‘Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey’ sergisi erişime açıldı

Osman Hamdi Bey sergisi online erişime açıldı. Sergi, Türkçe ve İngilizce olarak ziyaret edilebiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Resim Koleksiyonu’nda yer alan Osman Hamdi Bey eserleriyle, sanatçının bunları yaparken kullandığı tekniklere dair bulgulardan oluşturulan “Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey” sergisinden altı tablonun bilimsel araştırma ve konservasyon çalışmalarının süreç ve bulguları Google Arts&Culture’a taşındı.

Kültür Servisi’nin haberine göre, Osman Hamdi Bey’in eserleri için konservasyon ve bilimsel analiz alanında şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı çalışma olan bu araştırma sonucunda sanatçının sıklıkla kullandığı pigmentlerin türlerinin yanı sıra boya uygulama tekniğinde de gözle görülemeyen ayrıntılar ortaya çıkarıldı. Sanatçının “Vazoda Çiçekler”, “Kuran Okuyan Hoca”, “Kokona Despina”, “Naile Hanım Portresi”, “Arzuhalci” ve “Cami” adlı tablolarının karşılaştırmalı olarak incelendiği, iki yılda tamamlanan “Osman Hamdi Bey Tablolarının Bilimsel Analizleri ve Konservasyonu” projesi, Haziran 2018’den bu yana Atlı Köşk’te ziyaret edilebilen “Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey” sergisine de kaynaklık ediyor.

4 ÜNİVERSİTEDEN ORTAK ÇALIŞMA

Sakıp Sabancı Müzesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla yürütülen projenin bilimsel danışmanlığını Danimarka Müzeleri Ortak Konservasyon Merkezi Tablo Konservasyonu Uzmanı Filiz Kuvvetli üstlendi.

Projenin bilim komitesinde yer alan isimler ise şöyle: SSM Resim Koleksiyonu Yöneticisi Hüma Arslaner, SSM Konservasyon Laboratuvarı Yöneticisi Nurçin Kural Özgörüş, Getty Konservasyon Enstitüsü Kimya Uzmanı Lynn Lee, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendislik Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Gülgün, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi SUNUM’da görev yapan Dr. Meltem Sezen ve Dr. Feray Bakan.

Türkçe ve İngilizce dil seçenekleriyle ziyaret edilebilen sergiye buradan ulaşılabilir: