Fatih’in portresi su terazisiyle geldi

Balkan Gümrük Müşavirliği ve Lojistik firmasının İthalat Müdürü Levent Ertürk, İBB’nin satın aldığı Fatih’in ikili portresinin gümrük ve nakliye işlemleri konusunda açıklamalarda bulundu. 21 Ağustos'ta THY’nin kargo uçağıyla Türkiye’ye gelmiş olan portrenin gümrükten çıkarılma işlemi, 26 Ağustos’ta beyannamesinin teslim edilmesiyle tamamlanabildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Londra’da Christie’s tarafından 25 Haziran 2020’de açık artırmayla satışa sunulan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 935.250 Sterlin’e (7,9 milyon TL) satın aldığı, Fatih’in karşısında genç bir adamla betimlendiği portre, nihayet Türkiye’ye giriş yaptı.

Venedikli ressam Gentile Bellini Atölyesi’ne atfedilen ve Venedik’te ikili portre yapma modası 1480’lerde çıktığı için yaklaşık olarak bu tarihte yapıldığı düşünülen portre, aslında oldukça küçük. 33.4 x 45.4 cm’lik ahşap pano üzerine yağlıboyayla yapılan ikili portre, Christie’s tarafından, üzerine uyarı amaçlı bir su terazisi eklenmiş özel bir kasayla gönderildi. Bu su terazisi sayesinde, dik şekilde taşıması yapılan portrenin gümrük işlemleri konusunda, Balkan Gümrük Müşavirliği ve Lojistik firmasının İthalat Müdürü Levent Ertürk, Gazete Duvar’a konuştu.

Sabancı, Borusan ve Koç Vakfı gibi kurumların sergileri için uzun zamandır gümrük müşavirliği hizmeti veren Balkan Gümrük Müşavirliği üst düzey yetkilisi Levent Ertürk’ün belirttiğine göre, geçen hafta Cuma günü Türkiye’ye getirilen portre, ‘kamu ithalatı belgesi’ ile 26 Ağustos Çarşamba günü gümrükten çıkarıldı. Portrenin Türkiye’ye nasıl getirileceği konusundaki planlama Mahir Polat’ın, 12 Ağustos’ta Londra’ya gidip Christie’s yetkilileriyle görüşmesiyle organize edildi. Portrenin, ‘kamu ithalatı belgesi’ düzenlenerek ülkeye girişinin yapılması, bu eserin doğrudan kamu envanterine kaydedilmesi anlamına geliyor. Eserin faturalarında ise alıcı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi görünüyor.

Ertürk, Çarşamba sabahı 09.30’da eserin beyannamesini hazırlayıp saat 10:00’da antrepoya (gümrüklü saha) gittiklerini, İBB’den Mahir Polat başta olmak üzere birçok yetkilinin de gümrüğe geldiğini belirtti.

'ZABITA EŞLİĞİNDE TAŞINDI'

İBB, eserin taşınması işlemlerine eşlik etmek üzere motosikletli zabıta personelini de İstanbul Havalimanı’na getirmişti. İBB’nin Saraçhane’deki binasına nakliyesi Simurg Fine Arts firması tarafından yapılan portrenin antrepodan transferine zabıta eşlik etti. Polisin veya havalimanı genelinde diğer bölümlerde çalışanların gümrüklü sahaya girmesinin yasak olduğunu belirten Ertürk, eserin gümrüklü sahadan çıkarılmasının ardından şehir içi nakliyesinde, araçlara polisin eşlik etmediğini, İBB’ye bağlı motosikletli zabıtanın konvoya eşlik ettiğini söyledi.