Kütahya’daki tarihi Surp Toros Kilisesi yok edildi

Tarihi Surp Toros Kilisesi yıkıldı. Kilisenin son olarak bölgedeki bir şahsın mülkiyetine geçtiği biliniyordu. Yıkımın bu kişinin kararıyla yapıldığı tahmin ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kütahya’daki Surp Toros Kilisesi yıkıldı. Tarihi kilisenin yerinde artık düz bir arazi var. Kilise son olarak bir şahsın mülkiyetine geçmişti.

Agos'un haberine göre, yerel kaynaklar, kilisenin yıkıldığı yönündeki duyumlar üzerine bölgeye gittiklerini ve dümdüz bir arazi ile karşılaştıklarını söyledi.

Kilisenin son olarak bölgedeki bir şahsın mülkiyetine geçtiği biliniyordu. Yıkımın bu kişinin kararıyla yapıldığı tahmin ediliyor.

Surp Toros Kilisesi’nin Sultan Murad zamanında inşa edildiği tahmin ediliyor. Kilise 1603 yılındaki Celali İsyanları döneminde yakılsa da kısa süre içerisinde tekrardan inşa edildi. Kilisenin üzerinde Aziz Toros’un atının nal izi olduğuna inanılan bir kaya bulunduğunu yazan yazar Arşag Alboyacıyan “Türk kadınlar bu taşın üzerine oturup, iyileşmek için din görevlilerine kutsal kitap okuturlardı” diye not düştü.

Kilise bir süre sinema salonu, yakın zamana kadar da düğün salonu olarak kullanılmaktaydı. Yapı 27 Ağustos 2019 yılında Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 5407 sayılı kararıyla Korunması Gerekli Taşınmaz olarak tescil edilmişti.