Kurtulmuş: Suriyeli kardeşlerimiz emniyet sağlanınca gönüllü döneceklerdir

Gündemdeki göçmen tartışmasını değerlendiren AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Göçmen meselesini ırkçılığın bir aracı haline döndürmeden makul politikalar kullanarak çözeceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Üçüncü Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi'nin kapanış törenine katıldı. Kurtulmuş siyasetin gündemindeki mülteci konusuna ilişkin, "Suriyeli kardeşlerimiz, hayatta kalmak için kaçtıkları, bombalardan, kimyasal silahlardan kaçtıkları Suriye'ye inşallah orada emniyet ve selamet sağlanır sağlanmaz emin bir şekilde ve gönüllü bir şekilde geri döneceklerdir" dedi.

'AFGANİSTAN, RUSLAR VE AMERİKA TARAFINDAN İŞGAL EDİLMESEYDİ GÖÇ ETMEZLERDİ'

DHA'nın haberine göre, Avrupa'da ırkçılık ve yabancı düşmanlığının son yıllarda arttığını ve buna bağlı olarak göçmen krizleri yaşandığını öne süren AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, bunların sadece sonuç olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Uzunca bir süredir Avrupa'da, Batı'da göçmen meselesi önemli bir meseledir. Tartışılıyor ama Avrupa'da ben bugüne kadar göçmen meselesinin sebepleri üzerinde çok fazla tartışıldığını hiç duymadım. Afganistanlı göçmenlerden bahsediliyor değil mi? Afganistan'ın önce Ruslar, arkasından Amerikalılar tarafından tarafından işgali olmasaydı bugün Afganistanlı kardeşlerimiz, dünyanın dört bir tarafına, sadece yaşamak için göç etmek zorunda kalmazlardı.

Orta Doğu'da terör örgütleri vasıtasıyla, önce Amerika'nın 2003'te işgaliyle başlayan bu süreç olmasaydı, Irak ve Suriye hallaç pamuğu gibi dağıtılmasıydı, oradaki Türkler, Kürtler, Araplar, Ezidiler, Müslümanlar, gayrimüslimler, Sünniler, Şiiler şehirlerini terk etmek zorunda kalmasaydı, Orta Doğu'da bir göçmen meselesinden bahsedilebilir miydi?

Şimdi kendilerinin önünde olan bu göçmen sorununun  üzerinden yabancı düşmanlığını ve İslam düşmanlığını körükleyenler önce otursunlar, kendilerine baksınlar. 'Bu Orta Doğu'daki örgütlere biz niye yıllar boyunca silah dağıttık', 'Bunlara niye lojistik destek verdik', 'Niye bunlara siyasi ve istihbari destek verdik' diye kendilerini suçlasınlar. Bugün göçmen meselesi üzerinden konuşanlar ve bunu maalesef insanlık tarihinin görmediği bir İslam düşmanlığına çevirmeyi marifet sananlar ve böylece kendi ülkelerinde aşırı ırkçılığı ortaya koymaya çalışanlar, faşist ideolojilerin yeniden dirilmesine müsaade edenler önce dönsünler, baksınlar da Irak'ı biz niye işgal ettik diye suçu kendilerinde arasınlar."

'HİÇ KİMSE EVİNİ TERK EDİP BİLMEDİĞİ BİR ÜLKEYE GÖÇ ETMEK İSTEMEZ'

Kurtulmuş, Türkiye'de son günlerde yaşanan göçmenlik tartışmalarıyla ilgili ise "Özellikle son günlerde Türkiye'de de göçmen meselesi ve Türkiye'deki, buraya gelmiş olan kardeşlerimiz üzerinden bazı yanlış algılar, operasyonlar yapılmaya çalışılıyor. Şunu çok açık söylemek isterim, hiç kimse, hangi şart içerisinde olursa olsun ülkesini, evini ve ailesini terk ederek başka bilmediği bir ülkeye, bilmediği bir hayata doğru göç etmek istemez. Ama bugün burada çok kısaca ifade ettiğimiz bu gelişmeler, savaşlar, çalışmalar, terör örgütleri vesayet savaşları maalesef sadece bizi değil dünyanın dört bir tarafını etkiliyor ve büyük bir göçmen krizi dünyanın önemli sorunlarından, sonuçlarından birisi haline gelmiştir.

Biz diğerleri gibi yabancı düşmanlığı üzerinden bu konuya bakamayız. Çünkü biz insanları Hazreti Ali Efendimizin bize tavsiye ettiği üzere yaratılışta, eş, Müslümanları da dinde kardeş olarak görüyoruz. Sorumluluk gördüğümüz her insana Hazreti insan gözüyle bakarız. Onun probleminin nasıl giderilebileceğine ilişkin insani bütün çözümlerimizi ortaya koyarız. Dolayısıyla göçmen meselesi üzerinden tarihi boyunca, kuruluşundan bu yana bir devlet olarak ayağa kalkışından bu yana Müslüman bir millet olarak büyük bir medeniyet beşiği olan bu ülkemizde hiçbir zaman yabancı düşmanlığı olmamış,  hiçbir zaman ötekileştirme olmamış, hiçbir zaman insana Hazreti insan gözü dışında bakılmamıştır, bakılmayacaktır" diye konuştu.

'GÖÇMEN MESELESİNİ IRKÇILIĞIN ARACI HALİNE DÖNDÜRMEDEN ÇÖZECEĞİZ'

Ülkelerine dönmek isteyen göçmenler için çalışmalar yapıldığının altını çizen AK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş "Küresel sorunların sonucu olan bu göçmen meselesini de inşallah artan ırkçılığın, gelişen faşizmin bir aracı haline döndürmeden, makul ve gerçekten elverişli politikalar kullanarak çözeceğiz. Ve inşallah Türkiye'de sayıları abartılı bir şekilde ortaya konulan Suriyeli kardeşlerimiz başta olmak üzere göçmen kardeşlerimizin kendi ülkelerine salimen dönebilmesi için bütün projeler yapılıyor. Bugün hükümet toplantısından sonra bunlarla ilgili muhtemelen ayrıntılar da ortaya çıkacaktır. Ve Suriyeli kardeşlerimiz hayatta kalmak için kaçtıkları bombalardan, kimyasal silahlardan kaçtıkları Suriye'ye inşallah orada emniyet ve selamlar sağlanır sağlanmaz emin bir şekilde ve gönüllü bir şekilde geri döneceklerdir" dedi. (HABER MERKEZİ)