Kuzey Kıbrıs'ta enflasyon rekor seviyede: Alım gücü giderek düşüyor

Kuzey Kıbrıs'ta geçen ay dünyanın en yüksek 6. enflasyonu kayıt altına alındı. Yüksek enflasyon vatandaşların gündelik hayatının her alanını etkisi altına alırken en çok elektrikte etkisini gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son dönemde ekonomik buhranın gündelik hayatın her alanını etkilediği Kıbrıs’ın kuzeyinde enflasyon kayda değer bir seyir izliyor. Kıbrıslı uzmanlar enflasyonun son dönemde tarihi seviyeleri zorladığı görüşünde hemfikir. 

‘Kıbrıs Postası’nda yayımlanan son verilere göre, Kuzey Kıbrıs'ta nisan ayında dünyanın en yüksek 6. enflasyonu kayıt altına alındı. Yüksek enflasyon vatandaşların gündelik hayatının her alanını etkisi altına almış durumda. 

'SON 25 YILIN ZİRVESİNDE'

Kıbrıs’ın kuzeyinde faaliyet gösteren ‘İktisatbank’ konuyla ilgili yayımladığı değerlendirmede “KKTC İstatistik Kurumu verilerine göre, Nisan ayında TÜFE aylık bazda yüzde 5,07; yıllık bazda ise yüzde 88,81 artarak son 25 yılın zirvesinde gerçekleştiği” bilgisini paylaştı. 

Aylık bazda gıda fiyatlarının yüzde 8,70, yıllık olarak ise yüzde 105,23 artış kaydettiği Kıbrıs’ın kuzeyinde enflasyonun alt kalemlerinde genele yayılan bir yükseliş kaydediliyor. Enerji fiyatlarının da desteği ile ulaştırma kalemiyse yıllık yüzde 138,31 artışla ilk sırada yer alıyor.  

‘İktisatbank’ın analizinde Kuzey Kıbrıs'ın Nisan ayı ile dünyanın en yüksek 6. enflasyonuna imza attığı bilgisi dikkat çekerken, “üç haneli enflasyon için (kuvvetle muhtemel yaz ayları) geri sayımdayız” mesajı verildi. 

Dikkat çekici değerlendirmenin devamında "Türkiye'de cuma günü açıklanan TÜFE bazlı reel efektif kurun yüksek enflasyon nedeniyle değerlendiğini görüyoruz. Bu nedenle de kur kaynaklı olarak turizm ve dış ticarette rekabet avantajından söz etmek de güçleşiyor. Daha basit bir anlatımla, yüksek enflasyon nedeniyle kurdaki yükselişin getirdiği rekabet avantajı da kaybolmuş durumda” görüşüne yer verildi. 

Kıbrıs’ın kuzeyindeki sosyoekonomik buhran siyasi belirsizliğin yoğunlaştığı bir döneme denk geliyor. Kuzey Kıbrıs'ta yeni koalisyon hükümeti arayışları vatandaşların olumsuz ekonomik şartlarla mücadele verdiği bir süreçte gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. 

GÜNEY KIBRIS'TA DA ARTIYOR

Kıbrıs’ın güneyinde de enflasyon son dönemde kayda değer bir seyir izliyor. Ukrayna’daki savaşın gölgesinde üyesi olduğu Avrupa Birliği (AB) ile Kıbrıs Cumhuriyeti de yüksek enflasyondan nasibini alıyor. 

Kıbrıs İstatistik Servisi tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan son verilere göre, adanın güneyinde Nisan 2022'de enflasyon yüzde 8,8 olurken, Tüketici Fiyat Endeksi Mart 2022'de 107,78 birime kıyasla 2,58 birim artarak 110,36 birime yükseldi. Ocak-Nisan 2022 döneminde TÜFE, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 arttı.

EN BÜYÜK DEĞİŞİM ELEKTRİKTE

Ekonomik kökene bakıldığında, Nisan 2021 endeksine kıyasla en büyük değişimler elektrik (yüzde 39), petrol ürünleri (yüzde 32) ve tarım mallarında (yüzde 18,3) kaydedildi. Bir önceki ayın endeksine göre en büyük değişim elektrikte (yüzde 16,4) kaydedildi.

Nisan 2021 ile karşılaştırıldığında, en büyük değişimler konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar (yüzde 21,1), ulaştırma (yüzde 18) ve gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 11) kategorilerinde kayıt altına alındı. Bir önceki ayın TÜFE'sine kıyasla en büyük değişim konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda (yüzde 7) kaydedildi.