalışmalarının ülke çapında sürdürüldüğünü açıkladı.

*Meksika’da, Sinaloa Karteli’nden sonraki en büyük Kartel olan ve kurucusu-lideri Nemesio Rubén Oseduera “El Mencho” Cervantes emrinde hareket eden Jalisco Nueva Generación Clan üyeleri ile güvenlik güçleri arasında Morelia kentinde meydana gelen çatışmada iki polis öldü.

*El Salvador Devlet Başkan Yardımcısı Félix Ulloa, BBC’ye verdiği bir röportajda; İngiltere’de Reuters’in, AB’de teleSUR ve Sputnik’in yasak olmasını örnek göstererek “Avrupa’da ifade özgürlüğü başarısızlığa uğramıştır” dedi.

*Dominik Cumhuriyeti vatandaşı, aktör Andrés García, 81 yaşında hayatını kaybetti.

Andrés García
PERŞEMBE

*Uruguay hükümeti; Çiftlikbank dolandırıcısı “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın’ın sağ kolu Osman Naim Kaya’yı, Türkiye’ye iade kararı aldı.

*Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “Meksika hükümetinin küresel sorunları çözme konusundaki yaklaşımlarına değer veriyoruz” açıklamasında bulundu.

*El Salvador Tarım eski Bakanı Antonio Cabrales ve yanındaki üç kişi, araçlarının Santa Ana kentinde bulunan Coatepeque Gölü’ne düşmesi sonucu boğularak öldü.

*ABD-Texas merkezli petrol şirketi Exxon Mobil Corp., Brezilya açıklarındaki derin sularda petrol aramak için yürüttüğü milyarlarca dolarlık çalışmayı, üçüncü denemesinde ticari olarak yeterli miktarları bulamayınca sonlandırma kararı aldı.

*Peru’da yaşayan yerli halklar ve çevre aktivistleri, ABD Büyükelçisi Lisa Kenna’yı, Peru Amazon Yağmur Ormanları’nı yok eden bir ABD şirketinin övgüsel tanıtımını yaptığı için başkent Lima’da protesto etti.

ABD Büyükelçisi Lisa Kenna’

*Venezuela ile Guyana arasında 1899 yılından beri sürmekte olan toprak anlaşmazlığına ilişkin olarak Lahey Uluslararası Adalet Divanı, Guyana lehine karar aldı. Venezuela hükümeti, kararı tanımadığını açıkladı.

CUMA

*Ekvador Parlamentosu, Devlet Başkanı Guillermo Lasso aleyhine siyasal sorumsuzluk davası açılabileceğine karar verdi.

*Brezilya Devlet Başkanı Luiz Lula da Silva, Batı ülkelerinin Ukrayna’da barışa varılması konusunda kimseye zaman tanımadığını söyledi.

*Küba’nın Matanzas eyaletinde bulunan Antonio Guiteras Termoelektrik Santrali’nde bir bacanın içe çökmesi sonucu yaşanan kazada üç çalışan yaralanırken bir çalışan da hayatını kaybetti.

*Meksika’nın Toluca kentine doğru yol alan bir otobüsün kaza geçirmesi sonucu 30 kişi yaralandı.

*Meksika’nın San Luis Potosi eyaletine bağlı Matehuala kentinde, bir operasyon sonucu, güvenlik güçleri, 105 kaçak göçmeni kapatıldıkları depodan kurtardı.

*Kolombiya’da hırsızlık için girdikleri evde sarhoş olup sızan üç hırsız, sabah saatlerinde polis tarafından yakalanıp tutuklandı.

CUMARTESİ

*ABD eski Başkanı Donald Trump, Meksika’daki Kartelleri ortadan kaldırmak için ABD’nin buraya dair özel savaş planları yapıp, bunu hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

*Küba hükümeti, 1 Ocak 1959’da gerçekleşen Küba Devrimi sürecinde etkin rol oynayan Granma (Büyükanne) adlı yatın sahibi ve Fidel Castro ile Ernesto “Che” Guevara’nın yakın dostu “Cuate” (“Ahbap”) lakaplı Antonio del Conde’nin 28 Mart’ta, 97 yaşında hayatını kaybettiğini açıkladı.

 Antonio del Conde El Cuate

*Ekvador Cumhuriyeti’nin Guayaquil Limanı’ndan hareket eden ve Mersin Uluslararası Limanı’na gelen bir gemi içinde 97,5 Kilo kokain ele geçirildi.

*Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, yaptığı bir konuşmada “Simon Bolivar, Salvador Allende, Ernesto Che Guevara, Fidel Castro… Bunlar bizim, Latin Amerika’nın kahramanlarıdır ve onlarla gurur duyuyorum” dedi.

