Latin Amerika’nın Nabzı: 'İngiltere köle ticareti'ndeki rolü için özür dilemeli'

Belize Başbakanı Johnny Briceño, başkent Belmopán’da, Rishi Sunak’ın İngiltere’nin geçmiş tarihinde, transatlantik köle ticaretindeki rolü için özür dilemeyi reddetmesini sert bir dille eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

(1-7 Mayıs haftası)

PAZARTESİ

* Bu yıl; 1 Mayıs Emek, Mücadele ve Dayanışma Günü’nün 134. yılı ve 1 Mayıs, tüm dünyada olduğu gibi Latin Amerika ülkelerinde de kutlandı. Ancak, Küba dahil hemen tüm Karayip ülkeleri, yaşanan aşırı şiddetli yağışlar nedeniyle 1 Mayıs kutlamalarını iptal etmek zorunda kaldı.

* Paraguay’da dün yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerini, 1953’ten beri iktidarda olan Colorado Partisi adayı Santiago Peña yüzde 43 oy oranı ile kazandı.

Santiago Peña

* Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, yaptığı bir konuşmada “ABD, kokuşmuş politikasını değiştirmezse, krizlerden çıkması çok zor” dedi.

* Meksika’nın Mesilla kasabasında bir otobüsün uçuruma yuvarlanması sonucu 18 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.

* Peru’da yapılan bir bağımsız anket sonucuna göre Peru’luların yüzde 79’u Devlet Başkanı Dina Boluarte hükümetini onaylamıyor.

* Ekvador Cumhuriyeti Ulusal Polisi, Guayas eyaletinde gerçekleştirdiği bir operasyonda iki tonu aşkın kokain ele geçirdi.

* Brezilya Amazon Yağmur Ormanı bölgesinde yer alan yerli halk Yanomami’lerin yaşadığı Roramia eyaletinde, kimliği belirsiz kişiler etrafa rastgele ateş açarak beş kişinin ölümüne, iki kişinin ağır yaralanmasına neden oldu.

SALI

* Paraguay’daki Devlet Başkanlığı seçimini yüzde 43 ile kazanan Colorado Partisi adayı Santiago Peña karşıtları başkent Asunción ve diğer kentlerde protesto gösterileri düzenledi. Protestocular ile güvenlik güçleri arasında yer yer çatışmalar yaşandı.

* Kolombiya hükümeti ile Ejército de Liberación Nacional (ELN) - [Ulusal Kurtuluş Ordusu] arasında Venezuela’nın başkenti Caracas’ta 22 Ocak’ta olağanüstü bir toplantı gerçekleşmişti. Toplantının ardından hükümet ve ELN ortak bir bildiriyle, 13 Şubat’ta Meksika’da tekrar bir araya gelerek, ateşkesin şartları üzerine masaya oturacaklarını açıklamıştı. 13 Şubat’ta başlayan görüşmelerin ardından Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ELN’yi “silahlı isyancı örgüt” olarak tanıyan bir kararı imzalayıp, görüşmelerin “silahlı çatışmaya çözüm bulmayı amaçladığını” açıklamıştı. 13 Şubat tarihli anlaşmanın adı da “Meksika Anlaşması” olarak belirlenmişti. Bugün ise Kolombiya hükümeti ve ELN yetkilileri Küba’nın başkenti Havana’da üçüncü tur görüşmelere başladı

* Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Lula da Silva, iki ülke ekonomilerinin daha sıkılaşmasını görüşmek için bir araya geldi.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández (solda) ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Lula da Silva (sağda). 

* Arjantinli futbolcu Lionel Messi, izin almadan iki günlüğüne Suudi Arabistan’a gittiği için Fransız takımı Paris Saint Germain tarafından iki hafta uzaklaştırma cezasına çarptırıldı.

* ABD hükümeti, Meksika-ABD sınırına ek 1500 asker daha göndermeyi onayladı.

* Meksika hükümeti, hafif suçlu olarak tanımlanan 5.000’i aşkın mahkumu erken tahliye etme kararı aldı.

ÇARŞAMBA

* ABD-Texas’ta bir evde yaşayan ve biri reşit olmayan beş Honduraslı’yı öldüren Francisco Oropesa, güvenlik güçleri tarafından yakalandı.

* ABD petrol şirketi Mexico Pasific Ltd., Meksika’nın Sonora eyaletinde bir gaz boru hattı ve sıvılaştırma tesisi inşası için 14 milyar dolarlık yatırım kararı aldı.

