Kürt Dil Bayramı yürüyüşüne polis engeli

Kürt Dil Bayramı birçok ilde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. İstanbul ve Diyarbakır'da yapılmak istenen yürüyüş polis tarafından engellendi. İstanbul'da kitle oturma eylemine başladı.

Fotoğraf: Evrensel
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Adana, Van, Şırnak, Batman, Hakkari, Mardin, Antep, Malatya, Mersin, Ağrı, Adıyaman başta olmak üzere birçok şehirde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı öncülüğünde birçok kentte açıklama, panel, buluşma, yarışma ve yürüyüşler düzenlendi. 

Diyarbakır'da düzenlenmek istenen yürüyüş polis tarafından engellendi. Merkez Bağlar ilçesi Bayramoğlu Mahallesi’nden Koşuyolu Parkı’na yapılmak istenen yürüyüşün güzergahı polis tarafından kapatıldı. Avedik Parkı’na yürüyen kitle adına burada ortak açıklama yapıldı. 

Fotoğraf: MA 

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Rıfat Ronî, dilin yasaklanmasıyla farklı bir yaklaşımın söz konusu olduğunu belirtti. Ronî, "Bizler barış içinde yaşamak istiyoruz. Almanya'da Berlin Duvarı halkları ayırıyordu. Başka ülkelerde benzer uygulama ve yasaklar söz konusuydu. Avustralya'da Aborjinler 100 yıl ayrımcı politikalara uğradı. Avustralya devleti Aborjinlerden en sonunda özür diledi. Bu devlet de elbet Kürt halkından özür dileyecek" ifadelerini kullandı.

Ortak açıklamayı yapan Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî ise "Ortak yaşam isteniyorsa Kürt dili önündeki engeller kaldırılmalı, Kürt dili resmi ve eğitim dili olmalıdır" dedi. 

İSTANBUL'DA OTURMA EYLEMİ

İstanbul Kartal'da Kürt Dil Bayramı için yapılmak istenen yürüyüş polis tarafından engellendi. HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın da aralarında bulunduğu kitle Neyzen Tevfik Meydanında oturma eylemi yaptı. (HABER MERKEZİ/ MA)