35 farklı sanatçıdan şahmeran yorumu

35 sanatçı, Ayla Turan’ın tasarladığı Şahmeran'dan ilhamla eserler üretti. Eserler sergilenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mezopotamya topraklarının binlerce yıllık kültür hazinelerinden Şahmeran, 35 farklı sanatçı tarafından yorumlanacak. Eserler 20 Nisan-20 Temmuz tarihleri arasında “Şahmeran Mardin” sergisiyle Mardin sokaklarından sergilenecek.

Art Publik/Keçi Events tarafından düzenlenen sergide aralarında Bubi, Erdil Yaşaroğlu, Devrim Erbil, Murat Germen ve Nurgül Yeşilçay’ın da bulunduğu 35 sanatçının, heykeltıraş Ayla Turan’ın tasarladığı Şahmeran heykelinden ilhamla ürettiği eserler yer alacak.

47 ESER SERGİLENECEK

Aylan Turan’ın geleneksel ve çağdaş dokunuşlarla hazırladığı iki metrelik Şahmeran heykelleri, serginin ana unsuru olarak ziyaretçilerle buluşacak. Kamusal sanat projesi kapsamında, çağdaş sanatçıların, Şahmeran heykelini baz alarak yorumladığı 35 heykelin yanı sıra video art, dijital art, mural, kısa film ve enstalasyon çalışmaları dahil toplam 47 eser sergilenecek.

Ziyaretçiler, her bir esere verilen QR kod sayesinde hem eseri yorumlayan sanatçıyla ilgili bilgi edinebilecek, hem de o eserin hikâyesini öğrenebilecek.

Sergi kapsamında turlar, konserler, dinletiler, atölyeler, paneller ve fotoğraf rotalarından oluşan etkinlikler de düzenlenecek.

Eserlerden elde edilecek olan gelir ise Dara antik kenti kazılarına bağışlanacak.

Proje Direktörü Zeynep Helvacı, Mardin’in plaka numarasından yola çıkılarak sergide yer alan eser sayısının 47 olarak belirlendiğini belirtti. Helvacı, sergiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Muhteşem Mezopotamya manzarası ile doğası, insanı, yemekleri, kültürü, sanatı, mimarisi, 7 dilin, 7 dinin ve kültürün bir arada kardeşçe yaşadığı dostluk diyarı Mardin, bir Şahmeran kent. Bu serginin Mardin’de açılması da ayrıca anlam taşıyor. Anadolu halk kültüründe önemli bir simge, Mardin’in kültürel derinliklerinde yer alan önemli bir sembol ve Mezopotamya kültürlerinin ortak motifi Şahmeran ait olduğu yerde. Kadim öğreti, kadim şehir, kadim topraklar… Mardin Şahmeran’ın yaşatıldığı ve yaşatılacağı yer. Özellikle içinde bulunduğumuz yüzyılda insanlığın iyiliğe, merhamete, bilgeliğe, şifaya ihtiyacı olduğu dönemde Şahmeran Mardin Sergisinin insanlığa mucize etkisi yapmasını arzuluyoruz.”

Heykeltıraş Ayla Turan ise İstanbul’un sanatın merkezi olduğunu, Ankara ve İzmir’in bile İstanbul’a göre geride kaldığını belirterek, “Bu nedenle bu serginin Mardin’de oluşu beni ayrıca mutlu etti ve heyecanlandırdı” dedi.