Londra’nın sanatsever fareleri

Londra’da yaşayan Pandoro ile Tiramisu, kendilerine ait bir müzeye sahip olan dünyadaki ilk fındık fareleri. Küratör Filippo Lorenzin ile sanatçı kız arkadaşı Marianna Benetti’nin hazırladığı minyatür müzede, ‘Lütfen ısırmayınız’ gibi farelere göre uyarılar bulunuyor. Pandoro ve Tiramisu’nun Instagram videolarını izleyince onlar için şiir yazıp Reddit’te yayınlayanlar bile çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir küratör ile sanatçının beslediği ‘gerbil’ türü iki fare, sosyal medyada gündem oldu. Instagram’da maceraları yayınlanan Pandoro ile Tiramisu’nun müzesinde Vermeer’in ‘İnci Küpeli Kız’ı, Klimt’in ‘Öpücük’ü, Munch’un ‘Çığlık’ resmi, hatta ‘Mona Lisa’ bile var ama fare versiyonuyla! Yerinde duramayan bu ikili, müzenin içindeki her şeyi kemirmeye çalışıyor.

Korona salgını yüzünden müzelerin ve galerilerin kapanmasının ardından eve kapanmak zorunda kalan Victoria and Albert Museum’un bağımsız küratörü Filippo Lorenzin ile sanatçı Marianna Benetti, evlerinde besledikleri 9 aylık gerbil türü fareleri için minyatür bir müze hazırlayıp maceralarını internette yayınlamalarının ardından gündem oldular. Pandoro ile Tiramisu’nun müzesinin profesyonel şekilde hazırlandığı görülüyor. Resimlerin çerçeveleri, hatta yanlarında QR kodları bile var.

SANATIN KARIN DOYURMADIĞINI ANLADILAR

Lorenzin ve Benetti, Hyperallergic’ten Hrag Vartanian’a yaptıkları açıklamada, iki erkek kardeş olan bu farelerin ilk kez bu müze sayesinde sanatla tanıştıklarını belirtiyorlar. Ancak müzenin açılışı esnasında kemirgenlerden beklenecek türden zararlar da oluşmuş durumda. Pandoro ile Tiramisu, müzeye adım attıklarında resimleri koklayıp sanatın karın doyurmadığını anlayınca müzedeki diğer şeyleri devirip bunları kemirmekle yetindiler. Lorenzin, Art Newspaper’a verdiği röportajda, “Gerbillerin bitmez tükenmez enerjisiyle müzelerin beyaz küp estetiğini bir araya getirmek çok eğlenceliydi” diyor.

Lorenzin ve Benetti’nin 5 Nisan’da başladıkları proje, kısa zamanda viral oldu ve yüzlerce takipçi kazandı. Pandoro ile Tiramisu’nun hayranlarından biri onlara özel şiir yazıp Reddit’te yayınladı. Lorenzin bu proje konusunda, “Eve tıkılmak zorunda kalan insanların müzelerdeki güzel anılarını hatırlayıp bu zor zamanlarda kültür kurumlarına destek olmalarını sağlamayı umuyoruz” diyor.

https://www.reddit.com/r/aww/comments/fw2g1m/as_promised_this_is_the_full_video_of_our_gerbils/