Kürt dünyasında geçen hafta: Kürt iktidarı seçimle değişmiyor

Kürt medyasında geçen hafta yazılanlarda, IKB’deki KYB-KDP çekişmesi ve Türkiye ile ilişkiler öne çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rudaw’ın köşe yazarlarından gazeteci Arif Qûrbanî, 23 Nisan’da kaleme aldığı “Kürtlerin Demokrasi ile İmtihanı” başlıklı yazısında, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki (IKB) hakim iki parti olan Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Bafil Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) eleştirilerde bulundu.

IKB’nin kurulduğu 1991’den bu yana yapılan seçimlerin KDP-KYB yarışı şeklinde geçtiğini, diğer siyasi partilere ise bu yarışta var olma fırsatı sunulmadığını belirten Qûrbani, yazısında şunlara değindi: “Kürt iktidarı seçim prensipleri ile kurulmadığı gibi seçim ile de değişmiyor. Seçimler bölgede sadece bir makyaj, göz boyama ve moda olarak kullanılıyor. Bir trend olup, prensip, mantık üzerinde bir iktidar inşa edilmedi. Üzerinden 30 yıldan uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen Güney Kürdistan’da iki siyasi partinin askeri nüfuzu ile bölgede etkisi-iktidarları devam etmektedir. Bunların iktidarı seçimlerdeki oy oranı prensibi üzerinden değildir. Kısaca, seçim, mevcut Kürt iktidarına yönelik olan siyasi sistemdeki dengelerin hiçbirini değiştiremez. Birçok kişide şimdiden oluşan algı da ilerideki seçimlerin siyasi durumu değiştirmeyeceği yönünde." 

‘KYB, MİT DENETİMİNE KARŞI ÇIKTI’ İDDİASI

KYB’li Kubat Talabani’ye yakınlığı bilinen ancak muhalif bir yayın yapan Süleymaniye merkezli günlük Hawlati Gazetesi’nde Talabani’nin Ankara’da MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile 6 Nisan’da yaptığı görüşmeye dair iddiaları içeren bir haber yayınladı.

19 Nisan tarihli haberde Talabani ve Fidan arasındaki görüşmelerin detaylarına değinilerek, “Talabani’den PKK ve Suriye Kürtleri ile her türlü ilişkilerinin kesilmesi talep edildi. Aynı zamanda MİT, Süleymaniye Havalimanı’ndaki tüm yolcu trafiğini de izlemek istedi. Ancak Kubat Talabani, partisi KYB ile PKK arasında herhangi bir resmi bağlantı olmadığını vurguladı” denildi. Haberde Talabani’nin MİT’in havalimanı yolcu trafiğini denetleme talebini de kabul etmediği belirtildi.

Haberde ayrıca, KYB içerisinde Türkiye ile ilişkilerde nasıl bir tutum alınacağı konusunda 14 Mayıs seçimlerinin sonucuna göre hareket edilmesi gerektiği yönünde bir görüş birliğinin bulunduğu, Erdoğan’ın seçimleri kazanması halinde diplomatik yollarla ilişkilerin düzeltilmeye çalışılacağı belirtildi.

‘TALABANİ, TÜRKİYE YERİNE İRAN’DAN İHRACAT İSTİYOR’

Süleymaniye merkezli ve KYB’ye muhalif bir yayın politikası izleyen Bwar News’in 22 Nisan’da geçtiği haberde KYB’nin, Süleymaniye kuyularındaki petrol ve doğalgazı, Bağdat’tan temin edilecek bütçe karşılığında İran’a ihraç etme önerisinde bulunduğu iddia edildi.

Haberde, Barzani liderliğindeki KDP ile “petrol geliri” üzerinde yaşanan gerginlikler nedeniyle mali açıdan sıkıntı yaşayan KYB’nin, Irak Kürdistan Bölgesi’nden değil direkt Irak merkezi hükümetinden bütçe almaya çalıştığı, bunun için de Süleymaniye’deki petrolün İran’a satılmasını önerdiği kaydedildi.

Haberde KYB’nin Türkiye’ye ihraç edilen petrol gelirinden faydalanamadığı ve Ankara ile gergin ilişkilerden dolayı böylesi bir teklifi Bağdat’a sunduğu ileri sürüldü.

BARZANİ’NİN 2 BİN 500 EUROLUK CEKETİ GÜNDEM OLDU

IKB Hükümeti Başbakanı Mesrur Barzani’nin, 19 Nisan’daki iftar programı sonrasında oğlu ile birlikte Erbil’in tarihi kalesinin dibinde bulunan bir çay ocağına yaptığı ziyaret muhalefetin gündemi oldu.

Barzani’ye yakın medya kanalları ve organları ziyareti, “başbakan halkın arasına karıştı” şeklinde verirken, muhalefet ise dikkati başbakanın üzerindeki İtalyan markalı cekete çekti.

KYB’ye yakınlığı ile bilinen Westga News’un geçtiği haberde, Barzani’nin çay ocağı ziyaretinde giydiği ceketin 2 bin 500 euro olduğu yazıldı.