* Şili hükümeti, Çin balıkçı gemilerinin Antarktika’daki faaliyetlerini yakından izlediklerini ve şu ana dek herhangi bir yasadışı işleme rastlamadıklarını açıkladı.

* Kosta Rika’da üretilen mısırın yüzde 99,4’ünün ithal edilmesi sonucu ülkede mısır eksikliği başladı. Halk buna karşı, İspanyol egemenliği öncesi yerli atalarından kalma “Pujagua” adlı yerel mısır üretimini evlerinde yapmaya başladı.

Pujagua ismi verilen yerel mısır. 

* Kolombiya’da 1993 yılında bir kadını öldürüp kayıplara karışan Jaime Saade adlı kişi, Brezilya’da yakalandı.

* Paraguay Savcılığı, 10 Mayıs’ta Savcı Marcelo Pecci’nin suikast sonucu öldürülmesini finanse eden Ramón Emilio ve Andrés Felipe Pérz Hoyos’u 25’er yıl hapis cezasına çarptırdı.

* Arjantin ve Türkiye vatandaşları, stablecoin alıcıları listesinin başında geliyor. Bu iki ülkede dijital para tutma oranı yüzde 27,1. Küresel oran ise yüzde 23,5.

PERŞEMBE

* Brezilya Devlet Başkanı Luiz Lula da Silva, Kurumsal Güvenlik Kabinesi’nin başına General Marcos Antonio Amaro dos Santos’u getirdi

* Brezilya Federal Polisi, uluslararası bir narkotrafik şebekesini çökertmek amacıyla 500 güvenlik görevlisiyle operasyon başlattı. Operasyon sonucu 30 tutuklama ve 87 arama emri gerçekleştirildi.

* Venezuela hükümeti, Şili sınırında mahsur kalan 100’ü aşkın vatandaşının ülkeye geri gönderilmesi konusunda Peru hükümeti ile anlaşma sağlandığını açıkladı.

Şili sınırında göçmen krizi. 

* Ekvador Cumhuriyeti Devlet Başkanı Guillermo Lasso, ülkede yaşanabilecek terör olaylarına karşı, silahlı kuvvetlere tam harekat yetkisi verdi.

* Arjantin’de, milliyetçi görüşlere sahip Devlet Başkanı adayı Javier Milei, organ bağışı konusunda ihtiyaç duyan herkesin organ nakli olabilmesi için bir “organ nakli pazarı” önerdi. Önerisi ülkede ciddi tepki çekti.

* Bolivya adaleti, 80’den fazla çocuğu taciz ettiği iddia edilen İspanyol bir rahibi koruma altına almaya kalkan kiliseye karşı yasal işlemleri başlatıp, rahibin güvenlik güçlerine teslim edilmesi için harekete geçti.

* Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi’nde; 13 milyar 825 milyon yaşındaki evrenin, 13 milyar 500 milyon yıl önceki ilk yıldız oluşumları keşfedildi.

* Latin Amerika’dan Brezilya ve Panama narkotik kuvvetlerinin de dahil olduğu yedi Avrupa ülkesi narkotik biriminin ortak çabasıyla, Ekvador Cumhuriyeti ve Kolombiyalı üreticilerle çalışan İtalyan Ndrangheta mafyasına karşı yürütülen makro operasyon sonucu; piyasa değeri 2 milyar 500 milyon Euro olan 23 ton kokain ele geçirilirken 150 kişi de tutuklandı.

CUMA

* Küba’da kültür ve mirasa adanmış FITCuba 2023 Uluslararası Turizm Fuarı, beş günlük etkinliğin ardından bugün sona erdi. San Carlos de la Cabaña Kalesi’nde gerçekleşen etkinlik, 500’den fazla uluslararası tur operatörü ve 50’den fazla otel zinciri olmak üzere 1000’i aşkın katılımcı ağırladı. Söz konusu fuar, ülke ekonomisinin en önemli kaynaklarından biri olan turizmi canlandırmak amacı taşıyor.

FIT CUBA 2023 Uluslararası Turizm Fuarı afişi. 

* Brezilya Temsilciler Meclisi, kadın ve erkekler için eşit ücret yasa tasarısını onayladı.

* Brezilya ve Rusya, uranyum tedariki için resmi anlaşmayı imzaladı.

* Meksika’nın en büyük Karteli olan ve kurucusu-lideri Joaquín Archivaldo “El Chapo" Guzmán’ın emrinde hareket eden Sinaloa Karteli, ABD Uyuşturucuyla Mücadele Teşkilatı’na (DEA) bir mektup göndererek, Kartellerinin fentanil ve metamfetamin işine hiç girmediğini ve girmeyeceğini açıkladı.

