KYK yurdunda güvenlik zafiyeti: İntihar, bıçaklama, taciz…

Bingöl'deki Pir Ali Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenciler önceki akşam yurt yönetimini protesto etti. Güvenlik kameralarının çalışmadığını belirten öğrenciler güvende olmadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Üniversite öğrencileri yurtta intihar, bıçaklanma ve taciz olaylarının yaşandığını belirterek, önlem alınmamasına tepki gösterdi.

Önceki gün Bingöl'ün Simani Mahallesi'nde bulunan öğrenci Pir Ali Kız Öğrenci Yurdu'na kimliği belirlenemeyen bir erkeğin yurdun üçüncü katına çıkarak kadın öğrencileri taciz etmesi üzerine öğrenciler yurt bahçesinde toplanarak protesto eylemi gerçekleştirdi.

“Yönetim istifa” sloganları atan öğrencilere diğer arkadaşları da yurdun pencerelerine çıkarak destek verdi. Çok sayıda polisin sevk edildiği yurtta protesto eylemi, yönetiminin öğrencilere sorunların çözüleceği sözü vermesi ile son buldu ama öğrencilerin kaygıları ve sorunları devam ediyor.

'SORUNLARI ANLATTIĞIMIZDA 'İTİRAZ EDERSENİZ YURTTAN ATARIZ' DEDİLER'

Yurttan atılma kaygısı yaşayan öğrenciler, isimlerinin paylaşılmamasını isteyerek yaşadıkları sorunları anlattı.

Çalışmayan güvenlik kameralarının protesto eylemi sonrası tamir edildiği bilgisini paylaşan öğrenciler, yurt yönetimine sorunlarını aktardıklarında “itiraz ederseniz sizi yurttan atarız” denilerek tehdit edildiklerini belirtti.

Dün gece yaşananlardan sonra sabaha kadar uyuyamadığını belirten L.B. “Yaşadıklarımızın temelinde patriarkal baskı var. Kamulaşmış bir patriarkal. Öğrencilere monoton bir yaşam dayatılıyor. Hiçbir şeye itiraz etmemeleri ve kendilerine biçilen şartları koşulsuz kabul etmeleri isteniyor. Bir taraftan aile, bir taraftan toplum baskısı, bir taraftan yurttan atılma kaygısı. Kendimizi güvende hissetmiyoruz” ifadelerini kullandı.

'GECE UYURKEN KAPIMIZIN ARKASINA ODADAKİ BÜTÜN EŞYALARI DİZİYORUZ'

Geçtiğimiz günlerde yaşanan intihar vakasını hatırlatan bir başka öğrenci, “İntihar olayı gece saat 02.30 sıralarında yaşandı. Öğrenciler gidip yönetime söylediğinde inanmıyorlar, bayılmıştır diyorlar. Düşünün intihar eden arkadaşımız saatlerce yurdun etrafında dolaşıyor. Sonra yurdun dördüncü katına çıkıp atlıyor ama kamera görüntülerinin bile olmadığı öğreniliyor” diyerek olay sonrası birçok öğrencide korku ve psikolojik sorunlar ortaya çıktığını dile getirdi.

Bir başka öğrenci ise şunları söyledi:

“Birkaç gün önce gece, bir öğrenci eline bıçak alarak, 'Bana vahiy geldi, sizi öldürmem vahiy edildi' diyerek odaları dolaştı. Öğrenciler bunu yönetime söyledi. Ancak yönetim rüya görmüşsünüz diyor. Üstelik birden fazla öğrenciye 'Siz rüya gördünüz, sesinizi çıkarmayın kimseye söylerseniz sizi yurttan atarım' diyor. Yine geçen, iki öğrenci yurdun içinde birbirini bıçakladı. Gece uyurken kapımızın arkasına odadaki bütün eşyaları dizip uyuyoruz. Dün akşam artık dayanamadık ve sesimizi duyurduk. Ancak şimdi protesto eylemine katılan öğrenciler hakkında soruşturma açılacağı söyleniyor. Birçok öğrenci yaşanan sorunlar nedeniyle okulu bırakıp gitti.”

