Stonehenge yakınında neolitik çember bulundu

Stonehenge'da şaft çemberi keşfedildi: Britanya'da bulunan en büyük tarih öncesi yapı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin Wiltshere kentinde bulunan ve geçmişi milattan önce 8000 yılına kadar dayanan Stonehenge taş çemberinin yakınında, binlerce yıl önce kazılmış, derin şaftlardan oluşan bir daire keşfedildi. Yapılan saha çalışması, dairenin çapı 10 metreden ve derinliği 5 metreden fazla olan 2 kilometre genişliğinde büyük şaft çemberinin olduğunu ortaya çıkarttı.

St Andrews, Birmingham, Warwick, Glasgow ve Wales Üniversitesi, Trinity Saint David üniversitelerinden bir akademisyen ekibinin çalıştığı projede yapılan testler, zemin çalışmalarının Neolitik olduğunu ve 4.500 yıl önce kazıldığını gösterirken, uzmanlar 20 veya daha fazla şaftın, anıta bağlı kutsal bir alana bir sınır olarak hizmet etmiş olabileceğine inanıyor.

St. Andrews Yer ve Çevre Bilimleri Okulu'ndan Dr. Richard Bates, "Uzaktan algılama ve dikkatli örnekleme bize geçmişte, hayal edebileceğimizden çok daha karmaşık bir toplum olduğunu gösteriyor. Açıkça sofistike uygulamalar, modern dünyada insanların zar zor kavradığı doğal olaylarla, o dönemdeki insanların uyumlu olduklarını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Akademisyen Tim Kinnaird ise, test edilen şaftlardaki tortuların "önceden bilinmeyen çevresel bilgilerin zengin ve büyüleyici bir arşivini içerdiğini" belirterek, bulguları incelemenin arkeologların "son 4.000 yıldır Stonehenge manzarasının ayrıntılı anlatımlarını yazmalarına izin verdiğini" söyledi. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)