Müzik sektöründen kırmızı profil protestosu

Müzik sektörü kırmızı profil eylemi başlattı: Gülümsemeler yaratmaya devam edeceğiz!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle birçok sektör ve emekçi ağır kayıplar yaşadı. Haziran ayında başlayan normalleşme süreci ile birçok alanda hayat normale dönerken konser, festival gibi birçok organizasyon bu normalleşmenin dışında bırakıldı. Organizasyon sektöründe çalışanlar ve sanatçılar alınan kararlara ve bu şartlar altında bırakılmalarına profillerini 7 günlüğüne kırmızıya çevirerek tepki gösteriyor.

'GÜLÜMSEMEYE EN ÇOK İHTİYAÇ DUYANLAR İÇİN GÜLÜMSEMELER YARATMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, 8 Eylül'de gece 12'den sonra cafe, bar ve restoranlarda her türlü müzik yayınının yasaklandığını açıklamasının ardından #müziksusturulamaz, #saveourstages, #WeMakeEvents etiketleriyle paylaşımlarda bulunan sektör çalışanlarının açıklaması şöyle:

"Önümüzdeki 7 gün boyunca profilim kırmızı renkle aydınlatılmış olacak. Etkinlik/eğlence sektöründe kendilerine ait olmayan hatalar ve mevcut süreç nedeniyle işsiz kalan insanlarla dayanışma içinde olacağız. Bir çoğumuz hayatının büyük bir kısmını 'sevdiğimiz işi yaparak yaşama' noktasına ulaşmak için harcadı. Yani şu 'sadece bir iş bul!' lafı gerçekten geçerli değil.

"İşlerimizi sıfırdan inşa ederken yıllarımızı harcadık. Zaman, para, daha fazla zaman, daha fazla para ve sürekli yıpranma bizi buraya getirdi. Başarısız olursak, bunun nedeni BİZ yani kendimiz başarısızlığa neden olduğumuz için olmalı, herhangi bir yardım olmadan kapatılmaya zorlandığımız için değil. Bu bizim tutkumuz. Bu bizim rüyamız. Sevdiğin işi yaparak yaşamanın rüyası. Biz bunu becerdik ve gülümsemeye en çok ihtiyaç duyanlar için gülümsemeler yaratmaya devam edeceğiz ... hepimiz!"

'FAZLA UMUDUMUZ YOK'

Profillerin kırmızıya çevrilmesi protestosuna kısa sürede birçok müzik emekçisi ve müzisyenden destek geldi. Yapılan protestonun George Floyd'un ölümünün ardından profillerin karartılmasına benzeten BBI Music Co'nun kurucu ortağı ve Bir Baba Indie'nin görsel editörü Berkay Öktem, "Bu aslında yurt dışında başlatılan bir şey. Sahne emekçilerinin hiçbir şekilde korona döneminde ve sonrasında para kazanamasıyla, eventlerin iptal edilmesiyle başlayan ve bu sorunlara dikkat çekmeyi hedefleyen bir girişim/oluşum. Daha önce George Floyd’un ölümünün ardından profilin siyah yapılması gibi, ses duyurmak adına aynı mantıkta çıkan bir şey aslında. Ve 7 gün boyunca profilleri kırmızıya boyamak şeklinde lanse ediliyor bu" ifadelerini kullandı.

Yapılan protestonun sonucunda bir şeylerin değişebileceği düşünmediğini belirten Öktem, "Bu aslında çok siyasal bir şey olduğu için bir şeylerin değişebileceğini çok düşünmüyorum. Bu hükümet tarafından kasti olarak yapılan bir eylem. Şu sıralar birçok konuda sosyal medyanın gücünü, bir şeyleri değiştirebildiğini görüyoruz, belki dikkat çeker ama çok da umutlu değiliz. Çünkü birçok şeyi yasaklıyorlar ve arkalarına aldıkları şey “pandemiden dolayı” olması. Bu yasakları güzel bir dayanakla getirdikleri için bu çok da itiraz edilebilecek bir şey değil. Fazla umudumuz yok aslında, en azından bu kış da böyle geçecek gibi. Önümüzdeki yaz için yeni çözümler üretme kafasında herkes" dedi.

Ceylan Ertem, Şevval Sam, Umay Umay, Ediz Hafızoğlu, Oytun Kusku gibi birçok isim profillerini kırmızı renkle aydınlatarak protestoya destek verdi.