Kürt siyasetçi Aysel Doğan'ın cenazesine polis saldırısı

Polisin, Aysel Doğan’ın Dersim'deki cenazesine katılmak isteyenlere gazla ve tazyikli suyla saldırdığı belirtildi.

Fotoğraf: Evrensel/Orhan Çelebi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanser tedavisi gördüğü Almanya'da vefat eden Barış Grubu üyesi Aysel Doğan’ın Dersim'deki cenazesine polis saldırdı. Sabah saatlerinde Köln'den Diyarbakır'a getirilen Doğan'ın cenazesi Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, HDP bölge milletvekilleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Doğan ailesi ve çok sayıda kişi tarafından Diyarbakır’dan Dersim'e uğurladı.

Evrensel'in aktardığına göre, Dersimliler tarafından Mazgirt karayolunda bulunan Seyidli Köprüsü’nde karşılanan Doğan'ın cenazesi, yol boyunca kontrol noktalarında durduruldu. Karşılamanın ardından Doğan'ın cenazesi Dersim merkez Gazik Mahallesi'ndeki evine götürülmek üzere yola çıkarıldı. Turişmek Mahallesi girişindeki kontrol noktasında konvoy ve cenaze aracı yüzlerce polis tarafından durduruldu.

Cenazenin Gazik Mahallesi'ndeki eve getirilmesine polisler tarafından izin verilmedi. Polis cenazenin Asri Mezarlığı'na götürülmesini istemesi üzerine kontrol noktasında yüzlerce kişi oturma eylemi başlattı. Polis, cenazeye katılmak isteyenlere gazla ve tazyikli suyla saldırdı. HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü müdahalede yaralandı, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Twitter hesabından açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "hamiliğinde provokasyon yapıldığını" iddia etti.

Soylu, "PKK Terör Örgütü üyesi ve 'kırsalcı'sının cenazesine katılmak isteyen HDPKK milletvekillerine elbette izin verilmedi. Ancak Polise taş atan terörist milletvekili Alican Önlü'nün kirli provakasyonu, Kılıçdaroğlu'nun hamiliğindedir..." ifadelerini kullandı. 

AYSEL DOĞAN KİMDİR?

1953 Dersim doğumlu Doğan, toplamda 17 yıl cezaevinde tutuldu. Gazi Üniversitesi beden eğitimi bölümünden mezun olan Doğan, ilk olarak 1980 darbesinde tutuklandı. Darbe yıllarında tutuklanan ve iki yıl boyunca hiç mahkemeye çıkarılmadan cezaevinde tutulan Doğan, 1990 Mayıs ayında Dersim'de tutuklandı. Doğan, Erzincan'da 11 ay tutuklu kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra 1991 genel seçimlerinde Dersim'de bağımsız aday oldu ve Dersim'de en çok oyu almasına rağmen Meclis'e gitmesine izin verilmedi. Doğan, o tarihten sonra "Avrupa'ya iltica" etti. Avrupa'da bulunduğu dönem boyunca KNK üyeliği de yapan Doğan, 1999 yılında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine 2. Barış Gurubu üyesi olarak Avrupa'dan gelen heyet içerisinde yer aldı.

Doğan, Türkiye'ye geldiğinde grup üyeleriyle birlikte tutuklandı. On yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu süreçte Malatya ve Elbistan hapishanelerinde kalan Doğan, 2009 yılında cezaevinden çıkar çıkmaz, siyasi çalışmalarına devam etti. Dersim'de Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği'nin kurarak dernek bünyesinde çalışmalar yürüttü. Doğan, kurduğu dernek bünyesinde katıldığı eylem ve etkinlikler nedeni ile KCK operasyonunda gözaltına alınarak 28 Eylül 2011 tarihinde çıkarıldığı Malatya Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Bir yıllık tutuklu yargılanmanın ardından 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Doğan, cezaevlerinde 2012 yılı sonbaharında PKK ve PAJK tutukluları tarafından Öcalan'a uygulanan tecride son verilmesi için başlattıkları ölüm orucu eyleminin ikinci ekibinde yer aldı. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kapatılmasının ardından 2014 yılında Yargıtay'da görülen Doğan'ın davası, yeniden örgüt üyeliğinden yargılanması talebiyle bozuldu. Yargıtay Aysel Doğan'ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine de hükmetmesine rağmen Doğan 4 yıl boyunca KCK operasyonları kapsamında tutuklu kaldı. Yumurtalık kanserine yakalanan Barış Grubu üyesi Aysel Doğan, avukatların sağlık sorunları nedeniyle yaptığı başvuru sonucunda Mayıs 2015'te tahliye edildi. (HABER MEKREZİ)