KYK yurdunda ‘açız’ eylemi: Zeytin, ekmek alıyoruz kredi bitiyor

Ümmü Gülsüm Kız KYK yurdunda 'açız' eylemi yapan öğrenciler, “Bizlerden ‘geleceğimiz’ diye bahsediyorlar ama layık gördükleri koşullar bunlar” dedi.

Ümmü Gülsüm Kız KYK yurdu
Google Haberlere Abone ol

Cengiz Anıl Bölükbaş

GAZİANTEP - Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla beraber öğrenciler, barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Ülke genelinde milyonlarca öğrenci hem devlet yurtlarının yetersiz kapasitesi, hem pandemiyle tırmanışa geçen özel yurt ve konut kiraları sebebiyle zorlu bir sürece girdi. Barınma sorununa ilişkin olarak Türkiye’de birçok ilde öğrenciler “Barınamıyoruz” eylemleri düzenledi.

Bu sorunlara yönelik tepkilerden biri en son Gaziantep’te yaşandı. Ümmü Gülsüm Kız KYK Yurdu’nda öğrenciler, hem yemek sorununun hem de yurttaki barınma koşullarındaki sorunların çözülmesi için protesto düzenledi. Işıkları kapatıp açma ve ses çıkarma eylemleri yapan öğrenciler, hep bir ağızdan ‘açız’ diye bağırıyorlardı.

‘KREDİ YETERSİZ, ALDIĞIMIZ YEMEKLE DOYMUYORUZ’

Eylemlerinin ardından görüştüğümüz Ümmü Gülsüm KYK Yurdu’nda kalan ve isimlerini vermek istemeyen öğrenciler, yurtlardaki en önemli sorunlardan birinin yemek olduğunu söyledi. Öğrencilerin aktardığına göre, yurtta kahvaltı için 6 TL, akşam yemeği için ise 13 TL kredi var. Ancak bu kredilerle alınacak yemek ile doymuyorlar. “Zeytin alıyoruz, ekmek alıyoruz, peynir alıyoruz zaten hemen kredi bitiyor. Ekmeğin tanesi bile 50 kuruş. Bunlarla doymak imkansız” diyen öğrenciler, kredinin yetmediği için sürekli ekstra para vererek yemek aldıklarını belirtti. Öğrenciler, “Açız derken abartmıyorduk. Gerçekten açız ve doymuyoruz” dedi.

‘YETKİLİLER BİZİMLE YEMEK YESİN, YİYEBİLİYORLAR MI GÖRELİM’

Az ve soğuk verilen yemeklerin kötü olması da bir diğer şikayet. Öğrencilerin dile getirdiğine göre, bazen yemekler o kadar kötü oluyor ki, bir kaşık aldıktan sonra bırakıp gitmek zorunda kalıyorlar. Bu yüzden ya dışarıdan yemek yiyerek ekstra masrafa giriyorlar ya da o günü aç geçirmek zorunda kalıyorlar. Bunun dışında 13 TL’ye aldıkları yemekler ise çok az. Öğrenciler, “Yurt yetkilileri bir gün bizimle o sıraya girip yemek yesinler. O yemekle doyuyorlar mı ya da o yemeği yiyebiliyor mu görelim. O zaman halimizden belki anlarlar” diyor.

‘ALDIĞIMIZ PARA YURDA GİDİYOR, NASIL GEÇİNELİM?’

Sorunlar sadece yemekle de sınırlı değil. Öğrenciler yurtlarda ısınma, asansör, duş, internet gibi sorunlarla karşı karşıya. Bunun yanı sıra bir diğer problem de yurt fiyatlarının yüksek olması. Öğrenciler her sene bursun artmasıyla beraber yurt fiyatlarının da arttığına dikkat çekiyor. Bir öğrenci, “Burs ya da kredi 650 TL ancak yurda verdiğimiz para 450 TL. Geriye cebimize 200 lira kalıyor. Aldığımız para yurda gidiyor. Bu parayla bir öğrencinin bir ay boyunca geçinmesi nasıl mümkün olabilir? 450 lira veriyoruz ama hizmet sıfır. Isınma sorunumuz oluyor. İnterneti doğru düzgün kullanamıyoruz, herkes kendi telefonundaki interneti kullanıyor. ‘Öğrenciler bizim geleceğimiz’ diyorlar ama geleceklerine reva gördükleri bu. Öğrencileri ya yurtsuzlukla ya da açlıkla terbiye ediyorlar” ifadelerini kullanıyor.

‘YETKİLİLER BU SORUNU ÇÖZMELİ’

Öğrencilerin protesto gösterisinin ardından Gaziantep Valisi Davut Gül ve yanındaki bir heyet de yurdu ziyaret etti. Öğrencilerle yemek yiyen Gül, öğrencilerin taleplerini dinlediklerini söyleyerek, “Devletimizin öğrencilerimize sağladığı imkanların takipçisi olacağız” dedi. Öğrencilerin bazıları bu ziyaretten sonra durumlarının düzelebileceğine inanırken bazıları ise bu açıklamaların göstermelik olduğunu düşünüyor. Daha önce de yurtlarda böyle sorunlar yaşandığını aktaran öğrenciler, yetkililerin sorunları çözeceğini ifade ettiklerini ancak şartlarda hiçbir değişiklik olmadığını belirtiyor. Öğrenciler, “Yetkililer bu sorunu derhal çözmeli. Çözülmeden iyi bir öğrencilik hayatı yaşamamız mümkün değil. Artık insanca koşullarda eğitim hayatımıza devam etmek istiyoruz” diye konuşuyor.