Kütüphanelere yönetmeliğe aykırı müdür ataması: 100 tam puan alan sözlüde elendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yönetmeliğe aykırı olarak kütüphaneci olmayan toplam 31 kişiyi Kütüphane Müdürü olarak atadı. Yazılı sınavda 100 tam puan alan aday sözlüde elendi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanlığı, görevde yükselme sınavında yüksek puan alanları eleyip, Kütüphane Müdürü kadrolarına kütüphaneci olmayan 31 kişiyi atadı.

Yönetmeliğe aykırı atamaları CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kütüphaneci olmayan 17’si asil 14’ü yedek toplam 31 kişiyi Kütüphane Müdürü kadrolarına atadığını belirten İlgezdi, “Sınavdan 100 tam puan, ve yüksek puanlar alan 30 kütüphaneci sözlüden düşük puanlar verilerek elenirken, kütüphaneci olmayanlar yönetmeliğe aykırı olarak müdür atandı” dedi. 

‘MEVZUATA AYKIRI ATAMALAR DURDURULMALI’

Kütüphane Müdürlüğü için 93 kadronun açıldığını, yazılı sınavı 142 kişinin geçtiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, şöyle konuştu: “Kültür ve Turizm Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nde kütüphane müdürü atanabilmek için ‘kütüphane müdürlüğü ihtisas elemanı olmak’ hükmü bulunmaktadır. Yine yönetmelikte ‘Yeterli sayıda ihtisas elemanı bulunamadığı takdirde dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunları’ atanabilmekte. 93 kadro için 142 kütüphanecinin başarılı olduğu sınavda sözlü ile elenen kütüphaneciler yerine kütüphaneci olmayan 17 kişi atanmıştır. Mevzuata aykırı bu atamalar durdurulmalıdır.” .  

YAZILI SINAVDA 100 TAM PUAN ALANLAR SÖZLÜ SINAVDA ELENDİ

İlgezdi, yazılı sınavdan 100 tam puan alan kütüphanecinin sözlüde elendiğini ifade ederek “Tüm kurumlarda liyakatı yok sayan iktidar, kütüphane müdürlüğü sınavında da yandaş ve torpillilere müdürlük vermek için, yönetmeliğe aykırı olarak atamalar yaptı. Yazıdan 100 tam puan, 97,20 gibi yüksek puan alan kütüphaneciler düşük sözlü puanlarıyla elenirken; yazılıdan 76,60 - 78,72 gibi puan alan kütüphaneci olmayanlar müdürlüklere atandı” ifadelerini kullandı.

TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ: KARAR KABUL EDİLEMEZ

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal da yönetmeliğe açıkça aykırı yapılan işleme tepki gösterdi. Kütüphanecilikle ilişkisi olmayan kişilerin kadrolara atanmasını eleştiren Kartal şunları söyledi: “Görevde yükselme sınavı sonucunda yıllardır yokluklar içerisinde kütüphanelerde hizmet veren meslektaşlarımız varken, kütüphanecilik mesleği ile yakından uzaktan alakası olmayan kişilerin kütüphane müdürü olarak atanmasını kabul etmemiz mümkün değil.”

MECLİS GÜNDEMİNE DE TAŞINDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi konuyu Meclis gündemine de taşıyarak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. “Yeteri kadar kütüphane müdürlüğü ihtisas elemanı olmasına rağmen Yönetmeliğin açık hükmü neden işletilmemiştir?” diye soran İlgezdi, “Yönetmeliğe aykırı atanan ve kütüphane müdürlüğü ihtisas elemanı olmayan 17 asil ve 9 yedek kişinin işlemi iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.