Küresel yağmur ormanı kaybı hızı: Dakikada 10 futbol sahası

Dünya Kaynakları Enstitüsü ve Maryland Üniversitesi’nin çalışmasına göre 2023’te İsviçre'nin yüzölçümü kadar yağmur ormanı yok oldu. Bu, dakikada 10 futbol sahası büyüklüğünde alan anlamına geliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yağmur ormanlarının kaybı 2023 yılında da sürdü. Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Maryland Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre 2023’te daha önce zarar görmemiş yağmur ormanlarından neredeyse İsviçre büyüklüğünde bir alan, toplam 37 bin kilometrekare yok oldu. Bu ise dakikada 10 futbol sahası büyüklüğünde bir alana tekabül ediyor. Ormanların yok olmasının en önemli nedeni tarım faaliyeti.

Brezilya ve Kolombiya’da orman kaybının gerilemesine rağmen, Bolivya, Laos, Nikaragua ve diğer ülkelerde kayıplarda artış meydana geldi. Kanada’da da yangınlar nedeniyle rekor düzeyde, 8 milyon hektardan fazla orman arazisi kaybetti.

WRI Küresel Orman İzleme Direktörü Mikaela Weisse şunları söyledi:

"Dünya geçtiğimiz yıl orman kaybı konusunda iki adım ileri, iki adım geri attı. Brezilya Amazonları ve Kolombiya'daki keskin düşüşler ilerlemenin mümkün olduğunu gösteriyor. Ormansızlaşmayı başarıyla yavaşlatan ülkelerden öğreneceklerimiz var.”

SERA GAZI EMİSYONLARININ İKİNCİ EN BÜYÜK KAYNAĞI

Ormansızlaşmaya neden olan arazi kullanımındaki değişiklikler, sera gazı emisyonlarının ikinci en büyük kaynağı ve biyolojik çeşitlilik kaybının ana itici gücü. Araştırmacılara göre küresel ısınmayı sınırlayabilmek için yağmur ormanlarının korunması şart.

COP 26'da liderler, bu on yıl içinde orman tahribatını sona erdirme, COP 28’de ise 2030 yılına kadar orman kaybı ve bozulmasını durdurma ve tersine çevirme taahhüdünde bulundu. Ancak yeni rakamlar, dünyanın bu hedefe ulaşmaktan çok uzak olduğunu ve küresel orman kaybında birkaç yıldır çok az değişiklik olduğunu gösteriyor.