Kulüpler Birliği'nden VAR ve MHK'da 'şeffaflık-liyakat' çağrısı

Kulüpler Birliği, son günlerde yükselen VAR'a karşı itirazlar ve hakem eleştirilerine ilişkin Futbol Federasyonu'na çağrı yaptı: "VAR'ın birçok şüpheyi barındıran yanlış uygulamaları, hakemlerimizin eğitimlerini, bilgilerini ve tarafsızlıklarını tartışılır hale getirmiştir. Merkez Hakem Kurulu'nun yapısının Avrupa standartlarına çekilmesi, hakem atamalarından puanlama yöntemlerine kadar standartların şeffaf bir yapıya kavuşturulması ve eğitim seviyelerinin iyileştirilmesi gerekiyor." 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Son günlerde futbolda yaşanan VAR ve hakem kararları tartışmasına Kulüpler Birliği Vakfı da katıldı. Vakıf, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF), Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) yapısının Avrupa standartlarına çekilmesi, hakem atamalarından puanlama yöntemlerine kadar standartların şeffaf bir yapıya kavuşturulması ve eğitim seviyelerinin iyileştirilmesi çağrısı yaptı. 

Kulüpler Birliği Vakfı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada "TFF'nin, tüm masraflarını Süper Lig kulüplerinin karşıladığı Merkez Hakem Kurulu yapısını modern futbol seviyesine getirmeye yönelik gerekli yaptırım ve uygulamaları yapmasını beklemekte ve talep etmekteyiz" ifadeleri kullanıldı.

Hakem seçimlerinin yetenek ve bireysel üstünlüklere göre yapılmasının önemini vurgulayan Vakıf açıklamasında, şu talepleri dile getirdi:

'ŞEFFAF VE HESAP VEREBİLİR MHK'

"Kulüpler Birliği Vakfı olarak Türkiye Futbol Federasyonu'ndan beklentimiz, Merkez Hakem Kurulu yapısının Avrupa örneklerindeki standartlara çekilmesi, hakemlerin atamalarından puanlama yöntemlerine kadar şeffaf ve hesap verilebilir bir yapıya kavuşturulması ve hakemlerin eğitim seviyelerinin iyileştirilmesi yönündedir. Hakemlik organizasyonu, her zaman daha bilgili ve yetenekli kişilerin seçildiği, ilerleme ve yükselmelerinin liyakata göre yapıldığı, gruplaşmalara engel olunan üst düzey bir organizasyon haline getirilmesi ile gelişecektir.

'VAR'IN ŞÜPHE BARINDIRAN YANLIŞ UYGULAMALARI' 

Söz konusu talepler alt ligde yer alan kulüpler tarafından da dile getirilmektedir. Hal böyle iken maç sonuçlarını etkileyecek hatalar yapan hakemlerin hiçbir şekilde karşılık görmemesi, standart olması gereken kararların maçlara göre değişkenlik göstermesi, eğitim masraflarına kadar tüm giderleri tarafımızdan ödenen VAR'ın birçok şüpheyi barındıran yanlış uygulamaları, hakemlerimizin eğitimlerini, bilgilerini ve tarafsızlıklarını tartışılır hale getirmiştir. Bu doğrultuda federasyonumuzun bu çözümsüzlüğü sürdürmesi halinde kulüplerin hak ve hukuklarını eşit bir şekilde savunma kararlılığı içinde olan Kulüpler Birliği, bu konunun alternatifli çözüm önerileri ile takipçisi olacaktır."