Kuzey Kore'ye geri dönen 'duble ilticacı' Güney'de geçim sıkıntısı yaşamış

Bir yıl önce terk ettiği Kuzey Kore'ye Güney Kore'den geri kaçan adam hakkında yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Bu kişinin, Güney Kore'de geçim sıkıntısı yaşadığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2020 yılında Kuzey Kore'den kaçarak Güney Kore'ye iltica eden, hafta sonunda da tehlikeli sınırı bu kez ters yönde geçerek Kuzey'e geri dönen adama dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Güney Kore medyası, ismi açıklanmayan 'duble ilticacı'nın ayrımcılığa uğradığını, Güney'de geçim sıkıntısı çektiğini ve yeni bir hayat kurmakta zorlandığını yazdı.

30'lu yaşlarındaki adam, iki ülke arasındaki sınır hattını oluşturan ve mayın döşeli olup askerlerin sürekli devriye gezdiği Kore Tarafsız Bölgesi'ndeki dikenli telleri aşarak cumartesi günü Kuzey'e kaçmıştı. Güney Koreli yetkililer, aynı kişinin bir yıl önce de aynı yolla Kuzey'den Güney'e kaçtığını açıklamıştı.

'ALT SINIF OLARAK GÖRÜLÜYORDU'

Bu olay Kuzey'den Güney'e iltica eden kişilerin ayrımcılığa maruz kaldığına dair tartışmaları yeniden alevlendirirken, Güney Kore ajansı Yonhap'a konuşan askeri bir yetkili de adamın temizlik işçisi olarak çalıştığını ve mali sorunlar yaşadığını söyledi. Yetkili, "Alt sınıf olarak görüldüğünü, zar zor geçindiğini söyleyebilirim" dedi. Sınır güvenliğinden sorumlu Birleşme Bakanlığı'ndan bir yetkili de, bu kişinin Güney'e yerleşmesi için devletten kişisel güvenlik, barınma, sağlık ve istihdam alanlarında bir yıldır yardım aldığını anlattı.

KOMŞUSU: BİR KERE BİLE SELAMLAŞMAMIŞTIK

Adamın bir komşusu ise Yınhap ile söyleşisinde, Kuzey'e kaçmasından bir gün önce eşyalarını atarken görüldüğünü anlattı. Komşu, "O sabah bir şilteyi ve nevresimlerini çöplük alanına çıkarıyordu ve bu tuhaftı, çünkü hepsi yepyeniydi. Onları bize vermesini istemeyi düşündüm ama sonra bunu yapmadım çünkü birbirimize hiç selam bile vermemiştik" dedi. 

CASUSLUK ŞÜPHESİ YOK

Öte yandan, Yonhap'a konuşan yetkililer, adamın casusluk yaptığından şüphelenmek için herhangi bir sebep olmadığını söyledi. Kuzey'den Güney'e ilk geçtiğinde verdiği ifadede eski bir jimnastikçi olduğunu söyleyen adamın, 248 kilometrelik sınırı nasıl geçtiğine dair soruşturma açıldığı belirtildi.

1950-53 arasındaki Kore Savaşı'ndan bu yana, Kuzey'deki baskı ve yoksulluktan kaçtığı belirtilen yaklaşık 30 bin kişi Güney'e geçti. Ancak iki ülkenin teknik olarak hâlâ savaşta olması nedeniyle mayınla kaplı olan Kore Tarafsız Bölgesi'ni geçmeye cesaret eden kişilerin sayısı az. Ülkeden çıkmaya çalışanların daha çok önce Çin'e, buradan da bir başka ülke üzerinden Güney Kore'ye gittiği belirtiliyor.

İLTİCACILAR EN ALT GELİR GRUBUNDA

Kuzey'den Güney'e gelen kişilerin bazıları milletvekili Ji Seong-ho'nun örneğindeki gibi 'başarılı' olsa da, birçoğu geçim sıkıntısı yaşıyor. Birleşme Bakanlığı verilerine göre bu kişilerin yaklaşık 56'sı düşük gelirli işlerde, yaklaşık yüzde 25'i de en düşük gelirli işlerde çalışıyor; genel nüfusa oranla devlet yardımlarından altı kat daha fazla faydalanıyor.

Geçtiğimiz ay 407 ilticacının katıldığı bir anket de, bu kişilerin yüzde 18'inin Kuzey Kore'ye dönmeye istekli olduğunu, birçoğunun ülkelerini özlediğini ortaya koymuştu. The Guardian'a konuşan bir Birleşme Bakanlığı yetkilisi, "Karmaşık faktörler var; bunlar arasında Kuzey'de kalan aileler, yeniden yerleşme sürecinde ortaya çıkan duygusal ve ekonomik zorluklar da bulunuyor" dedi. (DIŞ HABERLER)