Lagina Antik Kenti’nde kömür ocağı açılmasına mahkeme ‘dur’ dedi

Muğla'da Yatağan Termik Santrali’ne kömür sağlamak için Lagina 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda maden ocağı açılması iznine itiraz eden çevreciler ve köylüler açtıkları iptal davasını kazandı.

Google Haberlere Abone ol

MUĞLA - Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Yatağan ilçesinde bulunan Lagina Antik Kenti sınırları içindeki Arkeolojik Sit Alanı’nda kömür madenciliği yapılmasına izin veren kararına karşı çıkan ve dava açan çevreciler ve köylüler, mahkemeyi kazandı. Muğla 1. İdare Mahkemesi, söz konusu idari işlemi yasaya aykırılığı nedeniyle iptal etti.

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Yatağan ilçesine bağlı Turgut Mahallesi’nde, Lagina Antik Kenti’ndeki 1. Derece Arkeolojik Sit alanlarının 3. dereceye çıkartılarak kömür aranmasına izin vermiş, Yatağan Yeşil Yaşam Derneği de kararın iptali için dava açmıştı.

Muğla 1. İdare Mahkemesi davada söz konusu idari işlemi, yasaya aykırılığı nedeniyle iptal etti.

Kararın ardından açıklamalarda bulunan Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Hukuk Danışmanı Mehmet Çilsal, "Muğla 1. İdare Mahkemesi, bu kararıyla hukukun üstünlüğünü ispat etmekle kalmayıp ülkemizin değerli arkeologları, tarihçileri ve miras niteliğindeki kültür varlıklarının kıymetini bilen tüm yurttaşların yüreğine su serpmiştir" dedi.

'EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR UCUBELİKTİ'

Hukukçu Çilsal, yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 "Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun (MKVKBK) 08.03.2013 tarih, 1459 sayılı Kararı, Yatağan Turgut Belediyesi sınırları içerisindeki kömür rezervlerinin varlığı nedeniyle tesis edilmiş bir işlemdi. Bu karara dayanarak TKİ-GELİ’nin Kömür Madenciliği İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı sınırları 163 hektar genişletilmişti. 1459 sayılı bu Karar, ‘Turgut Lagina 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı’ sınırları içinde hem arkeolojik sondaj, kazı ve taşıma vb. faaliyetleri yapılabilmesi hem fiilen kömür madenciliği dekapaj, hafriyat vb. faaliyetleri yapılabilmesini sağlayan hukuka aykırı tuhaf bir idari işlemdi. Bu eşi benzeri görülmemiş ucube haliyle ihdasından sonraki süreçte MKVKBK Müdürlüğü ile Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. arasında yapılan protokol gibi pek çok başka idari işleme dayanak olmuştu."

'KARAR TÜM YURTTAŞLARINI YÜREĞİNE SU SERPMİŞTİR'

Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. ile söz konusu işlem için Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu arasında yapılan protokolün de iptal edildiğini belirten Çilsal, "Bilindiği gibi bir idari işlemin yargı tarafından iptal edilmesiyle birlikte o işleme dayanılarak ihdas edilmiş diğer zincirleme-bağlı işlemler de kendiliğinden hükümsüz hale gelir. Dolayısıyla MKVKBK’nin temel işleme dayanarak Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. ile MKVKBK Müdürlüğü arasında imzalanan protokol, artık geçersiz olup uygulanamaz hale gelmiştir. Muğla 1. İdare Mahkemesi, bu kararıyla hukukun üstünlüğünü ispat etmekle kalmayıp ülkemizin değerli arkeologları, tarihçileri ve miras niteliğindeki kültür varlıklarının kıymetini bilen tüm yurttaşların yüreğine su serpmiştir" ifadelerini kullandı. (DUVAR)