Kürt Milli Kıyafet Günü: Kerkük Üniversitesi 'Kürt Milli Kıyafeti'ne izin vermedi

Kerkük Üniversitesi Rektörlüğü, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde Kürt Milli Kıyafet Günü olarak kutlanan 10 Mart'ta Kürt milli kıyafetleri giyen öğrencilere soruşturma başlattı.

Foto: Rûdaw
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kerkük Üniversitesi Rektörlüğü, 10 Mart Kürt Milli Kıyafet Günü'nde Kürt milli kıyafetlerinin giyilmesine izin vermedi ve sanatsal etkinlikleri yasakladı. Milli kıyafetleri giyen öğrencilerin Kerkük Üniversitesi'ne girişine de izin verilmedi.

Erbil merkezli Rûdaw haber sitesinin aktardığına göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Kürt Milli Kıyafet Günü olarak kutlanan 10 Mart'ta okul ve üniversitelerin genelinde kutlama ve etkinlikler yapılırken, Kerkük Üniversitesi'nde rektörün kararıyla milli kıyafetlerin giyilmesi ve sanatsal etkinlikler yasaklandı, Kürt milli kıyafetlerini giyen öğrencilerin Kerkük Üniversitesi'ne girişine izin verilmedi.

'İÇERİYE GİRENLER HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI'

Kürt milli kıyafetlerinin giyilmemesi için üniversitenin içine çok sayıda güvenlik görevlisi konuşlandıran Kerkük Üniversitesi Rektörlüğü, milli kıyafetleri giyen öğrencilere soruşturma açtı. Kerkük Üniversitesi öğrencilerinden Muhammed Hoşyar, “Bugün birçok engelle karşılaştık, Kürt Milli Kıyafeti giyen öğrencilerin çoğu engellenerek haklarında soruşturma açıldı, ardından da üniversiteden çıkarıldı” dedi.

Kerkük Üniversitesi öğrencilerinden Ahmed Ali ise “Kürt Milli Kıyafeti Günü’nde öğrencilerin büyük bir bölümü milli kıyafetlerini giymişti. Birçok öğrencinin içeriye girmesine izin verilmedi. İçeriye girenler hakkında da soruşturma açıldı. Bir sene Kürdistan Bayrağı yasaklanırken başka bir yıl Kürt kıyafetleri yasaklanıyor. Böyle devam ederse birkaç sene sonra Kürtlerin Kerkük Üniversitesi'ne girişi de yasaklanacak” ifadelerini kullandı.

10 Mart, IKBY Parlamentosu kararıyla 'Kürt Milli Kıyafet Günü' ilan edildi; ancak 2017 yılındaki bağımsızlık referandumunun ardından Kerkük ve çevresinin merkezi yönetimin kontrolüne geçmesinden bu yana Kerkük Üniversitesi içerisinde Kürt kıyafetlerinin giyilmesine izin verilmiyor. (DIŞ HABERLER)