Kürtçe tiyatro oyunu 'Qral û Travis'in yasaklanması Meclis gündeminde

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, 'Qral û Travis'in Şişli Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, Şano Ar’ın Kürtçe Tiyatro oyunu 'Qral û Travis'in Şişli Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.

Çiçek, 16 Şubat 2024 tarihinde 'Qral û Travis' adlı Kürtçe tiyatro oyununun, bilet satışlarının yapılıp sahnelenmesine 3 saat kala Şişli Kaymakamlığı tarafından gerekçesiz bir şekilde yasaklandığını belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Çiçek, "Qral û Travis oyununun bu kez de seçim bölgem olan İstanbul Şişli’de keyfi biçimde yasaklanması, Hükümetin Kürtçeye ve Kürtçe kültür-sanat üretimine yönelik tahammülsüzlüğünü açıkça ortaya koymaktadır. Yasaklamalar ve engellemeler, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürt diline yönelik inkâr ve asimilasyon politikalarının sürdüğünü göstermektedir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplaması istemiyle sunulan soru önergesinde şu sorulara yer verildi:

"1)     Şişli Kaymakamlığı tarafından Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde 16 Şubat 2024 tarihinde “Qral û Travis” adlı Kürtçe tiyatro oyununun yasaklanmasının nedeni nedir? Kürtçe tiyatro oynamak yasak mıdır?

2)     Kürtçe tiyatro oyunlarının yasaklanmasına ilişkin Bakanlığınız tarafından yazılı veya sözlü bir talimat verilmiş midir? Böyle bir talimat verilmemişse mülki amirlerin keyfiyet arz eden uygulamaları niçin engellenmemektedir? 

3)     Kürt sanatçılar hedef alınarak Kürt diline, kültürüne ve sanatsal üretimine yönelik inkâr politikalarıyla yeni bir baskı politikası mı geliştiriliyor?

4)     Kürt dili ile üretilen kültürel üretimlerin ve sanat eserlerinin artması, çeşitlenmesi ve yaygınlaşması için Bakanlığınızın özendirici, destekleyici politikaları, uygulamaları bulunmakta mıdır?"