Kuzey Kıbrıs'ta Din İşleri Başkanı'nın cinsiyetçi açıklamalarına tepki: Görevden alınsın

"Bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır" diyen Kuzey Kıbrıs Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal'ın cinsiyetçi açıklamalarına tepki yağdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz aylarda Türkiye'nin yönlendirmesi ile Kıbrıs'ın kuzeyine Din İşleri Başkanı olarak atanan ilahiyatçı Ahmet Ünsal'ın kadınlara yönelik cinsiyetçi açıklamaları tepki çekti. Ünsal'a yöneltilen tepki ve eleştiriler Rum tarafına da yansırken, Din İşleri Başkanlığı'ndan konuya ilişkin açıklama geldi. 

ÜNSAL NE DEMİŞTİ?

 

Ünsal, Mağusa Polatpaşa Camii’nin konferans salonunda düzenlenen "İslam’da Evliliğin Eşlere Tanıdığı Hak ve Yüklediği Sorumluluklar" konulu seminerde konuşmuştu. Ünsal, çocukların da takip ettiği etkinlikte, "Bir kızın dengi çıkınca bekletmeden hemen evlendirmek gerekir", "Bazıları evleniyor yıllar geçiyor halâ çocuk yok, neden? Kedimiz var! Olur mu ya evlenmenin sebebi çoğalmak, üremek. Keyif yapın diye değil!", "Hayat müşterektir diyerek çalışmak olmaz. Kadın, erkeklerin yanında çalışıyor, onu bunu yapıyor. Mecbur mu kadın bunlara katlanmaya?", "İnsanlar çoğalmak için evlenir. Dolayısıyla bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır. İhtiyacı karşılanacak", "Kocasının dışındaki bütün erkeklerden uzak duracak. Zinhar haramdır. İffetini korumak zorunda", "Allah’ın en sevmediği şey boşanmaktır" açıklamalarında bulunmuştu. 

 

'İMAMLARA TALİMAT VERDİ' İDDİASI

Bugün Kıbrıs gazetesi, bir iddiayı manşetine taşıdı. İlgili habere göre, Ünsal’ın cinsiyetçi açıklamalarının ‘fetva’ olduğu belirtildi. Ünsal’ın, bütün imamlara bu sözlerin kadınlara anlatılması için talimat verdiği, yapmayanlar için soruşturma yetkisini kullanacağı iddia edildi.

Haber sitesine konuşan bir kaynak, Ünsal’ın istediğini yapmayanlar hakkında soruşturma yetkisini kullanmakla tehdit ettiğini, yapmayanlardan savunma istediğini belirtti. İmam ayrıca, Ünsal’ın ‘toplum içinde cübbe ve sarıkla gezin’ yönündeki talimatının da imamlar arasında rahatsızlık yarattığını söyledi.

KADIN VEKİLLER 'TEK SES'

Ünsal'ın cinsiyetçi ve ayrımcı açıklamalarına milletvekili kadınlardan tepki geldi. Cumhuriyet Meclisi’nde görev yapan UBP (Ulusal Birlik Partisi) dışındaki kadın milletvekilleri ortak açıklama yayımlayarak Ünsal'ın sözlerine tepki gösterdi. Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı CTP (Cumhuriyetçi Türk Partisi) Milletvekili Fazilet Özdenefe tarafından yayınlanan açıklamada CTP Milletvekilleri Fazilet Özdenefe, Doğuş Derya, Sıla Usar İncirli, Fide Kürşat, Filiz Besim, Şifa Çolakoğlu ve Bağımsız Milletvekilleri Ayşegül Baybars ile Jale Refik Rogers'ın imzası yer aldı.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Din İşleri Başkanı olarak atanan Ahmet Ünsal’ın basına yansıyan kadınlara yönelik sözleri modern ve seküler bir yaşam biçimini benimsemiş olan tüm Kıbrıslı Türkleri derinden rahatsız etmiştir. Ülkemizde yaşayan tüm kadınların temel insan haklarına yapılan bir saldırı olarak değerlendirdiğimiz ifadeleri görmezden gelmemiz veya kabullenmemiz halkın seçilmiş vekilleri olarak söz konusu değildir.

