Las Tesis yargılanıyor: Suç unsuru yok, beraatimizi istiyoruz

İzmir'deki Las Tesis eylemi sonrası 24 kadın hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada ifade veren kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı bir araya geldiklerini ifade ederek, eylemde herhangi bir suç unsuru olmadığını söyledi ve beraatlerini talep etti. Dava, 29 Nisan'a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Alsancak ilçesinde, 15 Aralık 2019'da gerçekleştirilen Las Tesis eylemine katılan 24 kadın hakkında, Türk Ceza Kanunu 301'inci maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün İzmir 7'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Korona virüsü (Covid-19) salgını ve İzmir depremi nedeniyle iki kez ertelenen duruşmaya, sanıklar ve avukatlarının yanı sıra çeşitli kadın örgütleri temsilcileri de izleyici olarak katıldı. Duruşmada imlik tespitinin ardından savunma ve ifadelere geçildi.

Kadına şiddeti protesto eden ve kadına şiddete dikkat çekmek isteyen bu etkinliğe katıldıklarını ifade eden kadınlar, eylem sırasında İspanyolca metnin çevirisi dışında kadın eylemlerinde atılan sloganlar dışında devleti hedef alan ve suç unsuru taşıyan herhangi bir şey söylenmediğini belirtti.

Etkinliğin yasadışı olduğunu düşünmediklerini dile getiren kadınlar, amaçlarının kadına şiddete dikkat çekmek olduğunu ancak polisin tutumunun “politik baskı altına alma şartı taşıyan kasıtlı bir tutum olduğunu” söyledi. Suçsuz olduklarını belirten kadınlar beraatini talep etti.

İfadelerin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti ise duruşmayı 29 Nisan tarihine erteledi.

KADINLAR DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen kadınlar basın açıklaması düzenledi.

Kadınlar adına açıklama yapan Günseli Kaya, Şili'den başlayan ve dünyaya yayılan dans performansının Alsancak'ta da yüzlerce kadının katılımıyla gerçekleştiğini belirterek, 2020 yılında 400 kadının erkek şiddeti ile öldürüldüğünü hatırlattı.

171 kadının ölümünün ise şüpheli olduğunu söyleyen Kaya, "Tüm bunlar olurken biz kadınlar 'suçlu sizsiniz' dediğimiz için yargılanıyoruz" diye konuştu.

İDDİANAMEDE YILLARDIR ATILAN SLOGANLAR SUÇ SAYILMIŞTI

Alsancak'ta 15 Aralık 2019 günü yüzlerce kadının katılımı ile gerçekleştirilen Las Tesis eyleminden bir gün sonra, eyleme katılan 24 kadın hakkında yakalama kararı çıkarılmış ve kadınlar evlerinden gözaltına alınmıştı.

İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet edildiği ve “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme ve yönetme" suçunun işlendiği iddia edildi.

Las Tesis dansında geçen “tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hakimler, devlet ve başkan” sözleri de suç unsuru olarak nitelendirilmişti. Ayrıca performansın ardından atılan “Yaşasın kadın dayanışması", "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük" "Kadınlara değil katillere barikat” sloganları da suç kapsamına alınmıştı.

Etiketler İzmir Las Tesis