Kürd Araştırmaları Dergisi’nin 6’ncı sayısı yayınlandı

Kürd Araştırmaları Dergisi'nin "Kürt Gençliği Ve Öğrenci Hareketleri" konulu yeni sayısı çıktı. Sayının editörlüğünü Adnan Çelik ile Delal Aydın üstlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İki yıldır internet üzerinden okuyucuyla buluşan Kürd Araştırmaları Dergisi'nin yeni sayısı yayınlandı. Sayının editörlüğünü Adnan Çelik ile Delal Aydın'ın üstlendiği yeni sayıda "Kürt Gençliği Ve Öğrenci Hareketleri" dosyası işleniyor.  

Merkezi İsveç'te bulunan Hemîdê Smaîlaxa (Hamit Kılıçarslan) Vakfı'nın katkısıyla çıkan, eski ve yakın dönem gençlik ve öğrenci hareketlerinin incelendiği bu sayıda, özellikle mektepli Kürt gençliğinin odağa alınıyor.

‘20. YÜZYILIN BAŞINDAN GÜNÜMÜZE KADARKİ DÖNEMİ KAPSIYOR'

Editör yazısında, derginin yeni sayısı 20. yüzyılın başından günümüze kadar olan dönemi kapsadığı belirtiliyor. Editör yazısında Kürt gençliğinin siyasi aktör olma sürecinin 'en belirgin şekilde 1959’un sonunda patlak veren “49’lar olayı'yla başladığı ve 1970’lerde doruğa ulaştığı" ifade ediliyor.

Derginin yeni sayısında 4'ü Kürtçe, 11'i Türkçe olmak üzere 15 çalışma yer alıyor. Dergide ayrıca biri Kürt sanatçı Rotinda, biri de Kürt yazar ve araştırmacı Ruşen Arslan ile olmak üzere iki söyleşi bulunuyor. 

Dosyada yer alan çalışmaların yazar ve başlıkları şöyle:

- Delal Aydın: “Kayıp Kuşak”: 1990’ların Yurtsever Gençlik Hareketi

- Eren Yıldırım Yetkin: Hayat Hikayesi Aracılığıyla Süregelen Şiddetin İçinde Gençlik, Yetişkinlik ve Kuşak Kavramlarını Aramak

- Adnan Çelik: Soğuk Savaş’ın İlk Yıllarında Avrupa’daki Kürt Aktivizmi: Kürt Gençlerinin Enternasyonal Öğrenci Ağlarına Katılımı ve Yeni Bir Kurtuluş Ufku Olarak Sovyet Komünizmi

- Serdar Ay: YÎBO’ya Hezexê 1999-2002 (Devereke Gewr) (İdil YİBO'su 1999-2002 (Beyaz Bir Mekân))

- Dilawer Zeraq: Nifşa Ciwan Ya Xweavakirî: Nifşa Rewşenê (Öz-İnşanın Genç Nesli: Rewşen Kuşağı)

- Djene Rhys Bajalan: Konformizm ve Ayrılıkçılık Arasında: İstanbul'da Bir Kürt Öğrenci Örgütü (1912 –1914)

- Zozan Goyî: 80/90 Kuşağı Kürtlerin İlköğretimdeki Kolonyal Deneyimleri

- Nureddîn Zaza: “Bersivek bo rojnameya Tirk Cumhuriyetê”

- Jordi Tejel Gorgas: Avrupa'da “Göçmen” Öğrenciler ve Aktivizm: KSSE Örneği (1958-1975)

- Rohat Alakom: Komeleya Xwendekaran li Rewanê: “Şêwra Xwendekarên Kurd” (1963-1972) (Erivan'daki Öğrenci Derneği: "Kürt Öğrencileri Kurulu" (1963-1972))

- Barış Tuğrul: 49’lardan PKK’ye Türkiye’de Kürt Mobilizasyonuna Kuşak Ekseninden Bir Bakış

- Fırat Aydınkaya: Xwendin Ji Bona Çi : “Eğitim Bize Toprağımızı Geri Verecek Mi?”

- Emrah Karakuş: Kayıp Arzunun ve Kimliğin İzinde: Bedel ve Kürt Lubunya Öznelliği

- Yeter Tan: Çatışma Sonrası Süreçte Araştırma Yapmaya Dair Bazı Notlar

İnternet üzerinden hem online olarak hem de e-dergi formatında okunabilen derginin internet sitesinde dosya dışı konuları ele alan makaleler yayınlanıyor ve YouTube kanalı aracılığıyla da alanında uzman akademisyen ve araştırmacılarla video-söyleşiler yapılıyor. Üç ayda bir yayımlanan derginin son sayısı buradan incelenebilir. (HABER MERKEZİ)