*ABD-Texas’ta yaşayan Meksika asıllı Erik Tadeo Ramirez, sosyal medya hesabında “bir Meksika Kartelinden 50.000 dolar kaptım” paylaşımı yaptıktan birkaç saat sonra Laredo’daki evinden kaçırıldı.

*Panama ordusu, Darien ormanında göçmenleri taciz eden, onları soyan bir çeteye baskın düzenleyip tümünü tutukladı.

PAZAR

*Meksika Güvenlik ve Vatandaşlık Koruma Sekreterliği, 1-7 Nisan tarihleri arasında Campeche, Querétaro ve Yucatán eyaletleri hariç, ülkenin geri kalan 29 eyaletinde cinayetler gerçekleştiğini ve toplam ölü sayısının 506 olduğunu açıkladı.

*Meksika’nın Encarnación de Díaz Belediyesi Polis Karakolu Müdür Yardımcısı Jorge Lozano López, aracına düzenlenen bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

*Meksika’nın Hidalgo eyaletinde faaliyet gösteren bir akaryakıt çetesi, polis operasyonu sonucu çökertildi.

*Honduras’taki dört hapishanede eşzamanlı olarak başlayan Mara Salvatrucha ile Barrio 18 çeteleri arasında çıkan çatışmalarda 3 kişi öldü, 36 kişi de yaralandı.

*Şili Kongresi, ülkede bir Güvenlik Bakanlığı kurulması önerisini onayladı.

*Bahamalar polisi, eski Başbakan Hubbert Minnis’i, Covid-19 Gıda Programı sürecinde yolsuzluk yaptığı iddiasıyla gözaltına aldı.

*ABD hükümeti, 1,8 metre yüksekliğinde ve 1,5 metre genişliğinde İ.Ö 800 yılına tarihlenen bir Olmec kabartmasını Meksika’ya iade etme kararı aldı..

Daha önce bulunan Olmec kabartmaları. 

*Ekonomistler, Arjantin’in 2023 yılsonu enflasyon oranının yüzde 110 olacağını tahmin ediyor.

Meşe Kova Savaşı’nın hikayesi:

1325 yılında, günümüz İtalyası’nda; Modenalı askerler, Bologna topraklarını işgale girişir ve bu işgalin simgesi-ganimeti olarak şehirden, değerli gördükleri bir şey alarak kendi şehir devletlerine geri dönmek isterler. Ve koca şehirde bula bula, bir kuyunun içinde duran meşeden yapılma basit bir kovayı alıp, ülkelerine geri dönerler. Aldıkları kovayla, bir zafer alayı eşliğinde, Modena’yı koruyan surların devasa kapısından içeri giren komutanın adı Giuseppe Maro’dur. O güne dek maddi-manevi hiçbir anlamı ve değeri olmayan bu basit kova, birdenbire Bolognalılar için milli düzeyde şan, şeref ve gurur meselesi haline gelir. Hatta öyle ki; Bologna Meclisi’ne, Bologna bayrağına bir meşe kova deseni eklenmesi önerisi bile getirilir. Bu ‘milli’ mesele öyle bir hal alır ki; en sonunda o kovayı geri getirip, yitirdikleri o ‘şan, şeref ve gurur’u yeniden kazanmak için Bologna’lılar, Modena’lılara savaş açar.

Savaş nedeni olan meşe kova. 

Ve 1337 yılına dek yani 12 yıl boyunca bu iki şehir devleti vargüçleriyle savaşır birbirleriyle. Ancak onca uğraşmalarına rağmen Bolognalılar geri alamaz meşeden yapılma kovalarını ve ülkelerine başları önde, suratlarına tükürüle tükürüle geri dönmek zorunda kalırlar. Ve tüm o içi boş hamasi milli nutuklara meze; şan, şeref, gurur lafları ve tükürük deryası içinde asıl geriye kalan; bir hiç uğruna yakılıp yıkılan köyler, kasabalar ve bir zamanlar oralarda yaşayan ama şimdi yok olup giden binlerce can olur. Aradan yüzyıllar geçer, 1850-1950 arası dönem, Avrupa’dan Latin Amerika’ya göç yüzyılıdır. Arjantin de bu göçten nasibini alır. Ama onun farkı, bu ülkeye beklenmedik oranda İtalyan göçmenlerin gelmesidir. Bugün, 47 milyonluk Arjantin nüfusunun yüzde 43’ü (20 milyon 210 bin kişi) o İtalyan göçmenlerin torunlarıdır. Ve bu torunlar içinde, bir zamanlar Modena’lıların komutanı olan Giuseppe Maro’nun torunları da vardır. Şimdi bu torunlar Arjantin’de sıradan vatandaşlar olarak sıradan bir hayat sürüyorlar. O ünlü Meşe Kovası’na gelince… O kova, Modena’da bir çan kulesinin tepesinde tam 698 yıldır öylece duruyor.