Elektronik müzik sektöründeki ayrımcılık üzerine çekilen belgeselden fragman yayınlandı

Underplayed'den fragman yayınlandı: Elektronik müzik sektöründeki ayrımcılığa odaklanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elektronik dans müziği sektöründeki kadın ve LGBTİ+ DJ/prodüktörlerin sesine odaklanmak; toplumsal cinsiyet ve etnik köken temelli ayrımcılığı vurgulamak amacıyla, 2019 yazında çekilen "Underplayed" adlı belgeselden fragman yayınlandı. Belgesel, hikâyeyi Delia Derbyshire ve Suzanne Ciani gibi öncülerden, REZZ, Alison Wonderland, TOKIMONSTA, TYGAPAW, NERVO ve Anna Lunoe gibi güncel isimlere uzatıyor.

Bantmag'in aktardığına göre, belgesel, “Bu alanda üretimde bulunan ve listelerde ilk sıralara çıkan şarkılar yapan kadınlar, aynı alandaki erkek sanatçıların elde ettiği tanınırlığı elde edemiyor” diyen Yeni Zelandalı sinemacı Stacy Lee’nin ilk uzun metraj çalışması. Yapımcılığını Bud Light Canada, Director X ve Taj Crichlow’un yaptığı belgesel, prömiyerini 19 Eylül’de Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yapacak. Gösterimin ardından Kanadalı DJ ve prodüktör REZZ, festival katılımcıları için özel bir performans da sergileyecek.

Değişimi savunan ve ilham veren öncülerin, yeni nesil sanatçıların ve endüstri liderlerinin merceğinden kapsayıcılıkta mevcut durumunun bir portresini sunan Underplayed belgeselinin tanıtımlarında paylaşılan güncel istatistiklerden bazıları şöyle:

  • 2019’da, dünyanın en iyi 100 DJ’i listesinde yalnızca 5 kadın vardı.
  • Müzik endüstrisindeki teknik ve prodüksiyon içeren pozisyonların yüzde 3’ünden daha azında kadınlar var.
  • Dünyanın en iyi 150 gece kulübü içerisinde kadın DJ’lerin yer aldığı sahnelerin oranı yüzde 6.