Kuzey Kıbrıs'ta gündem TOGG: 'Trafik akış yönü değiştirilsin' tartışması

İktidar tarafından 'yerli ve milli elektrikli otomobil' olarak lanse edilen TOGG, Kıbrıs'ın kuzeyinde tartışmalara neden oldu. Adada trafiğin akış yönünün değiştirilmesi gündemde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Türk toplumunda Ankara'ya yakın duran kesimler uzun yıllardan sonra bir kez daha trafik akış yönünün Türkiye ile aynı olması fikri üzerinde durmaya başladı. Özgün Kıbrıs kimliğinin savunucuları bu fikre karşı durarak İngiliz koloni yönetiminden miras kalan trafik uygulamasının devam etmesi görüşünü dillendiriyor.

TOGG İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Adanın kuzeyinde alevlenen ve Kıbrıs Rum basınınca da yakından izlenen tartışmaya Yeniden Doğuş Partisi lideri ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da katıldı. Kıbrıs'ın kuzeyinde muhafazakâr ve milliyetçi Türkiye kökenli seçmenlere hitap eden bir akımın lideri olan ve son yıllarda hükûmette yer alan Arıklı, TOGG'un ithali için çalışma başlatıldığını açıkladı.

"Kıbrıs Postası" isimli yayın organında yer alan habere göre Arıklı, 2004 yılına kadar Türkiye’den sol direksiyon araç ithal edildiğini belirterek, 2004’ten sonra trafik kazalarını artırdığı gerekçesiyle sol direksiyon araç ithalatına yasak getirildiğini hatırlattı ve "Biz bu yasağı kaldırmak istiyoruz" dedi.

Sağdan direksiyonlu üretilmeyen, iş araçları gibi sol direksiyon araçları ithal yetkisinin bakan olarak kendisinde bulunduğuna dikkat çeken Arıklı, "Tabii TOGG’un konumu başka. Hepimizin gurur kaynağı. Sol direksiyon araçlara yasak getirilirken gerekçe gösterilen 'Trafik kazalarını artırıyor' gerekçesinin ne kadar doğru olduğunu araştırıyoruz" dedi.

Son dönemde gündemde olan trafik akışının yönü ile ilgili tartışmalara atıfla Arıklı, sol direksiyona yönelik ek güvenlik önlemleri ihtiyacı varsa da önlemleri alacaklarını belirterek, "TOGG'u getireceğiz. Soldan direksiyona yönelik Ulaştırma Bakanlığı’nda yapılan çalışmanın tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak raporu, karar alması amacıyla Bakanlar Kurulu’na sunacağız" mesajını verdi.

Arıklı ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın TOGG ile ilgili son açıklamalarına dikkat çekerek "Bu şerefi kimseye kaptırmam. TOGG adaya geldiğinde direksiyonda ben olacağım" diye konuştu.

Kıbrıs'ın kuzeyindeki trafiğin akış yönü 80'li ve 90'lı yıllarda da gündeme gelmiş dönemin yönetimleri olası bir değişiklik durumunda trafik kazalarının artabileceği kaygısı ile değişiklik fikrini gündemden düşürmüştü.

Etiketler kuzey kıbrıs togg