Kuzey Kore Biden yönetimine meydan okudu: Ucuz numaralara kanmayacağız

Kuzey Kore yönetimi, ABD'nin temas girişimlerini yanıtsız bıraktıklarını doğruladı. Kuzey Koreli diplomat Choe Son Hui, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Güney Kore ziyaretiyle eş zamanlı yaptığı açıklamada, bu girişimleri 'zaman kazanma amaçlı ucuz numaralar' diye niteleyerek Washington'a diyalog için 'düşmanca politikalardan vazgeçme' şartı koştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore, ABD'de Joe Biden yönetiminin kendileriyle temas kurmaya çalıştığını ancak Pyonyang'dan yanıt alamadığını doğruladı. Kuzey Koreli üst düzey diplomat Choe Son Hui, Washington'a diyalog için 'düşmanca politikalarına son verme' şartı koştu; ABD'nin 'zaman kazanma amaçlı ucuz numaralara gelmeyeceklerini' söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Güney Asya ziyareti öncesinde, Joe Biden yönetiminin Kuzey Kore'yle farklı kanallardan temas kurmaya çalıştığı ancak karşılık alamadığı haberleri basına sızdırılmıştı. Kuzey Koreli diplomat Choe, tam da Blinken'ın Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Güney Kore'yi ziyaret ettiği gün bu haberleri doğruladı.

'E-POSTA VE TELEFONLA ULAŞMAYA ÇALIŞTILAR'

Kuzey Kore devlet ajansı KCNA'nın aktardığına göre Choe, ABD'nin e-posta ve üçüncü bir ülkenin de aralarında bulunduğu farklı kanallardan telefon mesajları ile temas girişimlerinde bulunduğunu söyledi. Bu girişimleri 'zaman kazanma ve kamuoyu oluşturma amaçlı ucuz numaralar' olarak niteleyen Kuzey Koreli diplomat, "Yeni rejimin ortaya çıkmasından bu yana ABD'den duyduğumuz tek şey, 'Kuzey Kore'den gelen tehdide' dair çılgınca teori ve 'tam nükleersizleşme'ye dair temelsiz söylem" dedi.

'EŞİT TEMELDE GÖRÜŞME'

Choe, ABD'nin bölgedeki askeri tatbikatlarına devam etmesini ve Pyonyang'a baskı yapma amacıyla yaptırımları sürdürmesini eleştirerek, 'ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik düşmanca politikasından geri adım atmaması ve eşit bir temelde görüşme yapılamaması halinde diyalog kurulmayacağını' söyledi.

BLINKEN SEOUL'DAN ELEŞTİRDİ

Kuzey Kore'nin açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın ilk uluslararası seyahatinde Güney Asya turuna çıkması ve Güney Kore'nin başkenti Seoul'u ziyaret etmesiyle eş zamanlı olarak yapıldı. Blinken dün Güney Kore'den yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'yi 'kendi halkına karşı sistemik ve yaygın ihlaller yapmakla' suçlamış, ABD ve müttefiklerinin Kuzey Kore'yi 'nükleer silahlardan arındırma hedefine bağlı olduğunu' söylemişti.

Pyonyang-Washington hattındaki gerilimi yatıştırma çabaları, ABD'nin eski başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 2019'da tarihi görüşmelerin yapılmış olmasına rağmen duraklamış durumda. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Kuzey Kore ABD