Kur Korumalı Mevduat'tan hangi faizle çıkılacak?

Ekonomi uzmanları, bankaların Kur Korumalı Mevduat'taki mudilerini TL mevduata geçirmek için hangi faiz oranını önereceğini tartışırken, 'tezgah altı faiz' çağının da başlayabileceğine dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat'a ilişkin düzenlemeleri, bankaları bu hesapları TL mevduata çevirmeye zorluyor. Şimdi bankalar KKM hesap sahipleri ile TL mevduat hesabı için faiz pazarlıklarına başlayacaklar. Buradaki kritik sorun ise, ekonomistlere göre baz alınacak enflasyon hesabı. Ekonomist Şeref Oğuz, hesap sahiplerine TÜİK enflasyonuna göre faiz önerilirken ENAG enflasyonunun gündeme gelmesinin makul olduğunu belirtti, "PPK’nın artırmada zorlandığı faizi, bankalar tırmandıracak ve Cumhurbaşkanı öfkelenirse; 'ben yapmadım, o yaptı' denilebilecek." diye yazdı. KKM'nin çözdüğü sorundan daha fazlasına yol açtığını ifade eden Oğuz, kurdan korunma zorunluluğunun olmadığı bir sistemin gerekliliğine işaret etti. 

Şeref Oğuz'un "Bankalarda faiz pazarlığı nasıl gelişecek?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Vatandaş lirasından kurtulmak için KKM’ye sığınmıştı ve şimdi ona 'geri dön' diyorsan bunu makul gelir vaadine oturtmalısın. Sorun; KKM’de TL’ye dönüşte bankanın 'hangi makul faizi' önereceğidir.          

Enflasyon hedefleri inandırıcı mı?       

Hatırlayalım; her şeyin çift haneli arttığı Temmuz’da tek haneli aylık enflasyon açıklayan TÜİK’in enflasyon tahminine kim güvenir ki? Zamanında eğip büktüğün veri, şimdi ayağına takılıyor. Bu da mudi ile bankası arasında yoğun faiz pazarlığının kapısını açacak ve 'tezgâh altı faiz' çağı başlayacak.

MERKEZ’İN TEHLİKELİ FAİZ SAHNESİ İÇİN DUBLORÜ; BANKALAR…

Aslında 20 ay önce mecburiyetten icat ettiğimiz heterodoks ürünü KKM, çözdüğünden daha fazla soruna yol açtı. İktidarı, muhalefeti; K'KM’den kurtulmalıyız' noktasında fikir birliğinde idi ama bunun nasıl mümkün olacağı belirsizdi. CHP; 'kırıp dökmeden…' diyordu, iktidar; 'düşünüyoruz…'

Nihayet bu hafta sonu hain KKM’ye ilk kurşun atıldı. Şimşek bu külfeti Hafize Gaye Erkan’a kilitledi, o da bankaların sırtına yıktı. Böylece PPK’nın artırmada zorlandığı faizi, bankalar tırmandıracak ve Cumhurbaşkanı öfkelenirse; 'ben yapmadım, o yaptı' denilebilecek.           

Durum tespiti kolay, liraya eli değen herkes bunu yapabilir artık zira her şey ayan beyan ortada… Ne olacağı da belli; faizler artacak, kredi faizleri de tırmanacak, KKM yara alsa da yaşamaya devam edecek, döviz bildiğini okuyacak, Merkez, bu operasyonla biriktirmeyi umduğu rezervi müdahalede kullanacak.            

Oysa yapılması gereken; kurdan korunmaya gerek kalmamasıydı. Heterodoks olmamasıydı, enflasyonla mücadele edilesiydi. KKM gibi yara bantlarıyla hasta ekonominin düzelemeyeceği gerçeği halktan saklanmamalıydı, IMF’ye doğru yola çıkan çaresizliğe düşülmemesiydi…" (HABER MERKEZİ)