Queer Türkçe Edebiyat Seminerleri online’da

Online Queer Türkçe Edebiyat Seminerleri düzenlenecek. Seminer dört hafta sürecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – İpek Şahinler’in Queer Türkçe Edebiyat Seminerleri online olarak Moda Sahnesi’nde düzenlenecek. “Var olmayan” bir edebi alt-kliğin varlığının kanıtlanmaya çalışılacağı seminerlerde; hem kanona girmiş, hem de bilinçli şekillerde kanon dışına itilmiş metinler ele alınarak sesi duyulanla duyulmayan arasında na-hiyerarşik bir denge kurmaya çalışılacak.

Seminer için yapılan açıklamada, “Queer’den kasıt, günümüz popüler algısının aksine, LGBT+ için bir şemsiye terim olmakla sınırlı kalmayacak. Queer’i bir isimden, bir kimlikten, ya da elle tutulur bir konumlanmadan ziyade bir fiil, yapı bozucu bir dizi eylem olarak düşünmeye çalışacağız. Böylece Judith Butler’ın, bundan tam otuz yıl evvel queer çalışmalar ilk kez ortaya çıkarken bize verdiği öğüde kulak verecek, “queer’in yeni anlamlar almasına izin verece[ğiz]” ifadeleri kullanıldı.

Seminerin ilk oturumunda queer’in ne olduğu, ne olmadığı, 1990’ların başına tekabül eden Batı-merkezli artikülasyonu, kültürel coğrafyaya adım atışı ve Türkçe edebiyat içinde ifade bulduğu yerler konuşulacak.

1. HAFTA

Queer Teori ve Türkçe Edebiyatta “Tuhaf” Haller

Okumalar: Hüseyin Rahmi Gürpınar, Ben Deli Miyim?

2. HAFTA

Türkiye’de “Vaktinden Erken Öten Bir Horozun” Kendilik Manifestosu

Okuma: Sevgi Soysal, Tante Rosa

3. HAFTA

Tanpınar ve Üremeci-Karşıtı Geleceğin Tagannisi

Okuma: Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur

4. HAFTA

Tuhaf ErkekliXler, Tuhaf KadınlıXlar

Okuma: Leyla Erbil, Tuhaf Bir Erkek & Tuhaf Bir Kadın

İPEK ŞAHİNLER KİMDİR?

1990 İstanbul doğumlu. Siyasal Bilimler diplomasını aldıktan sonra Güney Amerika’da İspanyolca ve İngilizce öğretmeni olarak çalışmaya, yaşamaya gitti. 2016’da Edinburg Üniversitesi’nde Uruguaylı ve Türkiyeli kadın yazarlar üzerine bir karşılaştırmalı edebiyat yüksek lisans tezi yazdı. 2017’de Sabancı Üniversitesi’nde öğretim asistanlığı yapmaya başladı. Bu esnada İstanbul’un çeşitli yerlerinde queer teori ve Türkçe Edebiyat üzerine atölyeler düzenledi. Latin Amerikalı ve Orta Doğulu queer yazın üzerine yürüttüğü karşılaştırmalı edebiyat doktora çalışmalarına ABD’de devam ediyor. (KÜLTÜR-SANAT SERVİSİ)