'POLİS VE UZMANLAR YURDA GİRİP KIZ ARKADAŞLARIYLA GÖRÜŞÜYORLAR'

Yurt güvenlik görevlilerinin çoğunun torpille yurda yerleştirilen kişilerden oluştuğunu iddia eden bir başka öğrenci, yurtta da şehir içinde de güvende olmadıklarını belirterek şu iddialarda bulundu:

“Polis ve uzmanlar kız öğrencileri yurdun kapısından arabayla alıp arabayla bırakıyor. Belinde silahı ile yurdun güvenlik odasına kadar girip kız arkadaşları ile görüşebiliyorlar. Yurdun güvenliği maalesef hiçbir itirazda bulunmuyor. Çok fazla cinsel istismar örneği var ancak hiçbirimiz konuşamıyoruz.”

BİNGÖL BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Sosyal medyada da gündem olan protesto eylemi sonrası Bingöl Barosu Kadın Komisyonu güvenlik zafiyeti nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

Baro adına açıklama yapan avukat Nuran Aydın, yaşananlara ilişkin Cumhuriyet Savcısı ile görüştüklerini ve konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Failin henüz tespit edilemediğini aktaran Aydın, “Henüz herhangi bir soruşturma açılmamış. Baro Kadın Komisyonu olarak başvurduk, soruşturma açılmasını talep ettik. Fail erkek yangın merdiveninden girmiş, yurdun üçüncü katına kadar çıkıp, duştan çıkan bir genç kadını görüp küfür etmiş" dedi.

'GÖREVİ İHMAL SÖZ KONUSU'

Geçtiğimiz günlerde yaşanan intihar sonrası kameraların çalışmadığını öğrendiklerini aktaran avukat Nuran Aydın, “Biz sadece tek bir vaka üzerinden görüşmedik savcılıkla, intihar olayından sonra kameraların çalışmadığı ortaya çıktı. Dolayısıyla burada bir görevi ihmal söz konusu” diye konuştu.

Bingöl Barosu Kadın Komisyonu’nun öğrencilerle yaptığı görüşmelere ilişkin de bilgi veren Nuran Aydın, öğrencilerin zor şartlar altında eğitimlerini sürdürdüğünü söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Öğrenciler yaşanan sorunlarla ilgili daha önce yurt yönetimi ile görüşmüşler. Yönetimin kendilerine, 'istemiyorsanız kalmayın' dediğini aktardılar. Yemekhanede, çamaşırhanede sorunlar var.”

Yaşanan sorunlara itiraz eden öğrencilerin, yurttan atılmakla tehdit edildiğini söyleyen Aydın, “Ciddi bir güvenlik açığı söz konusu. Başlayan bir yasal süreç var. Sorunlar çözülmezse valilikle de görüşeceğiz” diyerek öğrencilerin kaygılı olduklarını söyledi.

'BİR HAFTA ÖNCE İNTİHAR OLAYI YAŞANMASINA RAĞMEN YETERLİ TEDBİR NEDEN ALINMIYOR?'

Endişeli olduklarını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Gülten Baylas da “Dün akşam bir erkek, hiçbir engelleme ile karşılaşmadan yurdun içine kadar girebiliyor. Bunlar yaşanırken güvenlik görevlileri neredeydi? Üçüncü kata kadar nasıl çıkabiliyor? Henüz bir hafta önce intihar olayı yaşanmasına rağmen yeterli güvenlik tedbirleri neden alınmıyor?” dedi.

Öğrenci yurdunun üniversiteye uzak tenha bir yerde yapılmış olmasını da eleştiren Baylas, “Kız öğrenci yurdumuz şehrin doğusunda, üniversite ise batısında. Üniversite yerleşkesinde o kadar geniş alan varken neden öğrenci yurdu şehrin dışında? Öğrenciler iki araç değiştirerek üniversiteye gidiyor” şeklinde konuştu. (DUVAR)