Kuzey Kore'den balistik füze denemesi: Pasifik’i atış alanımız olarak kullanabiliriz

Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri yaptığını duyururken, Kuzey Kore Pasifik Okyanusu’nu ‘atış alanları’ olarak kullanmalarının ABD’nin eylemlerine bağlı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya ve Güney Kore, ABD ile düzenledikleri ortak hava tatbikatının ardından Kuzey Kore’nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne balistik füze fırlattığını açıkladı. Japonya Savunma Bakanlığı, konuyla ilgili açıklamasında, Kuzey Kore’nin yerel saatle 06.59 ve 07.10'da Japon Denizi yönüne iki balistik füze fırlattığını duyurdu.

AA’nın haberine göre, Japonya münhasır ekonomik bölgesi dışına düşen kısa menzilli balistik füzeler (SRBM), bölgede seyir halindeki unsurlarda hasar oluşturmazken, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) Kuzey Kore'nin denemeleri gündemiyle toplantıya davet ettiklerini duyurdu. Füze denemeleri sonrası Tokyo hükümetinin, Japonya'nın Pekin Büyükelçiliği vasıtasıyla, Kuzey Kore yönetimini protesto ettiği de kaydedildi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da Kuzey Kore’nin füze denemeleri ile ilgili olarak, füzelerin Sukchon bölgesinden fırlatıldığını, ilkinin 390 ve ikincisinin 340 kilometre havada yol aldığını duyurdu.

‘EYLEMLERİMİZİN SIKLIĞI ABD’NİN EYLEMLERİNE BAĞLI’

Kuzey Kore’nin son füze denemeleri, ülkenin 18 Şubat’ta gerçekleştirdiği füze denemeleri sonrası ABD, Güney Kore ve Japonya’nın ortak hava tatbikatı düzenlemesinin ardından geldi. 

Reuters’ın haberine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo Jong, bu tatbikatların ardından bir açıklama yaparak ‘ABD’nin stratejik askeri varlıklarının bölgede bulunmasına’ tepki gösterdi. Kuzey Kore devlet ajansı KCNA’nın aktardığı açıklamada, “Pasifik’i atış alanımız olarak kullanma sıklığımız ABD güçlerinin eylemlerinin karakterine bağlı” ifadelerine yer verildi. 

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı da geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD’nin Güney Kore ve Japonya ile ortak tatbikatlarına ‘eşi benzeri görülmemiş derece devamlı ve güçlü karşı eylemlerle yanıt vereceklerini’ belirtmişti. 2022'de 37 denemede çeşitli tip ve menzillerde yaklaşık 90 füze fırlatan Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönünde gerçekleştirdiği bu son denemesi, 2023 başından bu yana üçüncü füze denemesi olarak kayda geçti. (DIŞ HABERLER)