* Meksika’nın başkenti Ciudad de México kentinde, bir basın toplantısı düzenleyen ünlü Youtuber Kevin Kaletry, iki kişi tarafından silahlı saldırıya uğrayıp öldürüldü. İki kişiden biri yakalanırken diğeri kaçmayı başardı.

* El Salvador hükümeti, 27 Mart 2022’de uygulanmaya başlayan ve halen devam eden OHAL sürecinde 68.000’i aşkın çete üyesinin yakalanıp cezaevlerine konulduğunu açıkladı.

* Peru’nun tarihi Machu Picchu turistik bölgesinde çırılçıplak fotoğraf çeken iki turist sınır dışı edildi.

CUMARTESİ

* Paraguay’da Pazar günü yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerini, 1953’ten beri iktidarda olan Colorado Partisi adayı Santiago Peña yüzde 43 oy oranı ile kazanmış, Salı günü Santiago Peña karşıtları başkent Asunción ve diğer kentlerde protesto gösterileri düzenlemiş, protestocular ile güvenlik güçleri arasında yer yer çatışmalar yaşanmıştı. Bugün, kamu huzurunu bozduğu gerekçesiyle Devlet Başkanı adayı Paraguayo Cubas Colomes tutuklandı.

* ABD hükümeti, Venezuela’nın dondurulan 347 milyon dolarına, Venezuela muhalefetinin erişimine izin verdi.

* Meksika narkotik güçleri, Sinaloa eyaletinde 100’den fazla uyuşturucu laboratuvarına el koydu.

* Meksika’nın başkenti Ciudad de México’da sokak yemeği satıcısı bir çocuğa saldıran kişi, etrafta bulunanlar tarafından linç edildi. Söz konusu kişi, hastaneye kaldırıldıktan kısa süre sonra öldü.

* Brezilya’da, çeşitli bilimsel kurumlardan bir grup araştırmacı “Xenohyla Truncata” olarak tanımlanan Brezilya Ağaç Kurbağası’nın, dünyada bilinen ilk çiçek tozu taşıyıcı amfibi olarak keşfedildiğini açıkladı.

Lionel Messi ailesi ise Suudi Arabistan ziyaretinde. 

* Arjantinli futbolcu Lionel Messi, izin almadan iki günlüğüne Suudi Arabistan’a gittiği için Salı günü Fransız takımı Paris Saint Germain tarafından iki hafta uzaklaştırma cezasına çarptırılmıştı. Bugün, Suudi Arabistan futbol kulübü Al Hilal, Messi’ye transfer ücreti olarak 600 milyon dolar teklif etti.

PAZAR

* Meksika’nın Sonora eyaletine bağlı, ABD sınırındaki San Luis Río Colorado kentinde güvenlik güçleri, tümü Orta Amerika ülkelerinden gelmiş olan 113 göçmeni kapatıldıkları yerden kurtardı ve bu suçu işleyenlerden beş kişiyi de tutukladı.

* Meksikalı boksör Saúl “Canelo” Álvarez, İngiliz rakibi John Ryder’ı yenerek Dünya Süper Orta Siklet Şampiyonu unvanını korumayı başardı.

* Guatemala hükümeti, Fuego yanardağının her an patlamaya hazır olması nedeniyle, bölgeyi acilen boşaltma kararı aldı.

* Venezuela Enerji Bakanı Rafael Tellechea, ülkenin doğalgaz ihracatı için İtalyan ENI ve İspanyol Respol şirketleri ile resmi anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

* Guyana’da, Exom Mobil liderliğindeki bir konsorsiyum, ülkenin 190 Kilometre açığında büyük bir petrol rezervi keşfetti. Bu rezervle beraber Guyana; Katar, ABD, Meksika ve Norveç’in önüne geçip, dünyanın en büyük dördüncü açık deniz petrol üreticisi unvanını kazanmış oldu.

* Belize Başbakanı Johnny Briceño, başkent Belmopán’da yaptığı bir konuşmada; İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın, İngiltere’nin geçmiş tarihinde, transatlantik köle ticaretindeki rolü için özür dilemeyi reddetmesini sert bir dille eleştirip, Belize’nin, Commonwealth (İngiliz Uluslar Topluluğu) üyeliğinden çıkabileceğini belirtti.

Belize Başbakanı Johnny Briceño.