Kürt gazetecilerin gözaltına alınması Meclis gündeminde

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, verdiği soru önergesinde Bakan Yılmaz Tunç’a, “Belçika’daki baskın Türkiye’nin isteği üzerine mi gerçekleşti?” diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, İstanbul merkezli Kürt gazetecilerine yönelik gözaltıları ve Belçika’da Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına dönük polis baskınını Bakan Yılmaz Tunç’a sordu.

Çiçek, Kürt gazetecilere yönelik İstanbul, Ankara ve Urfa’da yapılan gözaltının, yalnızca gözaltına alınan gazetecilere değil, Kürt halkı başta olmak üzere Türkiye halklarının haber alma özgürlüğüne yapılmış bir saldırı, kabul edilemez bir müdahale olduğunu belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Çiçek, “Türk hükümet yetkililerinin Belçika, Irak ve Erbil ziyaretinden ve Kürt Gazetecilik Günü olan 22 Nisan tarihinden bir gün sonra Kürt basın-yayın kurumlarının ve Kürt gazetecilerinin bir kez daha hedef alınması bu operasyonların Kürt halkına yönelik soykırım politikalarından ve siyasal süreçten bağımsız olmadığına işaret etmektedir” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından cevaplaması istemiyle sunulan soru önergesinde şu sorulara yer verildi:

"1) Toplu gözaltı ve tutuklamaların hedefi olan Kürt gazetecilere yönelik uygulanan özel hukuku nasıl açıklıyorsunuz? Haksız gözaltı ve tutuklamalar ayrımcılık yasağının ihlali olarak soruşturulacak mıdır?

2) Belçika’daki haber merkezi stüdyolarındaki baskına ilişkin Belçika ve Fransa yetkilileri ile hükümet arasında bir görüşme olmuş mudur? Belçika’daki baskın Türkiye’nin isteği üzerine mi gerçekleştirilmiştir?

3) Belçika’da Stêrk TV ve Medya Haber TV kanallarına yapılan baskın ile İstanbul merkezli Kürt gazetecilere yönelik gözaltı operasyonları arasında nasıl bir bağlantı var?

4) Hükümetinizin sınır ötesi operasyon hazırlığı göz önüne alındığında uygulayacağı hukuk dışılığı gizlemek için Kürt medyası susturulmak mı istenmektedir?

5) Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadar kaç gazeteci gözaltına alınmış, tutuklanmış veya hakkında idari para cezası uygulanmıştır?

6) Gazetecileri yaptıkları haberler sebebiyle ceza tehdidi altında bulundurmaya ilişkin son 10 yılda Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye aleyhine verdiği basın özgürlüğü ihlali kararı sayısı kaçtır?"