Kuyumcular 20 ton altın teminatına karşı Ankara'da

Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik taslağına göre her bir kuyumcuya 500 gram altını (toplamda 20 ton altın) kamu bankalarına teminat olarak yatırma zorunluluğu getirilecek olması, sektörde tepkilere neden oldu. 10 başkan bugün taleplerini iletmek üzere Ankara'da. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı (İKO) Mustafa Atayık, yaptıkları görüşmelerde teminat miktarının 250 grama düşürüldüğünü belirterek, "Ancak sektörün sekteye uğramaması için bunun hiç alınmaması gerekiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı 'Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı' için Osmanlı dönemindeki 'salma vergisi' benzetmesi yapılırken, 500 gram teminat altını zorunluluğunun işyeri kapatmalarına da neden olabileceği belirtiliyor. Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Odası Başkanı Timur Ay, her kuyumcunun bu miktarı ödemeyeceğini belirtirken, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı (İKO) Mustafa Atayık geçen hafta Ankara'da yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi.

ATAYIK: İLK ETAPTA 250 GRAMA DÜŞÜRÜLDÜ

İzmir ve Ankara Kuyumcular Odası başkanlarıyla Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü ile Ankara’da bir araya gelerek görüşlerini sunduklarını söyleyen Atayık, Dünya gazetesinden Özge Yavuz'a yaptığı açıklamada, “Yönetmeliğin esnafı zorlayacak ve piyasadaki ticari hayata olumsuz yansıyacak muhtemel maddelerini gerekçeleriyle gündeme getirdik. Görüşme olumlu geçti ve sektör lehine bazı ilerlemeler kaydedildi. Buna göre taslakta daha önce 500 gram olarak yer alan teminat tutarı 250 grama düşürüldü. Ancak sektörün sekteye uğramaması için bunun hiç alınmaması veya yetki belgesi kapsamında bir sözleşmeyle teminat vermeden sorunun çözülmesini talep ettik. Sonuç olarak hiç alınmayacak gibi görünüyor” dedi.

10 BAŞKAN ANKARA'DA

Öte yandan 10 kuyumcular odası başkanı görüşmelerde bulunmak ve itirazlarını iletmek üzere bugün yeniden Ankara'ya gitti. 10 ada başkanı, Ticaret Bakanlığı'nda bir sunum yapacak. 

Taslağın ilk halindeki gibi tüm kuyumculardan 500 gram teminat altın, toplamda yaklaşık 20 ton altın yapıyor. Taslağa göre kuyumcular, kamu bankasına yatırılacak bu meblağa dokunamayacak ya da işletemeyecek. (EKONOMİ SERVİSİ)