Kalben: Dinlediğim herkesten etkileniyorum

Kalben, üçüncü stüdyo albümü “Kalp Hanım”ı Garaj Müzik etiketiyle 20 Mart’ta dijital müzik platformlarında yayımladı. “Hayatım iyi ki müzik dinlemekle geçiyor, dinlediğim herkesten etkileniyorum” diyen Kalben ile yeni albümünü ve bu dönemlerde evden verilen konserleri konuştuk.

Google Haberlere Abone ol

Burak Soyer [email protected]

DUVAR - Kalben, Türkiye’de yeni bir isim olmasına rağmen yaptığı müziğe istinaden yarattığı kendi dinleyici kitlesiyle farklı bir kulvarda yürüyor. 8 yaşında annesinin aldığı klavyeyle – haliyle amatör olarak – başladığı müzik hiç aklından çıkmamış. Üniversitede arkadaş ortamlarında çalıp söylemiş. Bilkent Uluslararası İlişkiler mezunu ve Grafik Tasarım master’ı yapmış ama müzik aklında hep varmış. Kalben için dönüm noktası ise 2014 yılında olmuş. Bir tek gitarın eşlik ettiği ‘Sadece’ şarkısı videoya kaydedilip sosyal medyada ve Türkiye Sofar Sounds kayıtları arasında tıklanma rekorları kırınca olaylar gelişmeye başlamış. İstanbul’da birçok mekanda sahne alan Kalben caz festivallerinde de boy göstermeye başlamış ve ilk albüm ‘Kalben’ 2016 yılında piyasaya sürülmüş. Bu albümle eleştirmenlerin ve dinleyicinin dikkatini çekmeyi başaran sanatçı 2017 yılının ‘En İyi Çıkış Yapan Kadın Sanatçı’ ödülüne layık görüldü. Kalben asıl çıkışı ise 2018 yılında yayınladığı “Sonsuza Kadar” albümüyle yaptı. Uzun süre Türkiye’de en çok dinlenen şarkılarını barındıran albüm dinleyiciden tam not aldı ve sanatçının kemikleşmiş kitlesinin de oluşmasına sebep oldu. Ve Kalben üçüncü stüdyo albümü “Kalp Hanım” ile karşımızda.

POP, CAZ, SOUL, ELEKTRONİK SOUND BİR ARADA

11 şarkının yer aldığı “Kalp Hanım”ı kategorize etmek zor. Pop da, caz da, ucunda soul da, elektronik sound da yer alıyor albümde. Sözlerin genel havasında sevgi ve umut hakim. Söz ve müziği Mete Özgencil’e ait ‘Bende Kal’ dışındaki tüm şarkılar Kalben’in elinden çıkmış. Düzenlemelerde de Genco Arı devreye girmiş.

Albüm çok farklı sularda geziniyor. “Kasımpatılar” gibi disko sound’uyla harmanlanmış dans şarkısının yanında “Seni Özlerim”deki gibi (Duke Ellington ve Sait Faik’e gönderdiği selam çok güzel olmuş) emprovize parça da albüme renk katmış. Şarkıların belli yerlerinde yükselen vokallerin onları zirveye taşıdığını da söylemeden geçmeyelim. Haksızlık olmasın ama “Kalp Hanım” için Kalben’in en iyi işi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Dinleyiniz, dinletiniz…

Albümde birçok farklı tarz bir arada yer alıyor. Seviyor musunuz farklı sularda gezinmeyi?

Patti Smith’ten Mulatu Astatke’ye, A Tribe Called Quest’ten Beastie Boys’a, ESG’den Siouxie and The Banshees’e, Roxy Music’ten Talk Talk’a, Fikret Kızılok’tan Ayten Alpman’a birçok değerli müzisyeni dinliyorum. Hayatım müzik dinlemekle geçiyor iyi ki. Dinlediğim herkesten etkileniyorum. Genco Arı gibi deneyimli, yetenekli ve ömrünün yüzde 90’ını müzik üreterek geçirmiş bir prodüktörle bir araya geldiğimiz için ikimizin de sevdiği her ses, her ışık bu albümde yer aldı. Farklı sularda gezinmek olarak bakmıyorum hiç. Müzik dinleme ve üretme deneyimlerinin bir araya gelmelerinden doğan bir sonucun dere değil umman olması olarak ele alıyorum.

Malum, kötü bir dönemden geçiyoruz. Birçok sanatçı evden konser veriyor. Siz de böyle bir şey yapacak mısınız?

Yaptım, yapıyorum, yapacağım. Takip edenler katılıyorlar, evden de olsa birlikte değer ve hayal üretmenin yolunu buluyoruz.

Etiketler sanat müzik Kalben