Kıbrıs Türk halkı çağdaş, ilerici değerlerle yaşamaya alışmış, demokratik bir halktır. Bir devlet görevlisi olarak atanan Ahmet Ünsal’ın kadınların özel ve kamusal alanlarda nasıl yaşayacaklarına dair demokrasi ile bağdaşmayan vaazlar vermesi kabul edilebilir değildir. Kadınların bireysel ve medeni haklarına müdahale eden hiçbir yaklaşıma müsaademiz olmadığı gibi, kadınların yaşamları hakkında söz söylemenin hiçbir kurum yetkilisinin görevi olmadığını belirtmek isteriz." 

Vekiller, Ünsal’ın vatandaşlığının iptal edilmesi ve görevden alınması çağrısında bulundu.

İSTİFA ÇAĞRILARI

Kıbrıs Türk basınının aktardığına göre, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, son gelişme ile ilgili olarak "Kadını eşit kabul etmeyen, ikinci sınıf gören, araçsallaştıran, aşağılamaya varan bu ifadeler herhangi birisi tarafından değil, devlet adına görev icra eden Din İşleri Başkanı tarafından kullanılmıştır. Din İşleri Başkanlığı’nın böyle bir zihniyetle yönetilmesinin mümkÜn değil" açıklamasını gerçekleştirdi.

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy da, Ünsal’ın derhal görevinden alınmasını talep etti. Eski Dışişleri Bakanı Özdil Nami de, "İstifa değil görevden alınmalı ve yasal işleme tabi tutulmalı" değerlendirmesinde bulundu.

SENDİKALAR DA TEPKİLİ

Ünsal'ın çıkışına bir tepki de sendikalardan geldi. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ilgili çıkışında, "Kıbrıslı Türkler kendi dinini kendi tercihleri doğrultusunda öğrenebilecek olgunluktayız; aile yapımızı, kültürümüzü, giyim kuşamımızı birinin bize anlatmasına ihtiyacımız yok, çocukların ise olgunluk çağında istediği din ve ibadet tercihi yapabilecek özgürlüğü ve deneyimi kendinde bulabilirler" mesajını verdi.

KTÖS aynı açıklamasında, 'Türkiye’deki dini örgütlenmelerin devlet içerisine sızıp Türkiye’yi karanlığa sürüklediği gerçeğinden ders alınması gerektiğini ifade ederek, bağnazlığa, aşırılığa, istismara karşı toplumun uyanık olması, bu tarz örgütlenmeleri yetkili mercilere şikayet etmesi ve linç söylemlerine karşı kayıtsız kalmaması gerektiği' vurgusunda bulundu. Sendika ayrıca Kıbrıs'ın kuzeyinde faaliyet gösteren din kursları konusunda yetkili makamlardan bugüne dek tatmin edici bilgilendirme yapılmadığını açıkladı.

DİN İŞLERİ: ÜNSAL, İLKEL BİR DİL KULLANMADI

Tepkilerin ardından, Din İşleri Başkanlığı'ndan bir açıklama geldi. Açıklamada, "TC. Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği kuruluşu olan HAGEM (Hala Sultan Aile ve Gençlik Merkezi) tarafından düzenlenen Aile Okulu Seminerleri kapsamında 9 Ocak Pazartesi Osman Fazıl Polat Paşa Camii müştemilatında Hanımlara yönelik olarak gerçekleştirilen seminerde Başkan Ahmet Ünsal’dan “İslâm’da Evliliğin Eşlere Tanıdığı Hak ve Yüklediği Sorumluluklar” konusunun işlenmesi talep edilmiş, Başkan Ünsal tarafından da konu hukukî ve dinî yönden katılımcılara anlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.

"İslâm Aile Hukuku bilim uzmanı da olan başkan Ünsal konuşmasında, asla 'kocanız sizi ne zaman yatağa çağırırsa gelmek zorundasınız' şeklinde son derece ilkel olan bir dil kullanmadı" denilen açıklamanın sonunda, "Dini bilginin kişilerin şahsi görüşü değili Müslümanların Kutsal Kitabı Kur’ân-ı Kerîm ve yine Müslümanların Peygamberi olan Hz. Muhammed’in sünneti olduğu bilinmelidir. Bu sebeple doğru dini bilgiyi aktarmakla görevli bir kurumun beyanı temsilcilerinin şahsi görüşleri değildir" mesajı dikkat çekti.