Öztekin kavuğu Şevket Çoruh’a devretti

Rasim Öztekin, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun önemli simgelerinden biri olan kavuğu Şevket Çoruh’a devretti. Cemil Topuzlu Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde düzenlenen törende kavuğu devralan Çoruh gözyaşlarını tutamadı. Çoruh, “Bu kavuğu Anadolu'da zor şartlarda tiyatro açmaya çalışan tüm tiyatro emekçileri adına kabul ediyorum. Hepsinin başımın üstünde yeri var. Kavuğu devredene kadar son sözüm: hak dost hak" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kel Hasan Efendi, İsmail Dümbüllü, Münir Özkul, Ferhan Şensoy gibi Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun ve tuluat sanatının ustalarının taşıdığı kavuğun son sahibi Rasim Öztekin, kavuğu dört yıl önce Ses Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle ustası Ferhan Şensoy’dan teslim almıştı. Öztekin, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle, kavuğu Şevket Çoruh’a devretti.

'GECENİN GELİRİNİ ÇYDD'YE BAĞIŞLAYACAĞIM'

Rasim Öztekin törende yaptığı konuşmada, “Doktorum canlı performans yapmamı yasakladı. Hayatımı kurtaranlardan biri olduğu için teşekkür ediyorum. Şu an Covid 19’a karşı ön cephede savaşan tüm sağlık emekçilerine teşekkürlerimizi iletiyorum. İyi ki varlar” dedi.

Öztekin devir kararını ise şu şekilde açıkladı: "Aklımda Şevket Çoruh vardı. Ustama sordum, ondan oluru alınca Şevket’i aradım. Bunu aslında Dünya Tiyatrolar Günü’nde yapmak istiyorduk ama pandemi girdi araya. Eşim, illa Ses Tiyatrosu şart mı, Açıkhava'da yapalım dedi. İBB Başkanı İmamoğlu da ‘biz bu işi üstleniyoruz’ dedi. Ülkenin çağdaş beyinlere ihtiyacı var. Bu gecenin gelirini ÇYDD bağışlamaya karar verdim.”

Öztekin, ustası Ferhan Şensoy'un sağlık nedeniyle törene katılamadığın belirterek "Bodrum'dan canlı bağlantıyla izliyor" dedi.

Rasim Öztekin, sözlerinin ardından kavuğu Şevket Çoruh’a devretti.

'BİR AN KAVUĞU VERMEYECEK DİYE DÜŞÜNDÜM'

Kavuğu devralan Şevket Çoruh, “Rasim abinin sözlerinden sonra bir an kavuğu bana vermeyecek, diye düşündüm. Konuşmamı bir kağıda yazdım çok heyecanlanırım diye. Oradan okuyorum. Sevinsem ayıp olur ağlasam ayıp olur dedim ne yapacağımı bilemedim. İki ustam da hayatta. Biri Ses Tiyatrosu'nu ayakta tutan Ferhan Şensoy. Diğeri en çok oyununu izlediğim ve hayran olduğum ustam Rasim Öztekin...” dedi.

Sahnede gözyaşlarını tutamayan Çoruh pandemi sürecinde tiyatro emekçilerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek tarihten bir anektodu şu şekilde anlattı: Usta Raşit Rıza işsiz kalınca Bizim Lokanta diye bir lokanta açmış. Hazım Körmükçü, Beyoğlu'nda seyyar piyango satmış. Bunu duyan Naşit Özcan benim neyim eksik diye Beyazıt'ta piyango dükkanı açmış. Pandemi dönemi böyle devam ederse bizden simit almayı unutmayın."

Son olarak kendisinde emeği olan tüm hocalarına teşekkür eden Çoruh, şunları söyledi: "Bu kavuğu Anadolu'da zor şartlarda tiyatro açmaya çalışan tüm tiyatro emekçileri adına kabul ediyorum. Hepsinin başımın üstünde yeri var. Kavuğu devredene kadar son sözüm: hak dost hak."

'BU GECE CENNETTE DE KUTLANIYOR'

Geceye video mesajla bağlanan Ferhan Şensoy, Çoruh'u kutlayarak, "Bu gece cennette kutlanıyor kavuk devir töreni: Kel Hasan Efendi, Dümbüllü, Münir Özkul..." diye konuştu.

Devir töreni, Rasim Öztekin'in Şevket Çoruh'a yaptığı espriyle bitti: "Birazdan gazeteci arkadaşlar sormaya başlar sana kavuğu kime vereceksin diye. Bir de tiyatrocuya değil yılın en komiğine vermeni isteyecekler. Bunlara alışman gerekecek."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirilen Kavuk Devir Teslim Töreni ve “Bir Baba Hamlet” özel gösteriminin biletleri günler öncesinden tükenmiş ve tüm gelirin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlanacağı açıklanmıştı.

HEM KAVUK HEM DE FESİN SAHİBİ 

Bu geceden itibaren, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun iki sembolü de Şevket Çoruh’a devredilmiş oldu. 2017 senesinde, Çoruh’un kurduğu Baba Sahne’nin açılış töreninde, Müjdat Gezen de Kel Hasan Efendi’nin fesini Çoruh’a vermişti.

