'Kuzey Kore Japon Denizi'ne iki balistik füze fırlattı' iddiası

Pyonyang yönetiminin, ABD'de Biden yönetiminin Kuzey Kore politikasını netleştirmeye yaklaştığı bir dönemde ve Tokyo Olimpiyatı meşalesinin yola çıktığı günde, Japonya yakınlarına iki balistik füze fırlattığı iddia ediliyor. Tokyo yönetimi Çin'deki büyükelçiliği aracılığıyla Pyonyang'a protesto notası gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - Kuzey Kore yönetiminin, Japonya yakınlarında denize düşecek şekilde iki balistik füze fırlattığı iddia ediliyor. ABD'de Joe Biden yönetiminin Kuzey Kore politikasını netleştirmeye çalıştığı bir dönemde ve Tokyo Olimpiyatı meşalesinin yola çıktığı günde yapıldığı iddia edilen füze denemesinin ardından, Japonya'da Ulusal Güvenlik Konseyi olağanüstü toplantıya çağrıldı. 

'420-430 KM MENZİLLİ'

Japonya sahil güvenliğinin iddiasına göre, ilk füze yerel saatle sabah 07.00'da fırlatıldı ve yaklaşık 420 kilometre yol aldı. İkinci füzenin ise 20 dakika sonra 430 kilometre yol alacak şekilde atıldığı belirtildi. Güney Kore Genelkurmayı da, Kore yarımadası ile Japonya arasındaki denize Kuzey Kore'nin doğu yakasından en az iki adet 'tanımlanamayan füzelerin' fırlatıldığını duyurdu.

Fırlatıldığı belirtilen füzelerin kısa menzilli silahlar olduğu sanılıyor. Kuzey Kore geçmişte, Japonya üzerinden nükleer savaş başlığı taşıyabildiği ve ABD'ye ulaşabildiği öne sürülen füzeler de denemişti.

JAPONYA BAŞBAKANI BIDEN'LA GÖRÜŞECEK

Son denemeye tepki gösteren Japonya Başbakanı Yoşihide Suga, Kuzey Kore'nin bu adımı için "Japonya'da ve bölgede barış ve istikrarı tehdit ediyor, BM kararlarını ihlal ediyor" dedi. Suga önümüzdeki ay Washington'a yapacağı ziyarette konuyu ABD Başkanı Joe Biden'la görüşeceğini söylerken, Tokyo yönetimi Çin'deki büyükelçiliği aracılığıyla Pyonyang'a protesto notası da gönderdi. Güney Kore'de de konuyla ilgili olağanüstü toplantı düzenlenecek. 

ABD: MÜTTEFİKLERİMİZLE GÖRÜŞÜYORUZ

ABD'den yapılan açıklamadaysa, durumun yakından izlendiği ve müttefiklerle istişare halinde oldukları belirtildi. ABD ordusu, 'füze denemesinin Kuzey Kore'nin yasadışı silah programının komşularına ve uluslararası topluma yönelttiği tehdidin altını çizdiğini' de savundu. 

TÜM YARIMADA YERİNE SADECE KUZEY KORE VURGUSUNA MI TEPKİ?

Kuzey Kore'nin hafta sonunda da iki tane kısa menzilli cruise füzesi denediği iddia edilmiş, ABD Başkanı Joe Biden ilgili bir soruyu "Sıradan işler" diyerek geçiştirmişti. Eş zamanlı olarak ABD'nin Pyonyang'la diyaloğa hâlâ açık olduğu açıklaması gelmişti. Ancak yorumculara göre, Biden yönetiminin tüm Kore yarımadasının değil sadece Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması vurgusu yapması, Kuzey Kore yönetiminde rahatsızlık yaratmış durumda. (DIŞ HABERLER)