'Kuzey Kıbrıs’ın bitmeyen yeni havalimanı, şirketle askeri karşı karşıya getirdi' iddiası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapımı 10 yıldır devam eden yeni Ercan Havalimanı'nın ihalesini alan şirketin denize sıfır arsa istediği ve bu nedenle askerle karşı karşıya geldiği iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde 10 yıldır devam eden yeni havalimanı projesiyle ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Kıbrıs Türk basını yeni havalimanının ihalesini üstlenen Türkiye menşeili şirketin açılış sürecini geciktirdiğini ve Kıbrıs’ta denize sıfır bir alanda arsa talep ettiğini, bu talep nedeniyle de asker ile karşı karşıya geldiğini yazdı.

1974 savaşında Kıbrıslı Rumlardan alınan Tymbou bölgesindeki eski havalimanının yanına inşa edilen yeni havalimanı on yıllık inşaat sürecine rağmen hâlâ bitirilemedi.

Yeni Ercan Havalimanı ile ilgili iddiaları Kıbrıslı Türk gazeteci Hasan Hastürer köşesine taşıdı. ‘Nokta Kıbrıs’ta yayımlanan köşe yazısında Hastürer, “Eylül 2012’de sonuçlanan Ercan ihalesi, başımıza bela oldu. 10 yılda Türkiye’de İstanbul Havalimanı dâhil, nice büyük projeler başladı, tamamlandı ve devreye girdi. Şimdilerdeyse yeni açılış tarihi 15 Kasım 2022” yorumunda bulundu.

Yazının devamında Kıbrıslı Türk gazeteci “Ercan’a yeni bir kimlik kazandırma amaçlı Ercan ihalesi tam on yıl önce Eylül 2012’de sonuçlanmıştı. İhaleye göre devlet cirodan yüzde 47,80 pay alacaktı. Ercan ihalesiyle, ihaleyi kazanan T&T ortaklığından ziyade Taşyapı’nın patronu Emrullah Turanlı’yı tanıdık. On yıl boyunca, bir anlamda, KKTC yetkili makamlarının şahsında Kıbrıs Türk halkıyla resmen dalga geçildi. Kaç kez açılışıyla ilgili tarihi verildi, hiçbirinde söz tutulamadı” ifadelerini kullandı. 

SİYASET İLE YAKIN TEMAS

Hastürer’e göre yeni havalimanının inşaatındaki gecikme nedeniyle T&T’ye hiçbir yaptırım uygulanmadı. Yaptırım yerine, on yıllık süre boyunca Turanlı, Kıbrıs Türk siyaset dünyasıyla çok yakın ilişkiler geliştirdi. Hastürer konu hakkında şunları vurguluyor:

“Emrullah Turanlı’yla 2017 yılının son günlerinde rastgele karşılaşıp sohbet etmiştim. O dönemde de Emrullah Turanlı, bizim siyasilerden bazılarını yerden yere vuruyordu. Sohbetimizin tanıklarından biri de Ercan projesinin Mimarı Müellifi Tunç Adanır’dı. O güne kadar yaptığım eleştirileri anımsatıp, Türkiye’de bir bakana bu kadar rahat saldırıp saldıramadığını sormuştum. O sohbetimizde Emrullah Turanlı’nın şu sözlerini hiç unutmadım: ‘Benimle iş yapacak olanlar açıkgöz olacak. İmzalar atıldıktan, kitabına uyduktan sonra, çıkarlarım neyi işaret ederse ben onu yaparım.’ Emrullah Turanlı, Ercan ihalesinde istenilen hızı yakalayamazken, Kuzey Kıbrıs’ta ilişkilerini daha hızlı inşa etmişti.”

'ASKER İSTENİLEN ARAZİYİ BOŞALTMADI'

Kıbrıslı Türk gazeteci son olarak yeni havalimanı projesini üstlenen şirket ile Kıbrıs’ın kuzeyinde konuşlu silahlı kuvvetler arasındaki bir anlaşmazlığı da gündeme taşıyor. Hastürer konu hakkında şunları vurguluyor:

“Ankara’da daha güçlü olduktan sonra burada çok daha istediği gibi hareket etmeye başladı. Şimdi de denize sıfır arazi istiyormuş. Neden? Asker, Ercan’da istenilen araziyi boşaltıp teslim etmemiş. Belki de Turanlı’nın yeni talepleri için asker, söz verdiği gibi hareket etmedi. Ve avukatının açıklamasından bir bölüm: ‘Verilecek arazi deniz kenarında mı bilmiyorum. Aslında şirketin elinde hukuken çok büyük güç var. Hukuken ne inşaat ne işletme süresi başlamış durumda. Asker çıkmam diyor, devlet vaat ettiği yeri veremiyor.’”

Hastürer Kıbrıs’ın kuzeyinde ses getiren yazısını “Emrullah Turanlı, Ankara’ya da sırtını dayadı. Türkiye, bizi Emrullah Turanlı ile yalnız bırakamaz, bırakmamalıdır. Ne demek istediğim gayet açıktır. Fazla söze gerek yok” vurgusuyla noktalıyor.

Hatırlanacağı üzere Ercan Havalimanı ile ilgili olarak geçtiğimiz süreçte Kıbrıs Rum tarafı kayda değer bir öneriyi gündeme taşımıştı. Kıbrıs Rum tarafı kapalı şehir Maraş’ın BM gözetiminde açılması karşılığı Mağusa Limanı ile beraber Ercan Havalimanı’nın da dış dünyaya açılmasını önermişti. Söz konusu teklifi Kıbrıs Türk liderliği müzakere etmeden ret etmişti. Kıbrıs Türk muhalefeti bu karara karşı çıktı.