Gezen, Kel Hasan Efendi’den İsmail Dümbüllü’ye, ondan Münir Özkul’a, Özkul’dan da kendisine geçen fesi takdim ederken, “Kanlı Nigâr’ı sahneye koyduktan bir hafta sonra kapım çalındı. Münir Özkul’la karısı Umman geldiler eve. Münir abi, 'bunu sana vermek istiyorum' dedi. İsmail Amca, İsmail Dümbüllü Kel Hasan’dan devralmış fesi. Onlar kavuğu ortaoyunda, fesi tulûatta giyerlerdi. Ben İsmail Amca’nın başında görmüştüm onu” demişti.

İsmail Dümbüllü takkesini ise Ankara Sanat Tiyatrosu oyuncularından Erkan Yücel’e devretmiş, Yücel de çırağı Mehmet Esen’e vermişti. En son Mehmet Esen’in sahip olduğu takke Moda Sahnesi’nin fuayesinde sergilenmektedir.

ONLINE DEĞİL SAHNEDE TESLİM ETMEK İSTİYORDU 

Kavuğu teslim aldığından bu yana, yaşadığı kalp rahatsızlığı yüzünden tiyatro yapamayan Öztekin, nisan ayında yaptığı açıklamada, kavuğu 2020 yılı içinde devretmeyi planladığını ama online bir tören yapmak yerine kavuğu sahnede teslim etmek istediğini ifade etmişti.

“Kavuğu aldığımda bende çok kalmasını istemiyordum. Ne kadar çok el değiştirirse motivasyon olur, diye düşündüm. Bu sene devredecektim, Korona izin vermedi. Şu virüs bir geçsin devredeceğim. Online kavuk töreni yapmak istemiyorum” diyen Öztekin, 27 Ağustos’ta paylaştığı “6. Kavuklu belli oldu...” tweet’i ile de kavuğu Şevket Çoruh’a devredeceğini açıkladı. Rasim Öztekin kavuğu devredeceği kişinin Şevket Çoruh olduğunu şu cümlelerle duyurmuştu:

“Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun simgesi kavuğu dört yıl önce ustam Ferhan Şensoy’dan teslim aldım. Kavuğu aldığım yaz kalp yetersizliğinin yanına, ciddi ritm problemleri de eklenince doktorum canlı performansı yasakladı. Kalbim ‘Kavuklu’ olarak tiyatro yapmama izin vermedi. Aslında bir bakıma kalp hastalığı nedeniyle çok sevdiğim tiyatrodan malulen emekli oldum. Durum böyle iken kavuğu çok bekletmeden bir tiyatrocu kardeşime devretmeye karar verdim.

Büyük özverilerle ‘Baba Sahne’yi’ kuran, zorlu koşullarda tiyatro yapmaya ve tiyatroyu yaşatmaya çalışan Şevket Çoruh’a Türk tiyatrosuna bugüne kadar yaptığı ve yapacağı katkılardan dolayı kavuğu devredeceğim.”

'YAŞASIN SANAT, YAŞASIN TİYATRO, YAŞASIN İNSAN'

Kavuğun kendisine devredilmesinden gurur duyduğunu söyleyen Çoruh da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

“Kişisel çabalarımızla doğurup seyirci ve meslektaşlarımızın desteği sayesinde büyüttüğümüz yolculuğun, kendi küçük etkisi büyük bir virüs marifetiyle sekteye uğradığı bugünlerde, resmî makamlar tarafından bir başımıza bırakılmışken bizi yine sarıp sarmalayan, yalnız olmadığımızı hatırlatan ustalarımız oldu.

Geleneksel tiyatromuzu temsil eden, Kel Hasan Efendi’den İsmail Dümbüllü’ye, ondan Münir Özkul’a, Ferhan Şensoy’a ve Rasim Öztekin’e geçen ‘kavuk’un bana devredileceğini bugün gururla öğrendim. Bu onuru tüm ustalarım ve her şeye ‘rağmen’ tiyatro yapmaktan vazgeçmeyen tiyatro emekçileri adına kabul ediyorum. Bu emaneti benden sonra taşıyacak ve tiyatroyu yaşatmak için çalışacak meslektaşımla buluşana kadar; yaşasın sanat, yaşasın tiyatro, yaşasın insan..!”

İMAMOĞLU: GELENEĞE EV SAHİPLİĞİ YAPMAK BİZİM İÇİN GRUR VERİCİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün Twitter’dan paylaştığı bir mesajla törene ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu açıklamıştı. İmamoğlu tweet’inde, “Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli simgelerinden olan kavuk, Rasim Öztekin’den Şevket Çoruh’a devredilecek. Kavuk, hem İstanbul'un hem de köklü bir geleneğin simgesi. Bu geleneğe ev sahipliği yapmak bizim için gurur verici” ifadelerini kullanmış ve Rasim Öztekin’le Şevket Çoruh’un açıklamalarının yer aldığı bir video paylaşmıştı.

ŞEVKET ÇORUH KİMDİR?

Şevket Çoruh, 30 Haziran 1973 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde oyunculuk eğitimi aldı. Ustası Savaş Dinçel’in 75. doğum günü olan 1 Nisan 2017’de 232 koltuklu tiyatrosu Baba Sahne’yi açtı. İsim tercihini, “Kendimizi yetim hissetmemek için” sözleriyle açıklayan Çoruh, tapusunda “tiyatro” yazan tek tiyatro olan mekânı 2015 senesinde, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde satın almış ve kuruluşu için 17 milyon lira harcamıştı.